Kommande områden

Ridning i Mjällby. Foto: Pär Johansson.

Ridning i Mjällby. Foto: Pär Johansson.

Här kan du läsa om våra kommande områden med villatomter.

Mjällby

Om du är det minsta fotbollsintresserad har du troligen hört talas om mirakellaget Mjällby AIF som mot alla odds tagit sig till Allsvenskan, nu för femte gången! Mjällby är namnet på det gulsvarta laget som är Listers stolthet. Hemmaarena Strandvallen ligger också på Listerlandet, närmare bestämt i Hällevik. Annars finns det mesta du behöver för en smidig vardag här i Mjällby, Listerlandets ”hub” – matbutik och apotek, frisör och optiker, bank och bensinmack och det mesta däremellan. Mjällby är på gång, både på planen och som centrum för service och handel.

Mjällby Extra-handelsområde. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby Extra-handelsområde. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fotbollslaget MAIFs framgångar firas på Stortorget i centrala Sölvesborg. Foto: Mikko Mallo.

Fotbollslaget MAIFs framgångar firas på Stortorget i centrala Sölvesborg. Foto: Mikko Mallo.

Mjällby är den största tätorten på Listerlandet, och passar dig som värdesätter en hög nivå av service, men gärna bor lantligt, utanför Sölvesborgs stadskärna. I Mjällby finns två av kommunens större privata arbetsgivare: Titanx och Lyckeby stärkelse, och här finns ett populärt och ständigt växande handelsområde. I Mjällby är bebyggelsen blandad, här finns villor, marklägenheter och flerfamiljshus.

Barnomsorg och skola

I Mjällby finns förskolan Midhall, och Mjällby är den enda platsen i kommunen utöver centrala Sölvesborg där det finns ett högstadium. Det gör det möjligt för ungdomarna att gå i Mjällby skola från förskoleklass till årskurs 9. Elever från skolorna i Hällevik och Hörvik kommer till Mjällby i sjunde klass. På Mjällby skola finns också en grundsärskola med årskurs 1–9 som tar emot elever från hela Sölvesborgs kommun och även grannkommunerna.

Förskolan Midhall i augusti 2019, det planerade nya vilaområdet ligger snett bakom förskolan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Förskolan Midhall i augusti 2019, det planerade nya vilaområdet ligger snett bakom förskolan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby skola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby skola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fritan i Mjällby i september 2019. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fritan i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fritid och kultur

När förskolan och skolan stängt för dagen är du välkommen att leka på skolgårdens lekplats. Utöver den finns det lekplatser på Ringblomsvägen och på Parkvägen.

I Mjällby finns för barn och unga även fritidsgården Fritan som har biljardbord, filmrum och VR-utrustning (virtual reality)och en äventyrs- och friluftsgrupp. Här finns ett mer-öppet biblioteket, vilket innebär att det är tillgängligt även kvällar och helgdagar.I närheten finns också möjlighet att spela fotboll i både flick- och pojklag i Lörby respektive Mjällby.

En av Blekingetrafikens bussar påväg genom Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

En av Blekingetrafikens bussar påväg genom Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nära Sölvesborgs stadskärna och resten av listerlandet

Från Mjällby in till centrala Sölvesborg med stadsbuss 2 som går en gång i halvtimmen under dagtid tar det cirka 12 minuter, ungefär lika lång tid som det tar i egen bil. På cykel via gång- och cykelvägen tar det strax under 30 minuter.

Du har nära till de andra byarna på listerlandet via stadsbuss 2 eller i egen bil. Bussen går en gång i halvtimmen dagtid från Mjällby, varannan gång mot Hällevik och Nogersund och varannan mot Hörvik och Krokås. På vissa sträckor finns även gång- och cykelväg.

