Lite november innan vinterglittret

Nu är vi nog alla helt uppslukade av december och allt julmys som den här månaden för med sig. Nu är det snart lucia och tredje advent. Så åtminstone är jag mer inställd på att skriva om allt det just nu , men innan jag ger mig på ett decemberinlägg kommer här en inblick i en del av det vi pysslat med i november.

Soltimmarna har inte varit många, och när solen väl tittar fram utbrister man: Åh!
Vi vandrar runt som färgklickar i en konstant gråskala, och det är fint på ett annat vis.

Löven tog mycket tid i november. Och eftersom det ännu inte frusit tog de tid på sig, och föll sporadiskt.
"Varför duger inte räfsor längre, det fungerade ju förr?", är en återkommande kommentar.
Visst låter de inte så värst trevligt lövblåsarna, och de är tunga att gå med när vi blåser flera dagar i sträck. Det är mer naturligt och vänligt att räfsa, men det är orimligt när det kommer till tid och ekonomi. Jag antar att det är så att våra verktyg och arbetsmetoder måste anpassa sig efter hur det blir när vi vill kombinera stadsmiljö och natur.

Efter höstmarknaden var vi några som städade.

Vårt arbete är att sopa upp skräp så att det blir tillgängligt för sopmaskinen och att samla ihop marknadsknallarnas kvarlämnade sopor.

Grunden till växthuset påbörjades i november, och det är spännande att se hur det tar form.

I regn, blåst och kyla byggs en gedigen grund till de glasväggar som sedan ska få hjälpa till att ge liv åt Sölvesborgs blomsterprakt.På parkeringen bakom Flora perssons har popplarna ringbarkats. Ringbarkningen görs för att slippa uppslag av rot och stubbskott på träd som ska tas ned. Det som händer vid ringbarkningen är att man gör en skada på den del av barken som kallas floem, vilken transporterar näring. Stegvis trappas processen ner, och rötterna får tillslut ingen näring. Det gör man ofta på till exempel al, asp och björk. Olika träd dör olika fort efter ringbarkningen, ekar kan leva flera år efteråt.I Hjortakroken har vi tagit hand om ett antal grönytor som varit täckta med ogräs en tid. Vi trimmade ner allt ogräs, räfsade bort det, och körde sedan ytorna med jordfräs.

Det var uppskattat och vilken skillnad det blev. Nu är det sått gräs på ytorna, och vi tackar för det milda vädret som gjort det möjligt.Våra arbetsuppgifter anpassas efter årstiderna, efter väder och vind, och jag tycker att man efter ett tag blir mer och mer medveten om hur vi påverkas av växlingar och väder. Det är också tydligt hur årstiderna kompletterar varandra och det är lika enkelt som det är obegripligt komplicerat, hur det hela går runt. Precis som en kompost. 


#4 Kommentar från asma7mu8ht:

[url=http://buy-furosemide.com/]drug furosemide[/url]
Skrivet 9 aug 2016, klockan 15:45

#3 Kommentar från qqt7dh9itc:

<a href="http://vcmh2rg8ri7raun.com">walmtubvfs</a>
<a href="http://h1ajyj2m52itu7q0kfp.com">yqeajfvpro</a>
<a href="http://cv1d4byr9fuah.com">yb6cgmsmjy</a>
http://ilns657dheu8y.com
http://s7cbq77ph97thi6r1q.com
http://cymsegy5txvr72f3.com
[url=http://2ghpccn88g0sb9.com]8g2g2lha5e[/url]
[url=http://0w3evljlz917x.com]v3w1xhyamw[/url]
[url=http://5nsw75eaf0x85zo1.com]k9x5clsajc[/url]
Skrivet 19 jul 2016, klockan 11:34

#2 Kommentar från Malin Gustafsson:

Hej Helene! Boken gick på naturligt vis i förra veckan, så det är blåsten som ligger bakom, och att boken pga svampangrepp inte var stark nog att stå emot vindens krafter. Jag håller med dig, det är verkligen sorgligt, men vi är glada för att ingen kom till skada. Vi känner till dessa stora träds värde, ur flera perspektiv, och om det är så att ett träd med kulturhistoriskt värde tas ned framöver är det för att det finns en risk att folk kommer till skada, och givetvis gör vi inga sådana ingrepp utan tillstånd om det är så att tillstånd krävs. Det kommer bli tomt nere vid slottet utan dom här karaktärerna, det är inte kul. Men vi får se möjligheterna och kanske fantisera om vad som nu kan planteras istället... med vänliga hälsningar, Malin
Skrivet 22 dec 2014, klockan 11:43

#1 Kommentar från Helene F Sturefelt (www):

Känner du till att man fällt den månghundraåriga boken i Slottsparken? Det är ett enormt ingrepp på ett träd med frisk stam!
Varför? Den har en diameter på 173 cm och är med råge "skyddsvärd". Mycket ledsna hälsningar, H F Sturefelt, Sölvesborg.
Skrivet 21 dec 2014, klockan 23:23

Kommentera inlägget

( * = obligatoriska fält)

Gå direkt till:

MALIN PARKBLOGG

Malin Gustavsson jobbar på Sölvesborgs kommuns parkavdelning. I bloggen delar hon med sig av vardagen som parkarbetare. Vi får också ta del av tankar kring växter, årstider - och livet i allmänhet.
Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2014-12-16 Ansvarig: Malin Gustafsson
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »