Hanö

Den magiska klippön tycks växa upp ur havet ju närmre man kommer med båten, lite som i en saga. Och sagor, skrock och skrönor är ön full av, förutom säregen natur, milsvid utsikt, härliga bad och intressanta sevärdheter. Precis som i fiskebyarna på fastlandet var ön ett säsongsvis fiskeläge under lång tid. Inte förrän på 1800-talet blev bosättningen mer fast. Men även då pendlade antalet boende starkt beroende på årstid. Den främsta anledningen, vid sidan av praktiska svårigheter med mat- och färskvattenleverns, var de ihärdiga spökerierna under höst och vinter. Framförallt Åbedagubben satte skräck i befolkningen, som försvarade sig bäst de kunde med besvärjelser och heliga ramsor.

Idag prisas Hanö för sin fridfulla harmoni, för sin skönhet och ursprungliga exotism. Med 30 000 besökare per år kan man konstatera att förhållandet mot förr är det omvända. Beskrivningarna av ön präglas numer av förälskelse istället för skräck. En av de som förälskade sig lite extra är journalisten och författaren Jane Betts, som tillbringade ett halvår på ön medan hon skrev boken "Hanö - Hemmahamn bland vildros och kaprifol". En annan är den listerlänske författaren och poeten Ove Johnsson, vars titel "Hanö - ön i mitt hjärta" ger en tydlig vink om vilka känslor platsen kan uppväcka. Och Hanö har inte bara inspirerat författare och poeter, utan också låtskrivare. 1972 vann popgruppen Family Four den svenska melodifestivalen med "Härliga sommardag" - skriven av karlskronitiske Håkan Elmquist. Därmed hamnade Hanö snart i var mans mun en tid framöver - om än bara som namn i refrängen:

Morgonsol glittrar i viken
Dagen gryr, sista gång blinkar Hanö fyr
Ser du vår segelbåt? Hör du musiken?
När vi styr mot ett nytt äventyr...

Känslan av äventyr får man lätt vid ett besök på ön - inte minst för dess starkt varierande natur. Södra delen består av trolsk avenboksskog, där ljuset strilar ner på mossbelupna stenar och trädrötter. Här hittar man bland annat de två mystiska dolinerna Gamla och Nya Kar. Enligt sägnen är de jättars fotavtryck, som sedermera fick tjäna som gömställen för både sjörövare och snapphanar. På denna del av ön kan man också stöta på någon av de inhemska dovhjortarna, inplanterade på 1950-talet.

På toppen ligger Hanö Fyr, varifrån man har en vidunderlig utsikt i alla väderstreck. I en av bergshällarna nedanför finns det gåtfulla Drakamärket, där öns mest kända vidunder kraschlandade första gången fyren tändes 1869. Alldeles i närheten ligger grottan Rövrakulna, som även den sägs ha härbergerat sjörövare och snapphanar.

Norra delen av ön består av mager moränmark, bevuxen med sammetslent böljande gräs. På sluttningen ned från fyren ligger Engelska kyrkogården, ett vemodigt och vackert minne från Napoleonkrigens tid, då Hanö var engelsk flottbas. Nere vid strandlinjen hittar man den sägenomspunna stenreveln Bönsäcken, som ändrar riktning alltefter havsströmmarna, lite som en lurig drakasvans. Öns östra sida domineras av fantasieggande sten- och klippformationer. Här finns spännande badplatser bland flyttblock och flathällar, som t ex Norra och Södra Vindhalla. I övrigt dominerar tät och svårgenomtränglig buskskog. Här finns dock ett antal välmarkerade vandringsstigar, så det är ingen större risk att gå vilse i snårskogen.

Ön är sannerligen full av upplevelser, och efter ett par timmar i naturen kanske modern bekvämlighet kan kännas frestande? Den välbesökta gästhamnen hyser både handelsbod och det egna museet Bödeboden. Och varför inte avsluta besöket på den lilla trevliga restaurangen? 

Läs mer om:

Läs mer på Hanös egen hemsida.

Text: Ulrika Göransson

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-03-27 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »