Tingshuset

Listers Härads Tingshus

Tingshuset i Sölvesborg ritades och byggdes av arkitekt Erik Gunnar Asplund mellan 1918 och 1921. Byggnadsstilen brukar kallas för nordisk klassicism eller 20-talsklassicism och hör till Gunnar Asplunds tidigare byggnadsverk. Huset betraktas idag som en av svensk arkitekturhistorias riktiga pärlor och lockar till sig intresserade besökare från hela världen. Huset är byggnadsminne och ägs av Sölvesborgs kommun.

I huset fördes tingsrättsförhandlingar fram till 2001 då tingsrätten flyttade till Karlshamn. Idag finns kommunens musikskola här, Tingshusets förskola samt ett par kulturföreningar.

En vård- och underhållsplan har tagits fram för Listers Härads Tingshus. En vårdplan sätts upp för att säkerställa ett långsiktigt bevarande av skyddsvärda och lagskyddade kulturmiljöer samt för att peka ut riktlinjer för hur detta kulturarv ska göras tillgängligt för allmänheten.

Under 2012 har ett restaureringsprojekt inletts. Målet är att återgå till ursprungligt utförande i bl. a. tingssal och nämndemannarum. Nu har ett par mindre rum återställts med 1920-talets färgsättning och inretts med en utställning om tingshusets tillkomst.

Klicka på filmen här nedan för att få en guidetur i Tingshuset. Filmen varar i 17 min.

Vårdplan för Tingshuset (pdf) »

Tingshuset hålls öppet för besökare under sommaren. Övrig tid kan huset visas för slutna grupper. Ta kontakt med medborgarkontoret i Sölvesborg 0456-81 61 81.

Gå direkt till:

Öppettider Tingshuset

Tingshuset är nu stängt för säsongen. Det finns möjlighet att öppna för förbokade grupper. Kontakta Medborgarkontoret på telefonnummer 0456-81 61 81.

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-08-24 Ansvarig: Sofia Lenninger
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »