Om biblioteket

Internet, dagens tidning eller lite småprat med kända och okända? Biblioteket är en mötesplats där alla är välkomna, gammal som ung, fattig som rik och du kan göra mycket mer än att låna böcker!

Hos oss slår du dig ner i sköna, insuttna stolar, bläddrar i tidningar, tar en kopp kaffe och kopplar av. Leta efter en bok du länge velat låna eller se om det kommit in något nytt du är intresserad av. Mitt i Sölvesborg, vid Stortorget, ligger stadsbiblioteket, som också är kommunens lärcentrum för den som vill studera på distans. I Mjällby, Hällevik och Norje hittar du trivsamma filialer som är öppna en eller två kvällar i veckan. Dit kan du få levererat det du vill läsa.

Mer än böcker

Biblioteket prenumererar på de största dagstidningarna, lokalpressen och ca 150 tidskrifter och på våra datorer kan du läsa artiklar ur en stor mängd utländska tidskrifter. Du får gratis tillgång till Internet och vi prenumererar på flera användbara betaldatabaser. Är det ledigt kan du bara slå dig ner, men för säkerhets skull, boka tid i förväg.

För bara 20 kr kan du hyra en film och här hittar du filmer som kan vara svåra att få tag på hos uthyrarna. Eller varför inte låna och lyssna till en härlig ljudbok.

”Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok ” står det i Envar sin egen professor av Falstaff Fakir. För barnen finns både roliga och kloka böcker, pc-spel, musik och filmer. Sagostunder och andra hyss arrangeras några gånger per termin på de olika biblioteken.

Lokalhistoria och släktforskning

När du snubblar över roliga gatunamn, konstiga byggnader, eller blir nyfiken på andra saker i din nya hembygd är biblioteket en bra plats att börja leta på. Här finns böcker och tidningsartiklar samlade om traktens historia, och du har tillgång till databaser som gör att du kan söka efter personer och släkter från förr i tiden.

På andra språk än svenska

Mer än 100 språk talas i Sverige. På biblioteket kan du beställa böcker på de flesta språk. Du kan gratis beställa böcker på ditt hemspråk. Vill du lära dig ett nytt språk kan du låna våra språkkurser. Biblioteket har även tidskrifter på flera olika språk. Personalen talar engelska och några även tyska, franska, spanska och finska.

Om du har svårt att läsa

För dig som har problem att läsa vanlig skrift finns det särskilda hjälpmedel. Man kan låna väldigt lätta böcker och nyhetstidningar. Biblioteket lånar också ut böcker som är inlästa på skiva och särskilda spelare så att man kan lyssna, repetera, göra understrykningar och spela upp i olika hastigheter.

Lärandets lusthus

I den lilla parken ner mot vattnet ligger det vinröda, åttakantiga ”lusthuset” som är stadens lärcentrum. Här erbjuds du som studerar en härlig studiemiljö med modern utrustning och samtidigt hjälp och handledning av bibliotekets personal. Servicen är kostnadsfri och du har tillgång till lokalerna från kl. 07.00-23.00 måndag-söndag. Det finns ca 3000 olika distanskurser att söka varje termin!

24-timmars-biblioteket i ditt vardagsrum

Du kan använda biblioteket via Internet direkt. Har du lånekort och PIN-kod kan du ha koll på dina lån, förlänga lånetiden, och ställa dig i kö på böcker.

Välkommen till Sölvesborgs bibliotek & lärcentrum!

Gå direkt till:

Kontaktinfo

Sölvesborgs Bibliotek & Lärcentrum
Info, tel: 0456-81 68 52
Utlån, tel: 0456-81 68 53
Fax: 0456-100 07
Besöksadress: Rundgatan 4
biblioteket@solvesborg.se 

Öppettider:
Måndag-Torsdag 10:00-19:00
Fredag 10:00-17:00
Lördag 10:00-13:00

Filialernas öppethållande » 

Kalendarium

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2015-01-13 Ansvarig: Biblioteket
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommundirektör Roger Zetterqvist. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »