Tillsammans kan vi förändra och förändras.

Särskolan har sedan 2005 satt upp soaréer, shower och musikaler, och omfattningen har vuxit för varje år. Nu slår de på ännu större med en egenskriven musikal. Men den är egentligen mest ett sätt att redovisa skolarbetet, vägen fram är det största målet.

Som projektledare är Christina ”Stina” Nordin manusförfattare, låtskrivare, pedagog i skolans verksamhet och allmän inspiratör. Hon berättar om temat:
– Tillsammans kan vi förändra och förändras blev årets tema eftersom vi märkt hur vi kan utvecklas i mötena med varandra. Och vi har sett hur eleverna växer när de får vara i centrum, säger Stina och fortsätter:
– Nu öppnar vi upp ytterligare och vidgar begreppet ”tillsammans”, involverar t.ex. grundskolans elever, omsorgens brukare, musikproffs och Arbetsmarknadsenhetens projektdeltagare. 
 
Dags för eget material
Efter förra showen, TV-kväll, väcktes tanken på att lämna coverlåtarna och göra egna, en musikal med helt nyskrivet material. Och så blev det! Nu skriver Stina, Lina Wägbo och den professionelle låtskrivaren Niclas Lundin med koppling till Musikmakarna på årets musikal som heter Att flyga högt.
 
Foto: Serny Pernebjer
      
Första låten Tillsammans är redan klar. Den framförades på skolavslutningen Mjällby och på Killebom. De grundskoleelever i åk 8-9 som har ”show” som elevens val och elever från åk 6 har roller i musikalen och är med när det ska sjungas. Låten ska spelas in också, beräknad release för dem är januari 2015. Musikalpremiär blir det först ett år senare.
 
Hur är det att flyga högt?
Musikalen är värdegrundsorienterad och resonerar kring hur vi är mot varandra. Den handlar om en resa till Indien, om hur nya möten och situationer kan vara svåra, men att de är utvecklande. 
 
Landet Indien är ett parallellt tema i skolarbetet och en majmåndag förvandlades Mjällby skola till ett kvarter i Mumbai med Bollywood-dans under ledning av Cecilia Ehrling, currydoft, hinduiska gudar, indisk mat och magi.
– Temat Tillsammans bygger på konkreta upplevelser och alla sinnen ska vara med. 
 
Foto: Serny Pernebjer
 
Och en upplevelse var det också när särskolan åkte till Sturup för att känna hur det är att resa. Vad gör flygvärdinnan? Hur är det att checka in? Hur ser det ut i planet? - Allt är filmat och kommer att synas i musikalen, säger Stina innan hon avslutar:
– Att jobba så här kreativt och gränsöverskridande med teman är fantastiskt! Det öppnar upp och sätter i gång processer som engagerar fler och fler. Jag rekommenderar det till alla pedagoger. Inte minst eftersom det stämmer med barn- och utbildningsnämndens grundvärdering – att ha höga positiva förväntningar.  
 
 

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2014-11-04 Ansvarig: Sara Sandquist
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »