Om Killebom

Killebom är för många sölvesborgare den bästa tiden på året! Staden fylls av liv, gatorna myllrar av folk och musikens toner strömmar ut i sommarnatten. Låt barnen åka en tur med Lions tuff-tuff tåget, besök någon av marknaderna och frossa i nostalgin som följer med de nyinköpta marknadskaramellerna. Festivalen har något för alla! Och det bästa av allt är att nästan alla arrangemang och programpunkter är gratis. Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor, och flera andra lokala företag och föreningar.

Huvudsponsor – Sölvesborg Mjällby Sparbank

Sölvesborg-Mjällby Sparbank är en egen lokal bank utan aktieägare som verkar för ”med hjärtat i bygden”. Det innebär att banken avsätter delar av årsvinsten till sponsring och samhällsnytta, varje år.

- Sölvesborg-Mjällby Sparbank är och har varit en trogen huvudsponsor av Killebom och det betyder väldigt mycket för kommunen. Det innebär att vi kan erbjuda ett riktigt bra gratisprogram, säger Sanna Persson, Besöksnäringsutvecklare, Sölvesborgs kommun.

Historia

Varifrån kommer namnet Killebom? Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som var belägen väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank vid Hästtorget. Tullbommen gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad, därav namnet (kille = källa). Källan som åsyftas är platsen för vattning av hästar (nuvarande Hästtorget).

Ursprungligen varade stadsfestivalen en vecka, första veckan i juli, och hette under de första åren "Killebomveckan". Varje dag kunde ha ett eget tema t.ex. Sjöfartens och fiskets dag, Kyrkornas dag, Kommunens dag, Hantverkets dag etc. Onsdagens tema hade alltid anknytning till handel, då den dagen av tradition alltid varit marknadsdag i Sölvesborg sedan långt före Killebomfestivalens tid.

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun, med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor

Sponsorer och samarbetsparters

Följ oss i sociala medier @killebomlänk till annan webbplats tagga gärna dina bilder under festivalen med #killebomlänk till annan webbplats

Kontakt

Om Killebom