Om Killebom

Killebom är för många sölvesborgare den bästa tiden på året! Staden fylls av liv, gatorna myllrar av folk och musikens toner strömmar ut i sommarnatten. Låt barnen åka en tur med Lions tuff-tuff tåget, besök någon av marknaderna och frossa i nostalgin som följer med de nyinköpta marknadskaramellerna. Festivalen har något för alla! Och det bästa av allt är att nästan alla arrangemang och programpunkter är gratis. Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank och flera andra lokala företag och föreningar.

Historia

Varifrån kommer namnet Killebom? Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som var belägen väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank vid Hästtorget. Tullbommen gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad, därav namnet (kille = källa). Källan som åsyftas är platsen för vattning av hästar (nuvarande Hästtorget).

Ursprungligen varade stadsfestivalen en vecka, första veckan i juli, och hette under de första åren "Killebomveckan". Varje dag kunde ha ett eget tema t.ex. Sjöfartens och fiskets dag, Kyrkornas dag, Kommunens dag, Hantverkets dag etc. Onsdagens tema hade alltid anknytning till handel, då den dagen av tradition alltid varit marknadsdag i Sölvesborg sedan långt före Killebomfestivalens tid.

Har du frågor inför Killebom 2019?

Vill du sälja mat eller varor under festivalen, eller har ni en förening som vill göra en aktivitet? Läs mer under praktisk information.

Killebom 2017, se filmen

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 december 2018
Sidan publicerad av: Charlotte Pettersson

Kontakt

Om Killebom