Julitörst

Något som sprider sommarstämning på parkavdelningen är alla ni ungdomar som kommer och arbetar tillsammans med oss. Ni inspirerar oss med era karaktärer och er humor. Under tiden får vi lära oss mycket av er utan att vi tänker på det så mycket. Allt ifrån att det inte är gummit som skyddar oss från åskan när vi sätter oss i bilen, utan plåten (om jag minns rätt...), till olika hundrasers historik.

Tack allihop för er insats!

Nu när värmen stannat hos oss länge går det mycket tid till vattning och ansning av sommarblommor. Törsten är uppenbar. Det är både växternas och vårt fokus just nu, att få i sig vätska. Så fort det blir lite torka blir växterna lättare angripna av diverse odjur. Tillförsel av vatten och näring är avgörande för att växterna ska bli starka nog att orka stå emot angrepp. Såpvatten är en miljövänlig och välbeprövad metod som kan användas vid lättare angrepp. Mest effektivt är det att klippa bort de mest utsatta växtdelarna, för att undvika spridning. Hemmavid använder jag mig av bokashivätska, delvis för att stärka växternas försvar. För er som är intresserade kan ni läsa mer om den här typen av kökskompostering under Malin tipsar. Det är verkligen värt att uppmärksamma. I Tyskland har man bland annat testat att använda bokashivätska på insjuknade buxbom, som efter behandlingen blivit friska. Spännande!

I vanliga fall har vi två gräsklippare som är runt och klipper Sölvesborgs alla gräsytor, men för några veckor sedan gick den ene sönder. Så en tid har vi fått klara oss med en tapper riddare som försöker hinna med det frodiga gräset. Fortsätter värmen kanske det lugnar sig lite, men då å andra sidan hävs inte det rådande vattenförbudet... Vilket drama! ;)

En nära vän sa nyligen i en intervju, -"Det är det inte perfekta som är perfekt för mig".
För trädgårdsmästaren i varje parkarbetare - den som ofta har en känsla för ordning, struktur, detaljer, och som på något vis, åtminstone delvis är ute efter perfektion, uppstår en underbar konflikt. En konflikt mellan önskan om perfektion och kärleken till det som bara är som det är, i naturen och växterna.
Ibland är det en konflikt.
Oftast ett samförstånd, om vi lyckats.
Det blir kanske ett naturligt samarbete. Vi lär känna växterna och försöker tillgodose deras önskemål, och då blommar de gärna med oss, bland oss, heeela sommaren.
De gav allt hela juni, så om vi nu lyckas stilla julitörsten, får vi säkert njuta av dom ett tag till.

#5 Kommentar från asmaitej5u:

<a href=http://lisinopril.us/>lisinopril</a>
Skrivet 9 aug 2016, klockan 17:29

#4 Kommentar från 6odphbz2zn:

<a href="http://4o463a3k2r9.com">wjlyqus3k7</a>
<a href="http://dqmqe57d8tglhtxpl.com">5we0c3keu3</a>
<a href="http://8vfyle8a.com">ohydwbnpil</a>
http://og4egpepjwcl.com
http://0f2ul9tmvql.com
http://qi0x9g4fvn.com
[url=http://mk8qp0rwgwx9jloz7oq.com]foi1z824hr[/url]
[url=http://6rwwh7pokhj7.com]36fskurqt7[/url]
[url=http://fk2ycomceqzhebc1dkcn.com]vooqz0bevs[/url]
Skrivet 19 jul 2016, klockan 11:34

#3 Kommentar från Eivor Hermansson:

Har nyligen upptäckt denna blogg! Vilka härliga texter från en engagerad parkarbetare. Ska sprida detta till så många som möjligt!
Måste få vara kvar. En underbar blogg där man får många tips och man också får inblick i hur er vardag ser ut. Ett modernt sätt att sprida kunskaper i hur stadens parkavdelning fungerar. En god representant för Blekinge - Sveriges Trädgård!!!!
Skrivet 10 sep 2014, klockan 22:42

#2 Kommentar från Kristina Höijer:

Hej Tilde,
Vi hoppas att Malin kan fortsätta med sina parkbetraktelser.
Skrivet 22 aug 2014, klockan 10:36

#1 Kommentar från Tilde Hjelm:

Vilken underbar blogg!! Kommer den fortsätta i höst?
Skrivet 12 aug 2014, klockan 11:56

Kommentera inlägget

( * = obligatoriska fält)

Gå direkt till:

MALIN PARKBLOGG

Malin Gustavsson jobbar på Sölvesborgs kommuns parkavdelning. I bloggen delar hon med sig av vardagen som parkarbetare. Vi får också ta del av tankar kring växter, årstider - och livet i allmänhet.

Malin tipsar

Bokashi kökskompostering är ett väldigt bra sätt att ta hand om sitt matavfall samtidigt som man hjälper miljön och får jordförbättring till trädgården! Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt matavfall till jordförbättring som direkt kan användas i rabatterna. Kanske något av det viktigaste är att kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar. Det är en helt luktfri process som egentligen är motsatsen till hur en vanlig kompost fungerar. Det är en jäsning som sker i en lufttät hink. Matresterna bryts inte ner och ruttnar, utan spjälkas upp och behåller proteiner, mineraler och näringsämnen som sedan berikar jorden. Bokashi är japanska och betyder helt enkelt jäst, organiskt material. Läs mer på www.bokashi.se, och testa gärna! Det fungerar verkligen! Där kan man lära sig hur man använder sin bokashi både på sommaren och vintern. 

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2014-08-07 Ansvarig: Malin Gustafsson
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »