Slottslängor och slottsområde

Slottslängorna och slottsruinen i Sölvesborg är belägna på en historiskt händelserik plats. Här har danskar och svenskar genom århundraden slagits om makten över området.

 

Området ligger precis intill det glittrande havet. I anslutning till slottsruinen finns en vacker slottspark och en naturskön udde  ett perfekt område för en utflykt med picknick.

 

Bild på slottsruinen. Foto: Jonte Göransson

Bild från slottsparken. Foto: Jonte Göransson


Det gamla slottet var den utan jämförelse största och viktigaste av de medeltida befästningarna i Östdanmark och skapade förutsättningar för en omfattande handel. År 1332 förlorade Danmark de skånska landen till Sverige. Danmarks Valdemar Atterdag samlade åter landet under centralmakten och 1360 kom Sölvesborg än en gång i det danska väldet. Nu började Slottets storhetstid. Vid den här tiden började man också bygga det väldiga försvarstornet som var 30–35 meter högt med fem meter tjocka gråstensmurar och som vi i dag kan se resterna av.
 

Borganläggningen eldhärjades 1564 under sjuårskriget och förlorade därefter sin militära betydelse.
 

Bild på Slottslängorna. Foto: Jonte Göransson


Slottslängorna är belägna intill Sölvesborgs slottsruin. Där kan dramatiken från tidigare århundraden sägas ha fortsatt in i vår tid. Den 10 maj 2004 slog blixten nämligen ner i vasstaket på slottslängorna. På några få minuter var hela byggnaden övertänd. Det enda som återstod av uthuslängorna från 1830-talet, var de tjocka stenväggarna. Lagom till julmarknaden 2005 var uthuslängorna återuppbyggda så nära ursprungligt skick som möjligt.

 Den gula, ståtliga byggnad som benämns Slottet idag, uppfördes ursprungligen 1802. Den är också byggnadsminnesförklarad. 
 

Bild på slottsrestaurangen. Foto: Jonte Göransson

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2015-11-16 Ansvarig: Sofia Lindqvist-Lacinai
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »