Såhär städas badstränderna i Sölvesborg

En av de riktigt fina sakerna med Sölvesborgs kommun är sandstränderna – vita, lena och badvänliga. Sex av stränderna städas och sköts om av Timo och hans medhjälpare och det tunga jobbet görs på våren, för att allt ska vara i toppskick när badsäsongen drar igång.

Här är arbetet med att städa ständerna i full gång.

 
Timo Huttunen har jobbat med iordningställandet och rengöringen av våra stränder i 15 år och han brinner för att de ska vara
i bra skick:– Många turistar eller bosätter sig här i Sölvesborg för strändernas skull och då ska de vara fina. Det känns riktigt bra när jag får kommentarer om att vi sköter det ovanligt bra. Jag är verkligen intresserad av att så många som möjligt ska vara nöjda.


Timo Huttunen visar oss hur mycket sjögräs och tång som spolats i land när vi träffar honom en onsdag i mitten av april på stranden i Sandviken. - Naturen klarar inte av att städa stränderna själv 
längre, vi måste hjälpa till, säger han. 

Lass efter lass 

Varje höst och vinter drar stormarna upp sjögräs och tång på stränderna. Förr var det mest blåstång, numera är det till 90% sjögräs, det beror på vattnets kvävehalt. Vi träffar Timo i Sandviken en aprildag och han berättar: – Sjögräset växer till kraftiga ”ruggar” som slits loss och spolas upp på land. Och det blir mer och mer. Naturen klarar helt enkelt inte av att städa stränderna själv längre. De växer igen, så vi får hjälpa till att göra en del av jobbet.
 
Timo jobbar med att fixa iordning stränderna mellan februari och oktober. I början av säsongen har han hjälp av Evert som kör hjullastare, och det behövs kraftfulla maskiner, bara i Sandviken samlas ca 700 ton tång och fraktas bort med traktorn.

Såhär fint blir det! Bilden är tagen i maj 2015.

Steg för steg mot snygga stränder

Allra först körs tång och sjögräs ihop i högar
med hjälp av traktorn så att vattnet får rinna av. Det bildas ofta ”insjöar” som Evert fyller igen med hjälp av hjullastaren. Sedan lastas sjögräset på traktorsläpet och körs till en bonde i Istaby. Det blir nämligen prima gödsel. Och så är det dags för nästa strand.

Under badsäsong när det är högtryck med massor av turister rycker Timo ut för att rensa bort sjögräset som blåst in. Han ansvarar också för de toaletter som finns vid stränderna, de låses upp 15 maj. – I Sandviken kan det vara 10–12 000 besökare en vacker dag, så det är tufft att hålla allt i toppskick hela dagen. Men oftast förstår folk när jag förklarar, säger Timo avslutningsvis.

 

Gå direkt till:

Kontaktinfo

Strandansvarig samhällsbyggnadsförvaltningen
Daniel Nilsson
Telefon: 0456-81 60 40
E-post: daniel.nilsson@solvesborg.se

Tänk på att...

Det finns många saker som påverkar hur en strand ser ut under sommaren. Från att ha haft optimala förutsättningar för fina badstränder en säsong, kan det bli betydligt sämre sommaren efter. Men vi kan lova att vi sätter stort värde på våra stränder och alltid arbetar intensivt för att de ska vara trevliga att besöka! 

Till exempel påverkas vi av:

 • Vågor och undervattensströmmar som gör att mer eller mindre tång och sjögräs kommer in till stränderna.
 • Kvävehalten i vattnet som har inverkan på hur mycket det växer där. 
 • Havsbotten kan vara mer eller mindre dyig vilket påverkar om traktorn kör fast eller inte.
 • Att strandlinjen förflyttas på grund av vågor, undervattensströmmar och hur isen legat under vintern, s.k. stranderosion. 
 • Hög- och lågvatten. När det är högvatten nästan hela tiden blir det svårare för oss att städa.

Stränder som kommunen sköter

 • Norje Havsbad
 • Hörvik-Krokås (med hjälp av Hörvik-Krokås hembygdsförening)
 • Hällevik – Hanöhus
 • Västra Torsö
 • Sandviken
 • Tredenborg

Förutom storstädningen på våren så är det daglig tillsyn på alla sex stränderna, och ett rullande schema på lättare städning under säsongen. Vi kan tyvärr inte svara på vilken dag vi kommer till en särskild strand nästa gång, men städning under säsong sker alltid någon gång mellan 05:00 och 08:00 på morgonen, innan de första badgästerna brukar komma.

Tack för hjälpen!

 • Släng soporna från din dag på stranden i en papperskorg eller på en återvinningsstation, de finns i anslutning till flera av våra stränder. Om där är fullt eller du inte hittar någon – ta med soporna hem.
 • Använd krattorna som finns utställda på de kommunala badstränderna för att snygga till platsen där du tänkt att bada, om du tycker att det behövs. Glöm inte att ställa tillbaka dem på sin plats!
Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2017-06-26 Ansvarig: Nicolina Sällberg
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »