Sölvesborgs kommun

Vuxna och äldre

En äldre kvinna som är ute och går. Foto: Scandinav bildbyrå.

Foto: Scandinav bildbyrå. Personen på bilden är modell och har inget med den här sidans innehåll att göra.

Alla människor upplever både glädje och motgångar i livet. När vi mår bra flyter allt på, men när vi mår dåligt är det ibland svårt att hitta vägar som tar oss vidare.

När det är akut

Vid livsfara, ring SOS Alarm på telefonnummer 112
Vid rådgivning om vård, ring Vårdguiden på telefonnummer 1177

Här hittar du fler telefonnummer och adresser för akut hjälp i olika frågor.

Berätta

Våga prata med någon och berätta hur du mår. Ibland kan det räcka att dela med sig av sina erfarenheter till en vän eller närstående för att få ett annat perspektiv på sin situation.

Ibland behöver man söka professionell hjälp hos till exempel sin vårdcentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på en Vuxenpsykiatrisk mottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är viktigt att veta att det finns människor som kan stödja och hjälpa dig när livet känns svårt.

På vårdguiden 1177s hemsida hittar du en lista på över de verksamheter och mottagningar som finns för stöd och hjälp för dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också ringa till vårdguiden på telefonnummer 1177 för att få rådgivning om vart du ska vända dig.

Särskilt stöd för dig som är äldre

Du som bor i Sölvesborg och är äldre än 65 år, har hemtjänst eller hemsjukvård, eller bor på ett särskilt boende i kommunen och inte kan ta dig till vårdcentralen, kan få hjälp av vår äldrekurator. Äldrekuratorn kan stötta och rådgiva dig i samtal om ditt mående, din sociala situation och andra saker i livet. Du kan även få hjälp med kontakt med andra myndigheter och stöttning i praktiska frågor.

Du når Sölvesborgs kommuns äldrekurator på telefonnummer 0456-81 60 53.

Du når även äldrelinjen på telefonnummer 020- 22 22 33 eller deras webbplats här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Diagnoser och psykiska funktionsnedsättningar

På vårdguiden 117s hemsida finns andras berättelser om att leva med en sjukdom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan även läsa om vad du själv kan göra själv för att må bättre, och om olika behandlingar.

Om du har en funktionsnedsättning som beror på en psykiatrisk diagnos och har svårt att få vardagen att fungera kan du söka insatser enligt Socialtjänstlagen (SOL) och Lagen om Stöd och Service (LSS). Läs mer om Sölvesborgs kommuns stöd till dig med funktionedsättning här.

Krissituationer och problem i vardagen

Kriser, livsförändringar och vardagsproblem kan ibland göra att det känns omöjligt att ta sig vidare. Här beskriver vi vilket stöd du kan få i olika situationer.

Ekonomiska problem

Hamnar du i ekonomisk kris kan dina funderingar på pengar göra dig orolig. För att få rätsida på situationen är det viktigt att du pratar med någon.

Sölvesborgs kommuns verksamhet ekonomisk rådgivning och skuldsanering kan hjälpa dig att planera och få struktur på din ekonomi. Om du behöver det kan de även hjälpa dig att ansöka om skuldsanering.

Om du inte klarar din privatekonomiska situation på egen hand, trots att du har försökt, kan du ansöka om ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) hos Sölvesborgs kommun.

Stöd till dig som är förälder

Att bli förälder är ofta en stor omställning i livet. Det är lätt att oroa sig för sitt barn eller för sitt eget föräldraskap. Det händer att man känner sig otillräcklig och hjälplös.

Här kan du läsa mer om Sölvesborgs kommun stöd till familjer.

På vårdguiden 1177s hemsida finns information om omställningen att bli förälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Även på Rädda barnens hemsida finns råd och tips för dig som är förälder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och de har också ett föräldrastöd dit du kan ringa eller mejla för att få stöd i ditt föräldraskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relationer, separationer och psykiskt eller fysiskt våld

Problem och kriser i relationen kan göra att du mår dåligt. För att få stöd och komma framåt kan det vara bra att prata med någon utomstående – antingen enskilt eller tilsammans. På vårdguiden 1177s hemsida finns information om familj och relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om familjerådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra frågor att lösa, som bostad, ekonomi och kanske barn. Här hittar du information om Sölvesborgs kommuns familjerätt, som Cura Familjerätt har hand om Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På vårdguiden 1177s hemsida kan du läsa mer skilsmässa eller separation i en barnfamilj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Blir du kränkt eller utsatt för psykiskt eller fysiskt våld i din relation påverkar det ditt liv på många sätt. Du har rätt att må bra i din relation. Ingen ska behöva leva med våld. Ta hjälp att förändra situationen! På vårdguiden 1177s hemsida kan du läsa mer om att bli utsatt för våld i en relation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Missbruk och beroende

Är du orolig att du dricker för mycket alkohol? Tar du droger och vill få hjälp med att sluta? Bekymrar du dig för någon i din närhet som missbrukar eller far illa?

På Sölvesborgs kommuns öppenvård för vuxna erbjuds professionell hjälp för dig som har någon form av missbruk eller beroendeproblematik.

På vårdguiden 1177s hemsida kan du läsa om tecken som visar på alkoholberoende, vad du kan göra själv för att ta dig ur ditt missbruk, och vilka behandlingar som finns för dig som vill få hjälp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även information om alkohol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om missbruksvård i Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och adress och kontaktuppgifter till beroendeenheten i Karlskrona Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stödlinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är för dig som upplever att ditt spelande om pengar blivit problematiskt, och drivs av Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet på uppdrag av Socialdepartementet. Du kan ringa, mejla eller kontakta dem via chatten på deras hemsida.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd