Bönsäcken

På öns norra sida ligger Bönsäcken - en strandsporre som sträcker sig ut i havet, med miljontals vattenslipade stenar. Bönsäcken rör sig och ändrar form och utseende efter havets stormar och vindriktning. Under en kraftig storm 1976 raserades nästan hela udden och begravdes under vattenytan, men havet började efterhand sakteligen att återuppbygga strandsporren.

Sägnerna kring hur strandsporren uppstod och fick sitt namn är många och varierande. En lägger en religiös betydelse i namnet: Att namnet är förknippat med böner och att det skulle ha hållits gudstjänster här. En annan förklarar namnet med att det skulle ha strandat en skuta utanför udden - och att lasten bestod av säckar med - bönor. Ytterligare en förtäljer om en sällskapssjuk jättekvinna, som försökte bygga en stenbro till fastlandet. Och så en annan jättekvinna, som ska ha varit så irriterad på kyrkklockorna i Mjällby att hon samlade stenar i sitt förkläde för att kasta på kyrkan. Men så snubblade hon och tappade alla stenar. Den sistnämnda är klart besläktad med den arga jättekvinnan vid Höga Rör. Också hon lär ha tappat sina stenar från förklädet när hon var i färd med att bombardera kyrkan i Åhus.

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2013-10-27 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »