Seniorer i skolan - en viktig stödfunktion

Projektet syftar till att ge barn och ungdomar möjlighet att träffa fler vuxna i skolan samtidigt som man tar tillvara på seniorernas kunskaper och erfarenheter. Det bygger på frivillighet och du väljer själv vilken skola du vill vara på och vilken/vilka dagar du vill vara där. Du blir bjuden på skollunch de dagar du är i skolan.

Vad gör en senior i skolan?

Som senior i skolan är arbetsuppgifterna varierande. Du finns till som stöd och hjälp för barnen och läraren. Du kanske lyssnar på barnen när de läser, förhör läxor, är med på rasterna och i matsalen eller hjälper till när barnen har eget arbete. En del hjälper till i biblioteket. Många gånger får du vara en famn att krypa in och gosa lite i, eller stöd när allt känns jobbigt.

Som senior bestämmer du själv omfattningen av ditt engagemang. Du kommer den avtalade tiden och meddelar skolan om du får förhinder. Detta är viktigt för barnen som annars går och väntar förgäves. Som senior får du givetvis göra avbrott, åka på semester eller ta hand om annat som livet bjuder på.

Vem kan bli senior i skolan?

Seniorer i skolan vänder sig i första hand till pensionärer, men även andra som har tid och intresse att hjälpa till i skolan. Det enda som krävs är ett utdrag ur belastningsregistret. Detta ansöker man om hon polisen.

Jag är intresserad, hur gör jag?

Kontakta barn- och utbildningskontoret buk@solvesborg.se. När vi fått ett antal intresserade så kallar vi till en introduktionsträff.  

*********************************************************

”Dom hjälper oss med läsningen. Och matten!”, säger Kasper i 2B. ”Ja, och jag kände faktiskt en av dom innan. Hon är min granne”, tillägger Annie. Barnen pratar om ”seniorerna” på Falkviksgården, Inga och Kerstin.

1997 flyttade Inga Petersson till Sölvesborg. Under nästan tio år pendlade hon till sitt jobb som ansvarig för städverksamheten i Olofströms kommun. ”I mitt jobb åkte jag runt bland alla skolor och förskolor, så barn är inget nytt för mig”, berättar Inga med ett leende. ”Nu har jag blivit pensionär men finns istället till hands för barnen här på Falkviksgården.”

På frågan om hur Inga fick idén om att bli en ”Senior i skolan” svarade hon att hon hade sett en annons i tidningen. ”Men det var min dotter som tyckte att det här var något för mig. Det visade sig att hon hade rätt. Jag är glad att hon fick mig att ta steget.”

Utöver sitt jobb inom städorganisationen, har Inga också arbetat på Olofströms bibliotek. Därför föll det sig naturligt att hon gjorde just skolbiblioteket i Falkvik till sitt eget lilla projekt. Fröken i klass 2B, Lisbeth Jezek, berättar att biblioteket ”blivit så fint och strukturerat sedan Inga tagit sig an det”.

En dag i veckan
Varje torsdag finns Inga och hennes ”kollega” Kerstin Ohlsson på plats som extraresurser på Falkviksgården. De kan komma och gå som de vill, men båda intygar att uppgiften inte är betungande på något sätt. ”Nej, absolut inte. Tvärt om, jag missar det inte för allt i världen. Torsdagar har blivit heliga för mig”, intygar Inga.

Kerstin Ohlsson har tre egna barn och ett förflutet som verksam på BB i Kristianstad. Hon gick i pension för några år sedan. Sedan i höstas finns alltså även hon på Falkviksgården på torsdagar.

”Jag funderade rätt länge innan jag hoppade på erbjudandet, men nyfikenheten över hur det är i skolan idag och hur det skulle kännas att jobba med stora barn tog överhanden. Och det har bara varit positivt.”

Precis som Inga cirkulerar Kerstin på skolan och hjälper till där det behövs för dagen. Men matsalen har blivit något av hennes speciella område, och dessutom är hon mycket ute på rasterna med barnen.

Finns till hands för barnen
I början upplevde seniorerna att många barn var lite reserverade. Kanske undrade de lite vilka Inga och Kerstin var. Men det har släppt på sistone. Både upplever att barnen på olika sätt har börjat anförtro sig åt dem. Kanske speciellt på rasterna, då det är mycket som händer.

”En del barn har stort behov av att bara prata om allt möjligt, andra kanske har något som bekymrar dem eller så. Och ibland kan det hända att vi är med och lugnar ner något småbråk som blossar upp. Det känns bra”, fortsätter Kerstin.

”Ja, jag tror att vår generation generellt har mycket att ge barnen”, fyller Inga i. ”Det är många som inte har några mor- eller farföräldrar i närheten, eller som har det rörigt hemma. Där tror jag att vi kan fylla en viktig roll.”

”Synd bara att inte fler har nappat på idén om ”Seniorer i skolan”. Det här är bra på så många sätt. Det är väldigt stimulerande, och så har man ju hela den sociala biten. Dessutom inser man hur mycket man själv har glömt. Jag lär mig nya saker varje torsdag”, avslutar Inga.

Reporter för dagen: Sofia L. Lacinai

Gå direkt till:

Kontaktinfo

 

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-01-18 Ansvarig: Webmaster
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »