Åbedagubben

Mitt på ön - på den plats fyren står idag - sägs en underjordisk slottshall eller skattkammare ha legat: Åbedahallen. I vissa varianter av skrönan var hallen byggd av guld och ädelstenar, likt andra myter om rika Bergakungar och troll. I andra handlade det om en hemlig vikingaskatt. Hallen bevakades av Åbedagubben: en liten tomtelik man, som inte skydde några medel för att skydda skatten från inkräktare. Gubben kunde till och med förvandla sig till en eldsprutande drake när nöden krävde. Han kunde då ta sig från Tärnö i Karlshamn till Hanö med bara två vingslag. Så pågick det i alla år, tills den ödesdigra kväll då Hanöfyren tändes för första gången. Den ilskna draken hade full fart mot Hanö, då han plötsligt blev bländad - och kraschlandade rakt in i klippan. Han lämnade efter sig ett vågformat gåtfullt märke i klippväggen. Därmed var draken borta ur historien. Hur det gick med gubben är dock oklart.

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2013-10-27 Ansvarig: Kristin Forsberg Kemppainen
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »