Första delen av nya Falkviksskolan börjar bli färdig

Eleverna i förskoleklassen på Falkviksskolan tillsammans med sina lärare och skolans vaktmästare. Foto: Sölvesborgs kommun.

Eleverna i förskoleklassen på Falkviksskolan tillsammans med sina lärare och skolans vaktmästare. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nu börjar etapp 1 för om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan bli färdig, och byggmötena handlar mest om de sista detaljerna som ska på plats innan slutbesiktning. Vissa av eleverna och personalen kommer att börja använda de nya lokalerna redan till hösten. I förra veckan var förskoleklassen dessutom på studiebesök på bygget.

Allt går enligt planerna

Alf Svensson från fastighetsavdelningen på Sölvesborgs kommun som är projektledare för om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan går igenom punkt för punkt med entreprenörerna på månadens byggmöte. Det konstateras att vi håller budget, tidplaner och att allting i det stora hela är i sin ordning.

Jag skulle bara vilja veta när vi när vi kan börja flytta in, säger Ann-Christine Hallberg som är rektor på skolan. Eftersom lärarna också har sommarlov samtidigt som eleverna kan de inte hjälpa till under den tiden.

Men det är inga problem, menar Alf. - De nya möblerna monterar och bär leverantören själva in, och för annat som ska flyttas frigör jag vaktmästare från andra ställen i kommunen för att hjälpa till att bära.

Planerade övergångsställen och EU-val

I samband med det här bygget görs även flera trafiksäkerhetsåtgärder kring skolan, bland annat nya övergångsställen med belysning.

Har vi koll på allting inför EU-valet den 26 maj, undrar Anders Repfennig som är vaktmästare på Falkviksskolan. Skolmatsalen på Falkviksskolan är nämligen en av våra vallokaler i kommunen. Jadå, försäkrar Alf, vi passar ihop det med arbetet som ska göras och ser till så att allt går så smidigt som möjligt.

Mötet avslutas med enbart glada miner. Nu ska jag fortsätta beställa möbler, säger Ann-Christine och skyndar iväg.

Förskoleklassen gör studiebesök

Eftersom förskoleklassen på Falkvikskolan kommer att gå i den nya delen av skolan redan till hösten när de börjar första klass, fick de nyligen göra ett studiebesök i de nya lokalerna. Vaktmästare Anders visade dem runt. Vi kan inte gå överallt, för på vissa ställen har de precis lagt nytt golv, förklarar han.

- Wow, vad stort utbrister ett av barnen.

Anders visar klassrummen, fritids på övervåningen och berättar för eleverna hur långt man har kommit med bygget. Nu är det nära inflytt och riktigt spännande!

Nedan ser du en film från studiebesöket.

Därför får Falkvik en ny skola

Anledningarna till att man satsar på just skolan i Falkvik är flera. Dels var de tidigare byggnaderna äldre och i behov av upprustning, samtidigt som man ser att både stadsdelen Falkvik och Sölvesborg som helhet växer.

När allt är klart kommer skolan att ha fått nya klassrum, halvklassrum, grupprum och ett helt nytt tillagningskök som gör att maten till barnen kan tillagas från grunden, på plats. Skolan kommer dessutom att få fjärrvärme och bli mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.

Om- och tillbyggnaden gör även att eleverna kan gå på Falkviksskolan från förskoleklass ända tills de går ut sexan. Eleverna från Falkvik kommer alltså inte längre behöva gå på Möllebacksskolan från och med årskurs fyra.

Etapp 1 i om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan är snart färdigställd, och hela bygget beräknas vara klart under 2020.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 26 mars 2019

Skriv ut