Läsa och låna

En bild på böcker som står staplade mot varandra i en rad

Låna en bok på biblioteket

Här kan du läsa om hur du skaffar ett lånekort, hur utlåningen går till och vilka regler som gäller för att låna på biblioteken.

För att kunna låna på våra bibliotek behöver du ett lånekort. För att få ett lånekort måste du visa din legitimation, till exempel körkort eller pass. Du kan också be någon som känner dig att intyga vem du är. Då måste den personen kunna visa legitimation. Om du är yngre än 16 år måste en vuxen vårdnadshavare till dig skriva under att du får låna, och då får du inte heller låna filmer. Du behöver inte ha ett svenskt personnummer, och det är gratis att skaffa lånekort till biblioteken i Sölvesborg.

När du skaffar ett lånekort registreras du i vår databas. I databasen står de lån du har hemma, men så fort du lämnat tillbaka dem stryks de ur databasens minne, så det går inte att se vad du tidigare har lånat. Det är bara bibliotekens personal som har tillgång till databasen.

Låna och lämna tillbaka

Allt utom filmer är gratis att låna. Filmerna kostar 20 SEK att låna i tre dagar. Om vi inte har det du letar efter inne, så kan du ställa dig på kö för att få låna, eller så kan vi på biblioteken i Sölvesborg låna hem det från ett annat bibliotek till dig. Att ställa sig på kö eller att låna från ett annat bibliotek kostar 5 SEK per titel.

Hos oss lånar du i en automat där du lägger upp till 10 olika lån i en hög och scannar ditt lånekort eller din ID-handling. När du ska lämna tillbaka dina lån gör du samma sak. Fördelarna med låneautomaten är bland annat att du slipper köa vid disken för att personalen hjälper någon med ett längre ärende, och att ingen annan än du själv behöver se vilka böcker du lånar. Tekniken som används kallas för RFID, som står för Radio Frequency Identification. Det betyder att i alla böcker och andra media finns ett chip, som låneautomaten läser av.

När biblioteket är stängt kan du lämna tillbaka dina lån i inkastet vid entrédörren.

Biblioteket via internet

Du kan nå flera av bibliotekets tjänster dygnet runt där du har tillgång till internet. Du kan söka efter saker att låna och se på vilket av våra bibliotek de finns. Om du förutom lånekort också har en PIN-kod till ditt kort, kan du logga in för att se dina lån och förlänga dem utan att behöva gå eller ringa till biblioteket. Du kan också ställa dig i kö för att få låna det som för tillfället är utlånat. Fråga efter PIN-koden till ditt kort på ditt närmaste bibliotek.

Regler för att få låna

 1. Lämna tillbaka dina lån i tid och i gott skick

  Varje gång du lånar får du ett kvitto där det står när du ska lämna tillbaka dina lån. Oftast får du låna böcker i fyra veckor, CD-skivor i två veckor och filmer i tre dagar. Om du behöver låna dem längre kan du ringa till oss, eller logga in med din PIN-kod för att förlänga lånen själv. Det brukar går bra att förlänga dina lån två gånger, om ingen annan står på kö för att få låna just det du har hemma.

  Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar vi påminnelse till dig via brev. Om du är över 18 år kostar den första påminnelsen 15 SEK, den andra 20 SEK, och om du fortfarande inte lämnar tillbaka dina lån skickar vi en räkning för dina lån hem till dig. För dig som är under 16 år kostar påminnelserna ingenting, men om du inte lämnar tillbaka dina lån trots påminnelser skickar vi en räkning. Om du inte betalar dina räkningar, eller om dina räkningar är på mer än 200 SEK, så blir du avstängd från att låna tills du betalat din skuld till oss. Om du inte lämnar tillbaka en film som du lånat kostar det ännu mer, 10 SEK för varje dag som den är försenad.

 2. Ha med dig lånekortet när du ska låna

 3. Tala om för biblioteken ifall du ändrar adress eller telefonnummer

  Vi hämtar regelbundet adressuppgifter från Statens personadressregister SPAR, som är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, både svenska och utländska medborgare. Men det är ändå bra om du talar om för oss om du flyttar, eftersom det kan bli ett ”glapp” mellan din flytt och nästa tillfälle då vi hämtar nya uppgifter, och våra brev till dig kan hamna på fel adress. Om du byter telefonnummer måste du tala om det för oss, eftersom telefonnummer inte finns med i SPAR.

 4. Tala om för biblioteken i fall du tappar bort ditt kort eller det blir stulet, så att vi spärra det och ingen annan kan låna i ditt namn

 5. Följa bibliotekens övriga regler

  Vi har också några ordningsregler, för att alla ska kunna trivas på biblioteken. Den som bryter mot reglerna måste gå därifrån. Kontakta personalen om du har frågor och funderingar eller om du upplever att reglerna inte följs:
 • Visa hänsyn och respekt mot besökare och personal
 • Stör inte andra besökare, anpassa ljudnivån och undvik mobilsamtal
 • Du får inte vara påverkad av droger eller uppträda berusad i biblioteken
 • Följ reglerna för internetanvändning
 • Om du vill sätta upp något på anslagstavlan eller lägga ut informationsmaterial, fråga först personalen. Det är inte tillåtet att lägga ut listor för namnunderskrifter i biblioteken
 • Det är inte tillåtet att äta medhavd mat i biblioteken
 • Följ personalens uppmaningar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 oktober 2017
Sidan publicerad av: Nicolina Sällberg
Uppleva och göra
Detta är en beta-version av Sölvesborgs kommuns nya hemsida. Det betyder att den fortfarande är under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du besöka vår gamla hemsida här. OK