Öppenvård

Öppenvård vuxna

Öppenvården erbjuder olika typer av behandlingar anpassade efter varje individs egna behov, gruppverksamhet och enskilda samtal, både för dig som lever i beroendet och dig som är anhörig.

Hos oss arbetar terapeuter, behandlare och socialsekreterare. Har du tagit ett beslut att skaffa hjälp? Då får du träffa någon av våra socialsekretare. TIllsammans gör vi en utredning som sedan ligger till grund för din behandlingsplan. Din socialsekreterare kommer att finnas med dig hela tiden.

Vården finns till för dig

 • Som är orolig och har frågor kring missbruk/beroende
 • Som har någon i din närhet som lever eller har levt med missbruk
 • Som behöver råd och stöd
 • Som befinner dig i riskzonen
 • Som önskar behandling
 • Som har ett spelproblem

Öppenvården erbjuder

 • Enskilda råd- och stödsamtal
 • Grundbehandling - Denna behandlingen* är till för dig som har någon form av missbruk- eller beroendeproblematik. 12-stegsprogrammet med inslag av KBT (kognitiv beteende terapi) är en av de mest tillämpade behandlingsmetoden som hjälpt många människor. Behandlingen sker i grupp.
  *Grundbehandlingen är på dagtid, 5 dagar/vecka under 12 veckor. Behandlingen genomförs i samarbete med Bromölla kommun och är förlagd till vår verksamhet i Sölvesborg. Adressen är Gamla Skolgatan 1.
 • Efterbehandling - Behandlingen är till för att öka dina möjligheter att leva ett nyktert och drogfritt liv och att bli bättre på att hantera aktuella och akuta problem utan att ta till alkohol/droger. Efterbehandlingsgruppen träffas varje tisdag kl. 16.30-19.00 i Sölvesborg. Behandlingen pågår mellan 3-12 månader, beroende på den individuella bedömning som görs.
 • Anhöriggrupp - Anhöriggrupp är ett program som vänder sig till dig som är 18 år och uppåt och anhörig eller nära vän till någon som har, eller har haft, problem med missbruk eller beroende. Det är en hjälp till självhjälp och målet är att du genom ökad insikt får en möjlighet till förändring och välmående för egen del. Under programmet får du verktyg som kan hjälpa dig att hantera olika situationer, finna valmöjligheter och få kunskap och stöd. Tillsammans med andra anhöriga går vi igenom vad det innebär att leva nära missbruk och beroende och vilka konsekvenser det kan leda till. Du får möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter och lyssna till andras.
  I denna grupp kommer vi att ge information om olika självhjälpsgrupper som samhället kan erbjuda, som Al-Anon och ACA. Vi kommer att fokuserad på dig och ditt mående och du kommer att träffa andra som är i liknande livssituation. Vi varvar samtal med hemuppgifter. Anhöriggruppen träffas en gång i veckan. Vi respekterar varandras anonymitet, det som sägs i gruppen stannar i gruppen.
  Plats: Gamla Skolgatan 1, Sölvesborg. Anhöriggruppen träffas varje tisdag kl. 16.30-19.00 under totalt 20 veckor.
Vi erbjuder stöd till anhöriga barn och tonåringar
 • Barngruppen Staren - Är du rädd eller orolig för att någon i din närhet dricker för mycket, tar droger eller läkemedel? Du ska veta att det inte är ditt fel och du är inte ensam. Stödgruppen Staren erbjuder dig som är barn eller tonåring, stöd och söttning genom att komma och prata och träffa andra i samma situation.
  Många barn växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Hos oss får du möjlighet att lyssna på andra som har det som du och berätta om dina egna erfarenheter. Vi fikar, pratar, tittar på film, gör studiebesök och utflykter med mera. Staren är en stödgrupp för dig mellan 7-15 år och som har en förälder eller annan nära anhörig med missbruksproblem.
  Att gå i stödgrupp kan vara ett bra sätt att få svar på sina frågor, få nya vänner och förhoppningsvis må bättre. Du har rätt att må bra!
  Barngruppen Staren träffas 2 timmar varje onsdag efter skoltid, ca 15 gånger. Adress: Familjehuset, Västra Storgatan 33 i Sölvesborg. Vill du veta mer? Ring Familjehuset på 0456-81 63 01 (måndag-torsdag kl 08:00-16:00 och fredag kl 08:00-15:00).
 • Droppen - en samtalsgrupp för våldsutsatta kvinnor. Droppen är ett samarbete mellan Kvinnojouren Embla och Sölvesborgs Kommun.

Har du frågor om missbruk och beroende? Kontakta någon av våra familjebehandlare. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Besöksadress

Du hittar öppenvården i centrala Sölvesborg, på Gamla Skolgatan 1 (tegelhuset vid Rådhusparken, bakom Ritz).

Kontaktuppgifter

Familjebehandlare
Catrin Stenson
Telefon: 0456-81 63 46
E-post: catrin.stenson@solvesborg.se

Familjebehandlare
Åsa Persson
Telefon: 0456-81 63 14
E-post: asa.persson@solvesborg.se

Senast uppdaterad: 04 april 2019

Skriv ut
Omsorg och stöd