Praktik och arbetsträning

Ibland kan stäckan mellan en utbildning och arbetslivet vara lång. Om du önskar att arbeta men saknar erfarenhet, eller om du endast vill prova på ett visst yrke kan praktik vara ett alternativ för dig. Genom att praktisera eller arbetsträna får du en känsla för arbetsplatsen och arbetsuppgifterna.

Vissa yrken är mer eftertraktade än andra. Det gör att det kännas svårt att komma ut i arbetslivet, där det finns få platser. Om du saknar kontakter men ändå önskar att landa på en eftertraktad arbetsplats kan det vara bra att söka praktikplats. Genom att praktisera har du möjlighet att skapa dig ett ansikte samtidigt som du får inblick i hur verksamheten ser ut. Det ger dig även möjlighet att nätverka bland dina kollegor.

Vissa gymnasieutbildningar och eftergymnasiala utbildningar innehåller även perioder med praktik. Det innebär att du får testa på arbetslivet och kan skapa dig kontakter. Om du har tur har du möjlighet att bli anställd efter din praktikperiod.

Om du vill arbetsträna eller komma tillbaka till arbetet efter en längre frånvaro kan praktik även passa dig. Det skapar både känslor av ansvar och identitet samtidigt som det bygger upp nya vardagsrutiner.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 oktober 2017
Sidan publicerad av: Louise Lundell
Detta är en beta-version av Sölvesborgs kommuns nya hemsida. Det betyder att den fortfarande är under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du besöka vår gamla hemsida här. OK