Uppleva och göra

Foto: Fotograf Serny

Foto: Fotograf Serny

Det är svårt att vara rastlös i Sölvesborg. Här har du nära till både vacker natur, kultur, restauranger, fika och shopping. Det finns många saker att uppleva och göra i vår kommun. Vad tycker du allra bäst om att göra en ledig dag?

  • Strosa eller cykla över den 760 meter långa Sölvesborgsbron som förbinder stadskärnan och den nya stadsdelen Ljungaviken
  • Besök en av Sölvesborgs största kändisar; Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund och byggdes mellan 1918 och 1921
  • Känn historiens vingslag vid Slottsruinen och låt fantasin flöda
  • Stå längst fram i fören på båten över till Hanö

Mitt i naturen

Känner du för att spela golf, cykla, vandra, fiska, simma, segla, rida eller solbada? I Sölvesborg är naturen alltid nära oavsett om du bara vill vara eller aktivera dig. Här är det faktiskt inte långt till någonting som är trevligt. Det mesta ligger på en skön promenads avstånd eller en cykeltur bort. Och om du tar tåget eller bilen kan du snabbt vara på Kreativum i Karlshamn eller mitt i Köpenhamns storstadspuls. Du längtar snart tillbaka till gemytet i Sölvesborg – skönt att resan är så kort!

Låt dig charmas av en gammeldansk

Vår vackra stadskärna går i vanilj, mildgult, aprikost, tegelrött och rosa. Lageråsa, närmare bestämt. Kulören har fått sitt namn efter Jan Lagerås, högt uppskattad stadsarkitekt i Sölvesborg under 30 år, och den är välkänd bland landets arkitekter. Den mjuka färgpaletten håller ihop bebyggelsen i stadskärnan. Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad – St Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300. Då stod Sölvesborgs slott redan på plats för att skydda Danmarks intressen. I dag är slottsruinen och den härliga slottsparken väl värda ett besök och en promenad!

Fastän det är drygt 350 år sedan Blekinge blev svenskt, är Sölvesborgs danska arv väldigt tydligt. Och om du träffar på någon som pratar listerländska finns det en hel del danska inslag i den spännande dialektens ordlista.

Foto: Sölvesborgs kommun

Foto: Sölvesborgs kommun

Turistbyråns öppettider

Måndag - Torsdag: 08.00 - 17.00
Fredag: 08.00 - 16.00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt

Visit Sölvesborg (auktoriserad turistbyrå) Stadshuset
Repslagaregatan 1
29434 Sölvesborg
Tel: 0456-81 61 81
Fax: 0456-125 05
turistbyran@solvesborg.se

Läs mer

Här kan du läsa mer om vad för slags sevärdheter och upplevelser som du kan ta del av i Sölvesborgs kommun.

Relaterade kontakter
Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 april 2018
Sidan publicerad av: Fritidskontorets webbredaktör
Uppleva och göra

Välkommen till Sölvesborgs kommuns nya hemsida! Sidan är fortfarande under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du fortfarande besöka vår gamla hemsida här.