Läsa och låna

Uppslagna böcker i gräs

Kom in till bibblan så får du hjälp och information.

För att kunna låna på våra bibliotek behöver du ett lånekort. Du behöver inte ha ett svenskt personnummer, och det är gratis att skaffa lånekort till biblioteken i Sölvesborg. Här kan du läsa mer om hur du skaffar ett lånekort, hur utlåningen går till och vilka regler som gäller för att låna på biblioteken.

Tillgänglighet

Många har svårt att läsa. Därför erbjuder biblioteket flera möjligheter till läsning. Vi har t ex talböcker, böcker med stor stil och böcker skrivna på lätt svenska. Mer information hittar du under Service och tjänster.

Universitetet i Stockholm har samlat länkar till olika program som kan läsa upp texter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Handikapparkering: Ja, utanför entrén.

Inga trappsteg vid entrén eller i övriga utrymmen.

Dörrar: Automatisk dörröppnare

Toalett: Handikappanpassad toalett

Avstånd entré- informationsdisk: ca 10 m.

Hörselslinga: Ja, i tillbyggnaden

Anpassad datorplats: Ja

Anpassade media: Punktskriftsböcker, talböcker, storstilsböcker, lättlästa böcker

Gröna växter: Ja

Telefon: Ja, vid behov hjälper vi till att ringa efter färdtjänst.

Läsutrustning: Förstoringsglas, förstoringslampa, skärmförstorare, förstoringslinjal


Låneregler

För att få ett lånekort du visa legitimation och skriva på ett avtal med biblioteket. Har du inte fyllt 16 år måste målsman skriva under för att du ska få ett kort. Kom in så hjälper vi dig att skaffa ett lånekort!

Den vanliga lånetiden är fyra veckor. Cd-skivor, spel och efterfrågade böcker har lånetider på 14-21 dagar. Filmer kostar 20 SEK att hyra och då har du dem normalt i tre dagar. Du får alltid besked om återlämningstid när du lånar.

Låntagaren förbinder sig att:

* Återlämna lånade böcker och andra media på utsatt tid och i gott skick

* Uppvisa lånekort vid varje lånetillfälle

* Anmäla ändrad adress och telefonnummer

* Spärra kortet om det förkommer

* Följa övriga låneregler och föreskrifter vid biblioteket

Brott mot bibliotekets regler kan leda till avstängning. Vi registrerar dig i vår databas, Book-it, och du har rätt att kontrollera vilka uppgifter vi sparar på din identitet.

Biblioteket via internet

Du kan nå flera av bibliotekets tjänster dygnet runt där du har tillgång till internet. Du kan söka efter saker att låna och se på vilket av våra bibliotek de finns. Om du förutom lånekort också har en PIN-kod till ditt kort, kan du logga in för att se dina lån och förlänga dem utan att behöva gå eller ringa till biblioteket. Du kan också ställa dig i kö för att få låna det som för tillfället är utlånat. Fråga efter PIN-koden till ditt kort på ditt närmaste bibliotek.

Regler för att få låna

 1. Lämna tillbaka dina lån i tid och i gott skick

  Varje gång du lånar får du ett kvitto där det står när du ska lämna tillbaka dina lån. Oftast får du låna böcker i fyra veckor, CD-skivor i två veckor och filmer i tre dagar. Om du behöver låna dem längre kan du ringa till oss, eller logga in med din PIN-kod för att förlänga lånen själv. Det brukar går bra att förlänga dina lån två gånger, om ingen annan står på kö för att få låna just det du har hemma.

  Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar vi påminnelse till dig via brev. Om du är över 18 år kostar den första påminnelsen 15 SEK, den andra 20 SEK, och om du fortfarande inte lämnar tillbaka dina lån skickar vi en räkning för dina lån hem till dig. För dig som är under 16 år kostar påminnelserna ingenting, men om du inte lämnar tillbaka dina lån trots påminnelser skickar vi en räkning. Om du inte betalar dina räkningar, eller om dina räkningar är på mer än 200 SEK, så blir du avstängd från att låna tills du betalat din skuld till oss. Om du inte lämnar tillbaka en film som du lånat kostar det ännu mer, 10 SEK för varje dag som den är försenad.

 2. Ha med dig lånekortet när du ska låna

 3. Tala om för biblioteken ifall du ändrar adress eller telefonnummer

  Vi hämtar regelbundet adressuppgifter från Statens personadressregister SPAR, som är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, både svenska och utländska medborgare. Men det är ändå bra om du talar om för oss om du flyttar, eftersom det kan bli ett ”glapp” mellan din flytt och nästa tillfälle då vi hämtar nya uppgifter, och våra brev till dig kan hamna på fel adress. Om du byter telefonnummer måste du tala om det för oss, eftersom telefonnummer inte finns med i SPAR.

 4. Tala om för biblioteken i fall du tappar bort ditt kort eller det blir stulet, så att vi spärra det och ingen annan kan låna i ditt namn

 5. Följa bibliotekens övriga regler

  Vi har också några ordningsregler, för att alla ska kunna trivas på biblioteken. Den som bryter mot reglerna måste gå därifrån. Kontakta personalen om du har frågor och funderingar eller om du upplever att reglerna inte följs:
 • Visa hänsyn och respekt mot besökare och personal
 • Stör inte andra besökare, anpassa ljudnivån och undvik mobilsamtal
 • Du får inte vara påverkad av droger eller uppträda berusad i biblioteken
 • Följ reglerna för internetanvändning
 • Om du vill sätta upp något på anslagstavlan eller lägga ut informationsmaterial, fråga först personalen. Det är inte tillåtet att lägga ut listor för namnunderskrifter i biblioteken
 • Det är inte tillåtet att äta medhavd mat i biblioteken
 • Följ personalens uppmaningar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 januari 2018
Sidan publicerad av: Bibliotekets webbredaktör
Uppleva och göra

Välkommen till Sölvesborgs kommuns nya hemsida! Sidan är fortfarande under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du fortfarande besöka vår gamla hemsida här.