Drakamärket

Drakamärket är ett gåtfullt vågformat märke i klippvägen nedanför fyren. Det har gett upphov till ett flertal legender och skrönor. Den mest kända är den om hur Hanös berömda eldsprutande drake kraschlandade i klippan när fyren tändes för första gången. Draken ska egentligen ha varit en av Åbedagubbens många förklädnader, i sin nit att försvara Åbedahallens skatt. Enligt traditionen var Åbedahallens skatt antingen en gömd vikingaskatt, eller uppkommen på magiskt trolldomsvis. Drakamärket är det sista spåret som finns kvar av Hanös eldsprutande drake. Vad som hände med gubben förtäljer inte historien. Drakamärket sägs också ha varit ingången till Åbedahallen, och eventuellt ocså till en tunnel under havet till Hörviks Hallar. En ingång som alltmer slutits till genom att marknivån höjts. Det sägs att den dag Drakmärket är helt dolt kommer jorden att gå under. 

Text: Ulrika Göransson

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2013-09-18 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »