Kanske är det något i vattnet.... eller i de mysiga små caféerna. Troligen är vi påverkade av Sweden Rock Festival som härbärgar i Sölvesborg varje år. Oavsett, så är det ett faktum att Sölvesborg med omnejd producerar elitfotbollsspelare på löpande band! I år har Mjällby AIF lag i Allsvenskan, Juniorallsvenskan, Pojk-allsvenskan och Folksam U21. Det är det minsann inte många lag som kan skryta med!

Ja, här i Sölvesborg andas och lever vi vår fotboll. Runt Mjällby AIFs hemmaplan i Hällevik bor endast 900 personer - men på matchdag sitter många gånger 7000 härliga fans på läktaren.

I Norje, hemmascen för Sweden Rock Festival, bor knappt 800 personer. Men varje sommar gungar marken av 35 000 headbangande hårdrockare från fler än 35 olika länder.

Det är nästan övernaturligt...

Så alla rockers och fotbollsfans där ute - kom hit om ni törs!
Här vet vi hur livet både ska rockas och rullas.

 

 Foto på Bagarn Rosengren. Fotograf: Ola Jako

 

AVTRYCK - made in Sölvesborg

Tuffare än man tror. Det är nästan omöjligt att hitta en sölvesborgare eller fotbolls-älskare som har något negativt att säga om Patrik "Bagarn" Rosengren. Vår favoritback lämnar avtryck genom att visa nya generationer av idrottare att man kan vara tuff men juste, målmedveten och ödmjuk. Och han är ett av bevisen på att det mesta kan bli verklighet om man bara vill och har rätt attityd. Om vi får säga det själv är Bagarn ett koncentrat av det allra bästa med vår kommun – av det jordnära och genuina men framförallt av det stenhårda engagemang och viljan att visa framfötterna som finns här. Kanske är vi helt enkelt av lite tuffare virke, vi som är made in Sölvesborg? Läs mer om fotbollshjälten och det-går-visst-attityden i vår kommun.

 

 Foto på Anette. Fotograf: Ola Jako

 

SOLOARTIST - made in Sölvesborg

Utrymme för uttryck. Arbetet i glashyttan är ofta svettigt och tungt. När idéerna kommer börjar endorfinerna pumpa – precis som när en scenartist ska göra entré. Och kanske kunde musiken ha blivit Anette Olssons uttrycksform om hon inte fångats av glasets magi? Närheten till hav och natur och det öppna kulturklimatet lockar kreativa själar av alla slag till vår kommun. Vi är stolta över våra konstnärer som vågar satsa stenhårt på sina drömmar och gör vår vardag rikare. Hos oss är kultur coolt och artisterna är stjärnor – vilken scen de än framträder på. Läs mer om soloartisten och kulturklimatet i vår kommun.

 Foto på tjejer från Lörby IF. Fotograf: Ola Jako

 

KVINNORÖRELSE - made in Sölvesborg

Lera, svett och kämpaglöd. I Lörby IF står tjejerna i strålkastarljuset. Så har det varit sedan herrlaget lades ner för att damerna presterade bäst. Föreningen startades för 70 år sedan på initiativ av byns driftiga lärarinna. I dag är eldsjälarnas ideella slit ett gott exempel på det fantastiska engagemang som finns i de drygt 170 föreningarna i Sölvesborgs kommun. Som fotbollsstjärna i Division 2 är man inte bortskämd men sammanhållningen och framgångarna gör det värt att slita hårt, svettas och få smällar. Det här tuffa laget ger allt och visar att rätt attityd tar oss uppåt och framåt. Tjejer kan – särskilt de som är made in Sölvesborg. Läs mer om fotbollstjejerna och det ideella engagemanget i vår kommun.

 Foto från MMB. Fotograf: Ola Jako

 

REN KREATIVITET - made in Sölvesborg

Avancerad fläckborttagning. Om de kunde hade de musikälskande killarna på MMB i Sölvesborg
använt hårdrock på högsta volym för att bila, blästra och sanera. Men de får nöja sig med sand, vatten, vacuum och kemikalier. Än så länge vill säga, för här går även innovationerna för högtryck. De får sina kickar av att utveckla unika lösningar som sparar stora belopp åt kunderna. Alla jobbar hårt och nästan jämt, men det finns en helig storhelg – Sweden Rock Festival 8-11 juni. Då vill de nämligen njuta tillsammans med andra kreativa hårdingar. Vi är stolta över att ha företag med sådant driv och engagemang i vår kommun. Det är entreprenörskap made in Sölvesborg! Läs mer om saneringsspecialisterna och entreprenörskapet i vår kommun.

 

FRAMÅTANDA – made in Sölvesborg

Vilja, lust och talang. Vi vet inte exakt vad det beror på, men barnen som är ”made in Sölvesborg” verkar få fotbollen i blodet och flytande stål i modersmjölken. De tycks också få järnhårda viljor och massvis med lust. Vår kommun har producerat det all-svenska fenomenet MAIF och världskändisen Sweden Rock, men vi anar att framtiden bär på ännu större mirakel. För vad månde bliva av fotbollsungdomarna som visar framfötterna i landets högsta serier, från pojklag till U21? Och av mellanstadieeleverna som går i rockskola och kör en egen stenhård festival – Möllebacken Rock Festival? Sölvesborgs framtid rockar och rullar. Här gäller det att hänga med!

