KVINNORÖRELSE - made in Sölvesborg

I Lörby IF står två saker i centrum – tjejer och fotboll. Sedan herrlaget lades ner för att damerna presterade bättre, håller sig männen i bakgrunden. A-laget spelar i Division 2 och som nykomlingar i tvåan tog de sig ända upp på femte plats 2010. Här i Sölvesborg vet vi att man kan ta sig hur långt som helst med hårt slit från engagerade eldsjälar på och utanför plan.

Den första starka kvinnan i Lörby IF:s historia dök upp för 70 år sedan. Byns lärarinna Tora Hallert ville aktivera ungdomarna och tog initiativet att starta idrottsförening. Hon fixade finansiärer, arbetskraft och en bit mark som skulle bli Lörby Idrottsplats. Markbiten var ett grustag och uppgiften verkade nästintill omöjlig, men alla hjälptes åt att förvandla grus till gräs och det gick. Mycket tack vare ytterligare ett gäng tuffa flickor och kvinnor eftersom många av männen i trakten var inkallade då.

Ett otroligt engagemang

Det sägs att nio av tio bybor hjälpte till den gången när idrottsplatsen skulle byggas. Än i dag är det lokala engagemanget i klubben imponerande stort. Många av sponsorerna är små lokala företag eller företagare med koppling till Lörby. Man hjälper till som funktionärer, sköter planen och säljer fika. Och det finns fler entusiaster i kommunens runt 170 ideella föreningar; hundratals oumbärliga tränare, funktionärer, lagledare och bullbakare som ger av sin tid och kraft för att stötta de aktiva.

Spelglädje för alla

Lörby IF är kommunens dam- och flickfotbollscenter och har runt 120 aktiva spelare från F6 till Seniorer. Föreningens uppgift är att fostra fotbollspelare. Och det gör man med bravur. Det finns inga stora pengar i damernas Division 2 och tjejerna i A-laget är inga bortskämda primadonnor. De spelar i Lörby för sammanhållningens och den fina stämningens skull. Och för att det är en klubb som valt att satsa på damfotboll.

Glöd och lust

Tack vare Tora Hallerts kämpaglöd och bybornas insatser både nu och då, får tjejerna i Lörby IF spela boll i en klubb som bryr sig. De sliter hårt, svettas och visar att rätt attityd tar oss uppåt och framåt. Lörby IF är helt enkelt ett fint exempel på det stenhårda engagemang som finns i våra föreningar. Och på att tjejer kan – särskilt de som är made in Sölvesborg.

Läs mer om Lörby IF på www.lorbyif.se

Läs mer om Made in Sölvesborg!

 

Gå direkt till:

made in Sölvesborg!

Kampanjen "Made in Sölvesborg!" omfattar fotboll, företag, vackra platser och andra framgångsrika företeelser i vår ort. Läs mer! »
Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2011-08-23 Ansvarig: Sofia Lindqvist-Lacinai
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »