Trädgårdsdagen 17 augusti 2019

17 aug
Sölvesborg
Bild

Välkommen till Sölvesborgs trädgårdsdag den 17 augusti i Sölvesborgs slottslängor och det vackra slottsområdet! Låt dig inspireras av föreläsaren Simon Irvine, strosa runt på vår trädgårdsmarknad och passa på att handla växter, grönsaker, frukt, trädgårdsprydnander och mycket annat. Hela slottsområdet kommer att vara fyllt med lockande trädgårds- och smakrelaterade produkter från ett 80-tal unika utställare, trädgårdsrådgivare finns också på plats.
Varmt välkommen!

Öppettider

Lördag 17 augusti klockan 10-16

Sölvesborgs slottslängor

Foto: Simon Irvine

Föreläsningar i Slottslängorna
Simon Irvine, klockan 11–12 och 14–15

"Läckös lilla slottsträdgård – skönhet och hållbarhet"

I tjugofem år har Simon Irvine och hans
medarbetare grävt, planterat, komposterat
och vårdat Lilla Slottsträdgården. Trädgården har gjort sig känd som en förtrollande utställningsträdgård med en unik design varje sommar. Här har besökarna upplevt ”Enhörningens Trädgård”, ”Tistel i Örtagård” eller ”Vilda blommor” - en utställning under Linnéåret 2007. Sedan några år tillbaka arbetar trädgårdsmästare Simon Irvine tillsammans sitt team med att omvandla trädgården till den köksträdgård den en gång var menad som. Trädgården är idag en värdefull och levande resurs för slottet och som kommer besökarna till glädje även i restaurangen.

Trädgårdsmarknad, klockan 10-16

Lyssna till orkestern Ukkefellow’z, klockan 10-11 och 12.30-13.30, utomhusscenen

Utställare i Slottslängorna, klockan 10-16

Fri entré

Utställare

Hantverk

Sture Alriksson

Träarbete

Ylva Brosgård

Måleri

Philip Brosgård

Målar på fiskedrag

Gudrun Cahm

Textilier, stickat

Hanna Olsson

Textilier

Lennart Wiklund

Böcker

Patrik Magnell

Snideri

Kerstin Ek-Svantesson

Måleri

Caroline Malmsjö

Grafitti, måleri

Carina Flodin

Måleri, design

Maj-Lis Olsson

Måleri

Mia Sjösten

Keramik

Osby Silversmedja Smycken

Smycken


Bert Lavergren Träsnideri

Träsnideri


Öppna trädgårdar – öppettider

Lördag-söndag, 17- 18 augusti, klockan 12-18

OBS! Observera att våra öppna trädgårdar håller öppet i hela två dagar, lördag till söndag den 17-18 augusti under öppettiderna klockan 12-18. Trädgårdsdagen i Sölvesborgs Slottslängor har endast öppet lördagen den 17 augusti klockan 10-16.

Håll utkik efter eklövet som visar den öppna trädgården Mer information och vägbeskrivning till de öppna trädgårdarna finns i trädgårdsföreningens informationsbod vid Slottslängorna.

Det lilla paradiset, Rödvensvägen 5G , Sölvesborg

Välkommen in i Bente Lindskovs lilla paradis! En radhusträdgård där hon valt att bara se möjligheter. En ”stor” trädgård på liten yta!

Trädgård i ständig förändring, Sissebäcksvägen 51, Valje Sölvesborg

Anne Nilssons trädgården är lite kuperad och lite större än en normal villatomt, belägen cirka 1 km norr om gamla E22:an i Valje. Här hittar man många sittplatser med möjlighet till vila och avkoppling. Parkera vid Valje Rökeri.

Mormorsträdgård i Ljungaviken, Mandelblomsvägen 9, Sölvesborg

I Sölvesborgs nya stadsdel Ljungaviken har Charlotte Pettersson lyckats skapa en lummig grön oas på kort tid. Charlotte har en stor passion för trädgården och det märks, här samsas rosor och blomster inspirerad från den klassiska mormorsträdgården, allt i en harmonisk färgskala som stämmer väl med husets karaktär.

Färg, form & struktur på Målarevägen 12, Sölvesborg

I de gamla hantverkarkvarteren i Gamla Tivoli bor konstnären Camilla Nilsson och hennes familj. En mindre villatomt på 600 kvm från 1936, där huset, byggt i tjugotalsklassicistisk stil tronar som ett smycke i mitten, och där glasverandan är Camillas ateljé. Här finner du en gammaldags trädgård, där singelgångarna leder dig runt huset till de olika avdelningarna. För dig som vill ta en paus finns det flera sittgrupper om du vill sätta dig ner och njuta av trädgården.

Ateljé och Trädgårdscafé

Camillas ateljé kommer att vara öppen med utställning (och försäljning) av konst & hantverk. Trädgårdscafé - om vädret tillåter. Camilla Nilsson Design finns på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster & Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna koloniträdgårdar på Sjubökelyckans koloniområde, Kolonivägen, 294 37 Sölvesborg

På Sjubökelyckans kolonilottsområde finner du flertalet entusiastiska och gästvänliga koloniägare som för dessa två dagar öppnar upp porten till sina smultronställen. Vilka avslöjas genom de vimplar som visar vägen till de öppna trädgårdarna. Parkera gärna vid Falkvikskyrkan.

Odla med barn. Foto: Pixabay

Barnaktiviteter - roligt för både små och vuxna

Odla med barn – alla kan odla

Nytt för i år att odlingssugna juniorer och barnfamiljer erbjuds en intensivkurs i basfärdigheter för grönare fingrar och rikare fritid. Lennart Larsson från Larssons Plantskola delar med sig av odlingskunskaper och glädje.

Flygande vatten

Tävla smart med vatten! Välj ut ett föremål att transportera vatten med, ta hjälp av exempelvis en tvättsvamp, tallrik eller något annat. Hur mycket vatten klarar du att transportera under en viss tid? Tävlingen pågår hela dagen och en vinnare utses i slutet av dagen.

Hur mycket vatten går åt?

Hur mycket vatten använder vi människor till olika saker under en dag? Fördela vatten i hinkar markerad med mat och dryck, disk, hygien, tvättning etc efter hur mycket du tror går åt till varje sak.

Hästridning, klockan 10-12

Låt barnen ta en liten ridtur med Fornhaga islandshästar, en ridtur kostar 30 kr.

Fyra årstiders park

Upplev Oudolfs vackra skapelse – fyra årstiders park. Den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf har anlagt trädgårdar på många ställen runt om i världen. I Sverige är han mest känd för Drömparken i Enköping. Sedan 2009 kan Sölvesborg sälla sig till skaran som kan skryta med en park undertecknad Piet Oudolf. OBS! Ingen guidning av Fyra årstiders park i år.

Gå en guidad tur i Listers härads tingshus

Klockan 11:30 och 13:00

Ta chansen att få veta mer om en av Sölvesborgs största kändisar, Listers härads tingshus, ritad av Gunnar Asplund.

Samling vid yttertrappan. Borres museum är öppet. Guidningen utförs av kulturchef Sofia Lenninger och är kostnadsfri.

Parkering

Här kan du se vilka parkeringar som finns i Sölvesborg och hur länge man får stå på de olika platserna. Du kan enkelt hämta en P-skiva på medborgarkontoret på Sölvesborgs kommun. Det är gratis och sparar dig dyra böter.

15 % rabatt på boende i Sölvesborg

Vill du stanna en dag extra och uppleva mer av Sölvesborg? Vi erbjuder dig 15% rabatt på din bokning under perioden 17-19 augusti. Uppge koden ”trädgårdsdag” när du bokar ditt boende hos någon av våra samarbetspartners.

Hälleviks Campinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För att erhålla 15% rabatt måste du boka via mail (inte online) till info@hallevikscamping.se, uppge ”trädgårdsmässa 2019 15%” eller ring 0456-527 14.

Sölve rums och gäststugeuthyrninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boende på gård i lantlig miljö, 3 km öster om Sölvesborgs centrum. Bokning: 0456 - 103 67

Sölvesborgs golfklubblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stugor och ställplats för husvagn/husbil. Boka på 0456-70650 eller info@solvesborgsgk.se

Sölvesborgs Trädgårdsdag arrangeras av Sölvesborgs Trädgårdsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i samarbete med Sölvesborgs kommun.

Se och göra i Sölvesborg

Vill du förlänga din visit i Sölvesborg? För tips om aktiviteter och sevärdheter – läs mer på Visit Sölvesborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information
Datum: 17 augusti 2019
Tid: 10:00 - 16:00
Ort: Sölvesborg
Plats: Slottslängorna Sölvesborg
Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 juli 2019
Sidan publicerad av: Charlotte Pettersson