Anders Nilsson – Sölvesborgs kulturpristagare 2019

Bild

Sölvesborgs kulturpristagare 2019, Anders Nilsson.

Sölvesborgs kulturpristagare genom tiderna var inbjudna till den högtidliga ceremonin i Listers Härads Tingshus igårkväll, onsdagen den 30 oktober, när det hedervärda kulturpriset delades ut. Stort grattis säger vi till Anders Nilsson, som tilldelades Sölvesborgs Kulturpris 2019!

Anders Nilsson tar emot kulturpriset av borgmästare Arne Bogren.

Anders Nilsson fick ta emot ett diplom och en check 20 000 kronor från Sölvesborgs kommun. Priset överlämnades av borgmästare Arne Bogren, samt ordförande i kultur- och fritidsnämnden Rolf Hans Berg.
– Jag är omtumlad och rörd, säger en lycklig Anders Nilsson till kultursamordnare Pernilla Weirum, när han lämnar firandet på Tingshuset med diplom och check i handen.

Kulturpriskommitténs motivering

"För det omfattande och ideella arbete som du lägger ner på att efterforska och dokumentera Sölvesborgs fartygs- och rederihistoria, och för att du generöst delar med dig av din kunskap genom utställningar, stadsvandringar och föredrag. Genom utställningen ”Damernas Rederi” fick vi en oväntad inblick i Sölvesborgs tidiga 1900-talshistoria med ökande jämlikhet mellan män och kvinnor i näringslivet. Ditt arbete bidrar på ett värdefullt vis till en ökad förståelse av vår historia.

Om kulturpristagare Anders Nilsson

Anders Nilsson är för många sölvesborgare känd för sitt gedigna kunnande inom fartyg, sjöfart, rederi och varv med anknytning till Sölvesborg. Båtologen Anders Nilsson har tillsammans med Peter Sjögren bland annat författat boken Sölvesborgs varvs historia 1891-1981, en 250-sidig dokumentation, om Sölvesborgs varvs historia. Fram till den 22 november kan du beskåda Anders Nilssons senaste utställning ”Sjöfartsstaden Sölvesborg och dess kaptensvillor” på biblioteket. Utställningen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider.

Aktuellt med Anders Nilsson

Se gärna Anders Nilssons aktuella utställning Sjöfartsstaden Sölvesborg med dess kaptensvillor, fartygshändelser, personer och hus, på Sölvesborgs bibliotek. Utställningen pågår 24 oktober - 22 november. Anders håller även en spännande föreläsning i samma ämne på biblioteket den 5 november kl. 18.30, välkommen!

Senast uppdaterad: 05 november 2019

Skriv ut