   
 Tung autografsamling

TUNG AUTOGRAFSAMLING – made in Sölvesborg

Rockstjärnor behöver också lugn och ro. Samlar du på autografer? Ta dig till Sölvesborg i juni, när Sweden Rock Festival får marken att gunga. Varje år har du stora chanser att stöta på flera av världens främsta musiker och göra din samling brottartung. Och de stentuffa världsstjärnorna verkar trivas fint här hos oss; kopplar av och njuter av lugnet, havsluften och grönskan mellan spelningarna. Festivalen lockar runt 35 000 rockers från hela världen. Visst låter det otroligt att så många stjärnor och deras fans kommer till vår kommun? Men festivalen är bara ett exempel på en omöjlig tanke som gjorts möjlig i Sölvesborg.

   
 

 Foto på boulespelare. Fotograf: Eijer Andersson, Photoshop: Mustasch Reklambyrå

 

LIVSLUST - made in Sölvesborg

Färgstarka pantrar. Det är bra fart på pensionärerna i Sölvesborg och det är tur det. För om man ska hinna med alla de aktiviteter och smultronställen som det plötsligt finns tid för, gäller det att ligga i. I en liten kommun som vår skapas en fin samhörighet mellan de äldre som hittar nya vänner tack vare gemensamma intressen. För de pantrar som vill och kan blir vardagen allt annat än grå. Natur, kultur och motion – allt finns inom räckhåll för den som har lust. Det handlar en hel del om attityd och våra seniorer är tuffa. De vet vad de vill och gör som de vill. I sann rockstjärneanda. Det är pensionärslivet made in Sölvesborg.

 Foto tjänsteman med tatuering i nacken. Fotograf: Ola Åkerblom

 

ENTREPRENÖR - made in Sölvesborg

Under ytan. Visst är Sölvesborg en pittoresk semesteridyll vid havet, men inte bara det. Och om du tittar lite närmare märker du att många i kommunen döljer något spännande under den prydliga ytan. Att vi har drygt 1 500 företag på våra 16 800 invånare skvallrar om ett starkt driv, om lust och mod att göra drömmar till verklighet. Några exempel på Sölvesborgsnamn som gjort sig kända långt utanför länsgränserna är Sweden Rock Festival, Hälleviks laxrökeri, Fruit Distribution och Mjällby AIF. Vi vet att bakom varje framgång finns någon som fattat modiga beslut. Företagsamheten i vår kommun rockar, året om!

Bild på Sölvesborgs-tatuerad arm. Foto: Ola Åkerblom

 

STOLTHET - made in Sölvesborg

Det goda livet. Vi sölvesborgare har mycket att vara stolta över. Vår vackra stad, de vita stränderna, fiskelägena och den unika naturen nämner vi gärna om någon frågar. Vi lyfter på hatten för modiga entreprenörer som ger oss jobb och uppmärksamhet. För lantbrukare och yrkesfiskare som ger oss fina lokala råvaror – de smakar alltid extra bra! Och så har vi våra världs- och rikskändisar såklart, med Sweden Rock och Mjällby AIF i spetsen. Det är tack vare eldsjälarnas engagemang och stenhårda viljor som vi alla får njuta, glädjas och roa oss. Det är hembygdskärlek, made in Sölvesborg.

Fiskekrokar. foto: Ola Åkerblom

 

LOCKBETE - made in Sölvesborg

Nitar, fisk och oljeställ. Det krävs inget glittrande bete för att boka rockvärldens tyngsta namn till Sweden Rock Festival. Numera vallfärdar både stjärnorna och deras fans till succéfestivalen alldeles av sig själva. Det är vi sölvesborgare riktigt stolta och glada för. Minst lika stolta är vi över Listerlandets långa fisketradition.... Här hittar du fiskrökerier, industrier som bereder fisk, affärer som säljer fisk, restauranger som serverar fisk. Och så yrkesfiskare förstås; de hårdkokta våghalsar som sliter hårt i kyla, storm och väta. Här i Sölvesborg älskar vi våra hårdingar – oavsett om de bär nitar eller oljeställ.

Strandbild. Foto: Serny

STRANDLIV - made in Sölvesborg

Hitta en vit favorit. Här i Sölvesborg finns det utrymme för alla som vill koppla av, för hårdrockskungar och badprinsessor. Kommunens långa kustlinje är full av vackra sandstränder, den ena vitare och lenare än den andra. Norje, Hörvik, Hällevik, Grönslätt, Torsö, Sandviken eller Tredenborg – vilken vill du börja med? Det finns en strand för varje dag i veckan och fler ändå. En del av dem är livliga och välbesökta, har kiosk och restaurang alldeles intill. Några är lugna, undanskymda paradisremsor som du får ha nästan för dig själv. Här på Blekinges riviera trivs tuffingar och livsnjutare i alla storlekar.
 

 Foto "andrum". Fotograf: Johan Lindqvist

 

ANDRUM - made in Sölvesborg

Gott om plats för nya tankar. Hårdrocksvärlden vimlar av rebeller. Än så länge är de mer sällsynta i park- och trädgårdssvängen, men det finns de som tänker nytt och vågar. Allra mest rockar Piet Oudolf, den världsberömde trädgårdsdesignern som skapat Fyra Årstiders Park vid hamnpromenaden i Sölvesborg. Han väljer växter efter form, struktur och silhuett; växter som grönskar och vissnar vackert. Vi är stolta över vår otyglade Oudolf-park där sölvesborgare, turister och rockrebeller kan ta en skön paus året om. Det är andrum, made in Sölvesborg.

 

 

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2012-01-04 Ansvarig: Sofia Lindqvist-Lacinai
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »