Cykeldagarna 5 - 8 augusti

5 aug - 8 aug
Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad
Fyra cyklister som kör på en grusväg.

Cyklister på väg foto: Sölvesborgs kommun

Mellan den 5 och 8 augusti arrangerar vi tillsammans med Bromölla och Kristianstad cykeldagar. Det blir aktiviteter, guidade turer och upplevelser för hela familjen.

Hela programmet kan du ta del av via Kristianstads hemsida: www.kristianstad.se/cykeldagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nedan kan du ta del av de aktiviteter som sker i Sölvesborgs kommun.

Varje dag 5 – 8 augusti

Skoj på Hoj

Naturpasset "Skoj på Hoj" - Cykla på vackra Listerlandet och lös fotokontroller.
Listerlandet bjuder på en imponerande kuststräcka med vackra miljöer, öppna vyer, långa sträckor av svalkande bokskog, bördiga fält och fantastiska stränder. De små pittoreska fiskebyarna erbjuder dig avkoppling och spännande upplevelser.
Kartan finns hos Medborgarkontoret i Sölvesborg samt Kulturpunkten i Bromölla. 70 kr

Fotoorientering på Valjö halvö

Fotoorientering på Valje halvö med omgivningar. Med hjälp av karta tar du dig till en kontollpunkt och därifrån ska du kunna se ett motiv som finns bland fotona. Det finns ett foto som passar till varje kontrollpunkt.
Karta finns att hämta på Medborgarkontoret i Sölvesborg eller ladda ner från länk på www.brosook.se.
Parkering finns vid Valje herrgård eller utanför Valje camping.
Fotoorienteringen pågår till den 15 september.

Hemesterturen

På cykel, till fots eller bil besöker du de olika platserna i valfri ordning. Tävlingen pågår mellan 3 juli och den 16 augusti och är uppdelad i två olika tävlingar. Till hjälp får alla som deltar ett tävlingsunderlag med karta och 20 motiv som ska matchas till rätt plats. Tävlingsunderlaget finns på turistbyrån i Sölvesborgs kommun.

Fotoorientering på VM-spåret i Valje

Fotoorientering på Valje motionsspår. Med hjälp av karta tar du dig till en kontrollpunkt och därifrån ska du kunna se ett motiv som finns bland fotona. Det finns ett foto som passar till varje kontrollpunkt.

Sommarutställning i konsthallen

Under årets sommarutställning vill vi visa på bredden av och mångfalden hos en av Sveriges mest kända och uppskattade formgivare - Hertha Bengtson (1917-1993). Hon har sitt ursprung på Listerlandet och växte upp på Tegelgården i Ysane med sina föräldrar och fyra bröder.
Hertha Bengtson arbetade bland annat på Rörstrand, Höganäs, Strömbergshyttan och Rosenthalkoncernen i Tyskland. Hennes mest kända serviser är Blå Eld och Koka Blå från 50-talet, men hon har dessutom skapat många andra serviser och unika glas- och keramikföremål. En utställning med fläkt från 50-talet!
På utställningen kommer vi att visa både porslin, glas och keramik.

Depåstopp Nogersund

Ta ett dopp i det blå och torka till i hembygdsföreningens egen bastu "Svettpärlan". Där kan du njuta av lugnet med utsikt över hamninloppet och den vackert belägna ställplatsen, se båtarna komma och gå, slå dig ner på bryggkanten med tårna i vattnet. Behöver du en uppfriskande fika så håller Inseglets B&B öppet i sitt sommarcafé samtliga dagar. Där serveras kaffe,våfflor, glass och kaffebröd. Inseglet är öppet mellan 13-17 samtliga dagar och bastun är uppvärmd mellan kl 14-17 samtliga dagar.

5 augusti

Cykla sydostleden

Cykla hela, eller en del av, etappen Kristianstad-Sölvesborg tillsammans med Region Skånes cykelansvariga. Innan vi ger oss av presenterar vi kort de nationella cykellederna och arbetet med de kommande regionala cykellederna. Har du några frågor om hur regionen arbetar med cykling för rekreation så är det här chansen att få svar på dem. I Bromölla kommer det att erbjudas ett stopp (ca 1-1,5 h) där det finns möjlighet att köpa lunch eller fika, prova på OCR intill wakeboardparken, eller gå guidad tur på IFÖ Centers utomhusgalleri.

12:30-13:00 Konstrunda - anmälan genom att swisha deltagaravgiften till Ifö Center – 1233457595. Namn och datum i meddelandet. Pris: 50:-/person eller 100:-/person inkl fika. Går även att betala via BG 594-3832, ange även här namn och datum i meddelande.

11:30-13:00 Prova på OCR

Ca 13:00 fortsätter turen mot Sölvesborg genom den vackra bokskogen. I den mysiga stadskärnan hittar du caféer, butiker och restauranger. Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad – St Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300. Missa inte heller att besöka Fyra årstiders park som är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf. I Sölvesborg finns även den spektakulära Sölvesborgsbron, som knyter ihop Listerlandet med staden. Det är Europas längsta gång- och cykelbro med en fantastisk belysning kvällstid.