Storlek, läge och pris

Det nya villaområdet i Mjällby ligger precis intill förskolan Midhall. Här hittar du den ungefärliga platsen på en karta (Google maps).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det blir mellan 15-20 nya tomter i området. Villatomterna i Mjällby kommer att kosta 250 kronor per kvadratmeter. Anslutnings- och anläggningsavgifter ingår inte. Vi vet inte än hur stora tomterna blir, men om du är intresserad kan du sätta upp dig i tomtkön redan nu.

Byggbestämmelser
Största tillåtna byggnadsarea är 25% av fastighetsarean. Huvudbyggnad placeras minst 4 meter från gräns mot annan tomt alternativt sammanbyggt i tomtgräns. Komplementbyggnad placeras 1 meter från gräns alternativt sammanbyggt i tomtgräns. Högsta tillåtna nockhöjd för huvudbyggnad är 7,5 meter. Högsta tillåtna nockhöjd för komplementbyggnad är 4,0 meter.

Ljungaviken

Du som funderar på att flytta till Sölvesborg har säkert hört talas om Ljungaviken – den nya stadsdelen dit den välkända och prisbelönta gång- och cykelbron leder. Här samsas villor i olika stilar med hyres- och bostadsrätter, ängsmark, tallskog och vackra stengärden. Från Ljungaviken ser du silhuetten av vår vackra stad på andra sidan viken med brons belysning som extra wow-effekt. 900 meter bort har du Stortorget, butikerna och servicen – bron tar dig dit på ett kick!

Grannar i Ljungaviken. Foto: Pär Johansson.

Grannar i Ljungaviken. Foto: Pär Johansson.

Flygfoto över Ljungaviken och centrala Sölvesborg 2015. Foto: Stefan Johansson

Ljungaviken och centrala Sölvesborg 2015. Foto: Stefan Johansson

Ljungaviken är Sölvesborgs nyaste stadsdel och ligger nära såväl hav och natur som stadskärnan. Sölvesborgsbron, som med sina 756 meters längd är Europas längsta gång- och cykelbro och uppmärksammad internationellt bland annat för sin spektakulära ljussättning, binder samman Ljungaviken med stadskärnan. Här finns nybyggda villor och flerfamiljshus i flera våningar – både hyres- och bostadsrätter.

Barnomsorg och skola

Om du bor i Ljungaviken kan du välja mellan en större förskola, Kanehalls förskola, eller den lite mindre Skogens förskola. Du kan också välja Hjortakrokens familjedaghem. Närmaste skola är Hjortakroksskolan med låg- och mellanstadium samt fritidshem.

Kanehalls förskola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Kanehalls förskola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Skogens förskola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Skogens förskola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Lekplatsen i Ljungaviken. Foto: Pär Johansson.

Lekplatsen i Ljungaviken. Foto: Pär Johansson.

Fritid och kultur

I Ljungaviken finns Sölvesborgs golfklubbs anläggning med restaurang, övningsområden och padelbana; alla med utsikt över viken och Sölvesborgsbron. Här finns också en lekplats.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Ljungaviken till centrala Sölvesborg tar det cirka 10 minuter med bil eller kollektivtrafik via buss 433 mot Norje som går nästan varje timme dagtid. Med cykel via gång- och cykelbron tar det också ungefär 10 minuter in till centrum och om du föredrar att gå – cirka 20 minuter.

Sölvesborgsbron. Foto: Sölvesborgs kommun.

Sölvesborgsbron. Foto: Sölvesborgs kommun.

Storlek, läge och pris

Vi vet inte säkert än vad de nya villatomterna i Ljungaviken kommer att kosta eller hur stora de blir. Först behöver de arkeologiska undersökningar som påbörjas inom kort i området bli klara. Om du är intresserad kan du sätta upp dig i tomtkön redan nu, men efterfrågan i Ljungaviken är stor och det står relativt många i kön redan. Du har större chans att få ett tomterbjudande om du ställer dig i kö för något av våra andra områden.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 19 maj 2020

Skriv ut