Maj – ett ögonblick.

Regntunga skyar letar sig in över Sölvesborg. Nästan hotfullt sneglar de mot bron och havet mörknar.
Att stå i växthuset ute i Sölve när vinden tar tag i väggar och tak kan faktiskt vara dramatiskt. En skräckblandad förtjusning sprider sig i kroppen och återigen har vädret lyckats med konsten att hålla oss i nuet.
Småplantorna ryggar, och skolningen fortsätter.

Varje år bär på olika utmaningar, och i år är en av dessa att hantera alla vår och sommarblommor som odlas, trots att växthusen i Sölve avvecklas, för att ersättas av ett nytt. Under tiden som den här utvecklingen pågår är det den lilla elden inombords som ser till att ro det i land. Med Sölvekullas hjälp fås den arbetsyta som krävs för att det ska fungera.
En annan utmaning har varit att få undan allt grus efter vintern, trots en ständigt strejkande sopmaskin.

Och regnet öser ner.
Det har varit väldigt torrt i marken, så det är välkommet. Visst hade det varit fint med ett utdraget, stilla regn varje natt istället, men det är bara att acceptera att det är utom vår kontroll. Något annat vore för tråkigt.
Alla väder tillför sin egen karaktär till bland annat gräsrensningen.
När det regnar hela dagen och man ligger där i jorden blir det lite som ett verklighetens spa. Först utsätts man för kallt regn, lite blåst, lera och jord som letar sig in under naglarna, näsan, öronen och varför inte också i håret. För att sedan efter denna peeling, få komma in i värmen och bli alldeles mjuk. Kanske är det något från barndomen som glimtar till.

Hursomhelst, ogräset frodas, och vi hör hur det växer när vi ligger hemma i våra sängar. Fröogräsen är väl okej, men rotogräsen såsom kvickrot och tistlar, sätter oss på prov. Vi rensar ogräs, drömmer ogräs, och som vi vet kan vi även äta ogräs. Nässlor, mållor, kirskål, maskros, you name it. Det är bara att hugga in.
Hur vi än gör är det svårt att hinna med dessa vilda växter.
Det är nu det gäller att se möjligheter istället för problem.

There is a crack in everything.Thats how the light gets in” - Leonard Cohen.

Möjligheterna är som tydligast när majsolen äntligen dansar över takåsarna. Då kommer hon till undsättning, och värmer böjda ryggar.
Värt att påminnas om är att rensningen ger oss mer än bara en ogräsfri yta. Vatten, värme och luft är tre viktiga faktorer för att jorden ska behålla sin kraft. Luckrandet av jordytan kan vara en av de bättre formerna av vattning, och den bidrar till att värme och luft når växternas rötter. Hela tiden skapar rensningen och luckrandet möjligheter för växterna att spira.

Och är det något som spirar i maj, så är det träden. Körsbären i
Rådhusparken är svårfångade, under ett fåtal dagar ger de allt. Magnolia vid Klosterplan dignade i rosa, och nu blommar äppelträden i Ljungaviken.
Här i norden behöver vi säga hur underbart det är flera gånger om. Vi säger det om och om igen, bara för att få känslan av att vi förlänger det, eller förstärker minnet av det.
För maj hon är så vacker att hon blir svår att omfamna.


#1 Kommentar från asmaipkoap:

<a href=http://avodart.us/>Buy Avodart</a>
Skrivet 10 aug 2016, klockan 19:56

Kommentera inlägget

( * = obligatoriska fält)

Gå direkt till:

MALIN PARKBLOGG

Malin Gustavsson jobbar på Sölvesborgs kommuns parkavdelning. I bloggen delar hon med sig av vardagen som parkarbetare. Vi får också ta del av tankar kring växter, årstider - och livet i allmänhet.

Malin tipsar

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2014-05-26 Ansvarig: Malin Gustafsson
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »