Med passion för att Sölvesborgs ungdomar ska må bra

Lis Olsson och Thomas Cervin är ”fältare” i Sölvesborg. De tillhör individ- och familjeomsorgen och arbetar med ”förebyggande och uppsökande arbete med barn och ungdomar”. Med ungdomarna är de mest bara ”Thomas och Lis”. Och om de själva får beskriva sina roller handlar det om att barn och ungdomar i Sölvesborg ska ha en så bra och trygg uppväxt som möjligt.

Lis och Thomas träffar de flesta ungdomarna i Sölvesborg varje år. De besöker 7:or, 8:or och 9:or i skolorna, bedriver olika former av gruppverksamheter och för många enskilda samtal. Det handlar mycket om att coacha ungdomarna till att känna sig viktiga och hitta olika sätt för att hantera sin tillvaro.

– Vi strävar alltid mot att möta ungdomarna på deras egen arena, förklarar Thomas. Vi finns på discon, fritidsgårdar och festivaler. Men vi har också en lokal där vi kan träffas, som ligger i ett eget litet hus på Danagatan 3. Varje torsdag mellan kl. 15 – 18 finns vi där – det är bara att komma förbi.

Stöd för både ungdomar och föräldrar
Fältarna har ett brett nätverk av olika sorters stöd och hjälp som ungdomarna – eller deras föräldrar - kan behöva. Den som vill vara anonym i sina kontakter med fältarna får vara det, och de har naturligtvis tystnadsplikt.

- Visst kan vi få höra kommentarer som att ”här kommer soc-tanten och soc-gubben igen”, men jag tror att de flesta ungdomar ser en trygghet i att vi finns, säger Lis. Vi får många samtal från ungdomar som har det jobbigt, eller från dem som oroar sig över kompisar som mår dåligt.

Olika generationer behöver varandra
Alldeles intill fältarnas lokal har PRO sin lokal. Det ger en naturlig interaktion mellan ungdomar och den äldre generationen.

– Att umgås över generationsgränserna gör att ungdomarna upptäcker att äldre personer faktiskt har mycket att erbjuda – samtidigt som de äldre ser att ungdomarna inte är ”så farliga” som de trodde, berättar Lis. På sistone har vi börjat prata om att göra mer planerade aktiviteter tillsammans.

Föräldrarna ändå viktigast
Fältare och seniorer i all ära. Det är ändå föräldrarna som betyder allra mest.
- Även om vårt arbete är betydelsefullt, är föräldrarna de viktigaste personerna i ungdomarnas liv, säger Thomas. Jag har jobbat som fältare i många år nu, och min erfarenhet säger att det finns inget värre för en ung människa än att komma hem efter en natt på stan, och ingen bryr sig om jag har kommit hem eller ej.

Vill du kontakta fältarna? Ring 0456-81 63 70, eller e-posta: lis.olsson@solvesborg.se, thomas.cervin@solvesborg.se

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2011-08-18 Ansvarig: Sofia Lindqvist-Lacinai
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »