Stort intresse för utgrävningarna i Ljungaviken

två kvinnliga arkeologer sitter intill lämningar i marken från gamla stenåldersbostäder

Lämningar av bostäder från jägarstenåldern.Foto: Sölvesborgs kommun

Inte undra på att intresset för utgrävningarna i Ljungaviken varit så stort. Arkeologerna från Blekinge museum menar själva att det är sensationella fynd man gjort på den 8000 år gamla stenåldersboplatsen! I skrivande stund är de guidade turerna fullbokade för hela sommaren.

Sedan i våras pågår arkeologiska undersökningar i Ljungaviken. Den gamla boplatsen som kan vara upp till 8400 år gammal, är otroligt välbevarad på grund av platsens unika förutsättningar: till exempel har havsnivån stigit och sjunkit flera gånger på relativt kort tid på ett sätt som gjort att gyttja och sand senare lagt sig som ett “lock” på ovanpå de tidigare boplatserna och skyddat dem från påverkan.

Unika fynd i Ljungaviken

Under arbetets gång, vilket är den största arkeologiska utgrävningen i Blekinge på tio år, har man märkt att det 60-tal lämningar av stenåldersbostäder som man grävt fram ser olika ut. En del är runda och fyllda med bränd sten. Andra är kvadratiska eller rektangulära med eldstäder i hörnen. En del verkar vara mycket stora och rektangulära. Det verkar som att det är hus man funnit, snarare än hyddor vilket vore sensationellt och förändrar bilden av hur man levde på jägarstenåldern.

I och i anslutning till boplatserna har man funnit redskap och avfall i flinta, ben och även harts. Harts består av kåda och kol som mjukgjorts genom tuggning, kanske dåtidens tuggummin. Med modern teknik kan man hitta DNA-spår från personen som tuggade, och även spår av personens senaste måltid. På plats har man funnit ben från kronhjort, rådjur och skogsmård i en hydda, även fiskfjäll vilket har förvånat arkeologerna.

Bildspelet visar foton från en guidad visning den 3 juli 2020. Foto: Sölvesborgs kommun

Följ arkeologernas arbete i sociala medier

Är du intresserad av utgrävningen i Ljungaviken kan du följa arkeologernas arbete på deras blogg
Arkeologi i Blekingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster men även på instagram Arkeologernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller facebook Sydsvensk Arkeologilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer information och filmer från området finner du också på Blekinge museums webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Guidade turer i Ljungaviken

Våra guidade turer är otroligt populära och för tillfället är samtliga visningar fullbokade hela sommaren. Du kan dock hålla utkik på vår bokningssida om det skulle ske avbokningar.
Boka biljetter till guidade visningar av områdetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Digital guidad tur

För dig som önskat gå en guidad tur men inte haft möjlighet så kommer vi framöver att släppa en kort film, en digital guidad tur av utgrävningen i Ljungaviken. Håll utkik här på kommunens webbplats och i våra sociala kanaler.

Ett samarbetsprojekt

De arkeologiska fynden som görs i området kommer att ställas ut framöver. Delaktiga i den arkeologiska undersökningen för Ljungaviken våren och sommaren 2020 är Sölvesborgs kommun, Blekinge museum, Länsstyrelsen, Arkeologerna vid Statens Historiska Museer och Sydsvensk Arkeologi AB.

Senast uppdaterad:

Skriv ut