Information till skola och förskola om Covid-19

 Sölvesborgs kommun följer noga utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten, Region Blekinges smittskydd och andra myndigheter. De rekommendationerna uppdateras kontinuerligt, vilket gör att kommunen också behöver fatta beslut med kort varsel. Tillsammans hjälps vi åt för att minska smittspridningen. Särskilt viktigt är det att skydda äldre och andra personer i riskgruppen.

Sommarlovshälsning

Ett långt och härligt sommarlov ligger framför oss. Vi hoppas att du tar hand om dig i sommar och att du får många roliga och soliga veckor till dess att vi syns igen i höst.

Det kommer att finnas massor av roliga aktiviteter och upplevelser hemma i ditt närområde att upptäcka på både soliga och regniga dagar. Här hittar du uppdaterat program.

För härliga dagar på stranden går det att ta badbussen till Torsö och Sandviken i år. Här hittar du mer information.

Tillsammans skyddar vi varandra

Sommaren blir kanske inte som vanligt i år på grund av coronaviruset, men fortsätt att göra hemma som har gjort i skolan.

  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Tvätta händerna ofta
  • Visa omtanke och håll avstånd
  • Prata med någon om du känner dig orolig
  • Kom ihåg att det inte alltid kommer vara såhär

Stanna hemma när du är sjuk

För att bidra till att minska risken för smittspridning ska elever och personal vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma. Det gäller även vid lättare symtom. Råden gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte.

Glöm inte att sjukanmäla ditt barn efter förskolan och skolans rutiner.

Samhällsansvar

Vi befinner oss i ett läge där det är viktigt att vi alla tar ett samhällsansvar och att, i de fall det är möjligt, låta vårdnadshavaren som arbetar inom samhällsviktig verksamhet, såsom hälso- och sjukvård, gå till arbetet där det behövs friska medarbetare i tjänst.

Om du är hemma och har barn inom allmän förskola (15 timmar avgiftsfri förskola för barn från 3 års ålder) ber vi dig överväga att hålla ditt/dina barn hemma för att avlasta förskolans personal. Detta då vi riskerar att hamna i ett läge med personalbrist.

Skolplikt gäller

De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Elever som har skolplikt ska inte stanna hemma i förebyggande syfte, de får då ogiltig frånvaro. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått instruktion om hemkarantän.

Folkhälsomyndighetens direktiv gällande elever i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var källkritisk

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Sök trovärdiga källor, var källkritisk och dela inte osäker information.

Stöd vid kris

Behöver du som barn någon att prata med för att hantera din oro?

BRIS frågor och svar angående corona-virusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ring, 116 111 eller chatta med BRIS kurator, mellan kl. 9-12 och kl. 14-21 måndag-fredag, samt kl. 14-21 lördag-söndag.

Behöver du som vuxen tips på hur du kan prata med barn vid en kris?

BRIS i samarbete med krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Bris kuratorer kl. 9-12 varje vardag, 0771-50 50 50

Senast uppdaterad: 16 juni 2020

Skriv ut