Mountainbiketur för nybörjare Hälleviks camping kl 10.00 – 11.30 och 14.00 – 16.00

En introduktion till MTB-cykling med tekniktips och en runda på ca 1 timme, med pauser. Tempot är lugnt och vi fokuserar på teknik, säkerhet, naturupplevelsen och cykelglädje! Utrustningstips; träningskläder, löpar- eller walkingskor och solglasögon/glasögon. Ta med vattenflaska. Hjälm och handskar går att låna och cykel går att hyra. Max 8 deltagare, varav 5 kan hyra cykel. Arrangeras i samarbete med Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. Endast förbokning (mail eller telefon). 150 kr. Åldersgräns 14 år

6 augusti

Mountainbiketur för nybörjare Hälleviks camping kl 10.00 – 11.30 och 14.00 – 16.00

En introduktion till MTB-cykling med tekniktips och en runda på ca 1 timme, med pauser. Tempot är lugnt och vi fokuserar på teknik, säkerhet, naturupplevelsen och cykelglädje! Utrustningstips; träningskläder, löpar- eller walkingskor och solglasögon/glasögon. Ta med vattenflaska. Hjälm och handskar går att låna och cykel går att hyra. Max 8 deltagare, varav 5 kan hyra cykel. Arrangeras i samarbete med Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. Endast förbokning (mail eller telefon). 150 kr. Åldersgräns 14 år

Guidad tur i Lister Härads Tingshus kl. 18.00

Följ med guiden Laila Klerestam på den populära visningen av Listers Härads Tingshus. Samling på Tingshustrappan kl 18.00.
Biljetten kostar 40 kr/person och säljs i begränsat antal. Bokning och betalning görs på Sölvesborgs turistbyrå i Stadshusets entré
Telefon: 0456-81 61 81,
E-post: turistbyran@solvesborg.se.
Eventuella överblivna biljetter säljs av guiden. Ta gärna med jämna pengar eller betala med Swish.
Med reservation för ändringar.

7 augusti

Cykla xc och enduro på vackra Ryssberget kl. 10.00 - 12.30 och 14.00 – 16.30

10:00-12:30. XC och Enduro. MAX 8 deltagare i varje grupp. Introduktion MTB med tekniktips för dom som behöver det. Start vid tavlan, Ryssbergsvägen. Vi avslutar på samma plats med korvgrillning. Till xc rundan finns det möjlighet att hyra cykel, men det finns endast fem styck. Mer info om vart ni ska hämta hyr cyklarna kommer. OBS! Endast föranmälan. 14:00-16:30 XC och Enduro. MAX 8 deltagare i varje grupp. Introduktion MTB med tekniktips för dom som behöver det. Start vid tavlan, Ryssbergsvägen. Vi avslutar på samma plats med korvgrillning. Till xc rundan finns det möjlighet att hyra cykel, men det finns endast fem styck. Mer info om vart ni ska hämta hyr cyklarna kommer. OBS! Endast föranmälan. 120 kr. Åldersgräns 14 år

8 augusti

Cykeldagen i norra delen av Sölvesborgs kommun kl. 10.00 – 18.00

Välkommen till en dag med lagom motion, säker gemenskap, provsmakningar, besök på gårdar och mycket frisk luft. Det blir ett antal stopp med frågor längs vägen. Start mellan kl 10-11 vid Gummagården i Norje. Där bjuds provsmakning av ett par av deras produkter. Här får man sin karta och frågeblankett. Turen är ca 2,5 mil.
Färden går över Möllebjörke där vi stannar vid Lönneholms Gård för att se hur deras utegående grisar har det. Här är ett av våra vattenstopp. Efter det fortsätter vi till Salong Long Horn i Sandbäck, där står Lotta klar med lunchen. Den serveras på altanen, alternativt inomhus med säkra avstånd. Mätta och belåtna cyklar vi vidare mot Bjäraryd och hälsar på hos Björn Einarsson för att smaka av hans sensommarfrukt. Turen fortsätter mot Ryedal med ett stopp vid Hålabäcks Gårdsbutik där det blir eftermiddagsfika. Med nya krafter tar vi sikte på Möllebjörke och ett sista spännande stopp hos ”Petras Lugn & Harmoni”. Där lämnar man in sin tipstalong.
Flera stopp kommer att ske, alla med tipsfrågor. Tipsvinst, samt en extra dragning, presenteras på söndagen den 9 augusti. Cykelbiljetten kostar 120 kr / person och säljs fram till den 3 augusti. Biljett köps på Medborgarkontoret och på Gummagården. I priset ingår tipsrunda, smakprover, dagens lunch (ej dryck) och em-fika.Vi värnar om varandra, håller avstånd och använder tvål och vatten eller handsprit som finns utplacerad. Vi startar vid olika tider för att inte bli fler än 50 personer vid varje stopp.

Stadsvandring i Sölvesborg

Följ med guiden Janne Hörnsten på en stadsvandring i centrala Sölvesborg. Samling utanför Stadshusets entré kl 11.00. Vandringen tar ca 90 minuter.
Biljetten kostar 40 kr/person och säljs i begränsat antal.
Bokning och betalning görs på Sölvesborgs turistbyrå i Stadshusets entré.
Telefon: 0456-81 61 81
E-post: turistbyran@solvesborg.se.
Eventuella överblivna biljetter säljs av guiden. Ta gärna med jämna pengar eller betala med Swish.
Med reservation för ändringar.

Energipåfyllning på Gästhus La Casa

Gör ett stopp i ”Skoj på Hoj” och fyll på med vätska och energi på Gästhus La Casa! En frukt och vatten på flaska/ burk till de första 100 deltagarna är gratis! Efterföljande - 5kr/ deltagare

Mer information
Datum: 5 augusti 2020 - 8 augusti 2020
Tid: 00:00 - 00:00
Ort: Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad

Senast uppdaterad: 29 juli 2020

Skriv ut