Sölvesborg bland de tio bästa skolkommunerna i Sverige:
”Långsiktigt arbete bakom resultatet”

Sölvesborg går från 53:e till 9:e plats i Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommuner. Bakom succén ligger bland annat en medveten satsning på att rekrytera behöriga lärare, kompetensutveckling och en förbättring av lärarlönerna, hävdar Sölvesborgs barn- och utbildningschef Lars Ericsson.

– Vi hade redan en stor andel behöriga lärare, hög lärartäthet och relativt hög andel ungdomar som läser vidare vid universitet och högskolor jämfört med genomsnittet i landet. Nu har vi bara blivit bättre på en del punkter, säger Lars Ericsson.

– Jag är både glad och hedrad över resultatet. Det är ett kvitto på det goda och långsiktiga arbete som gjorts i Sölvesborg från grundskola upp till gymnasium, fortsätter han.

Lars Ericsson framhåller särskilt betygsresultaten i årskurs nio. Den genomsnittliga meritpoängen för dem som går ut nian har ökat med nästan 7 procent på bara ett år.

– Här ligger vi högt jämfört med genomsnittet i landet, säger Lars Ericsson.

Lärarförbundets undersökning rankar kommunerna på flera olika parametrar, bland annat betygsresultat, resurser, arbetsmiljö och andel utbildade lärare (se länk nedan).

Lars Ericsson ser dock inga skäl att vila på lagrarna:

- Vi måste ständigt förbättra oss. Nu har det kommit en ny kull elever. Vi måste jobba mer på att prioritera elevernas kunskapsutveckling och betygsresultat, samtidigt som vi satsar på lärarna. Inte minst se till att lärarnas löner utvecklas. Vill vi attrahera och behålla behöriga och duktiga lärare från förskola upp till gymnasium så måste det synas i lönekuvertet, säger Lars Ericsson.

Närmast ska resultaten av rankningen uppmärksammas bland kommunens lärare och elever.

– Detta är något vi alla kan glädjas över, avslutar Lars Ericsson.

  

Lärarförbundet: Bästa Skolkommun 2011

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2011-10-06 Ansvarig: Sofia Lindqvist-Lacinai
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »