Souvenirkollektion Sölvesborg

Bild

Foto: Souvenirkollektion Sölvesborg

Hur vill du minnas Sölvesborg? År 2019 fick lokala konstnärer och lokala tillverkningsföretag ett uppdrag att ta fram en ny och modern souvenirkollektion för Sölvesborg. Alla lokalt designade och tillverkade, hållbara, och samtida souvenirer. I kollektionen finner du smakfullt och varsamt tillverkade produkter, textilier, smycken, interiör, och en Sölvesborgstatuering.

Vart hittar jag souvenirkollektionen?

De flesta av souvenirerna finns till försäljning på Sölvesborgs turistbyrå.
Adress: Stadshuset, Repslagaregatan 1, 294 34 Sölvesborg
Telefonnummer: +46(0)456-81 61 81
E-post: turistbyran@solvesborg.se

Fim: Knoester & Co

Anke Fandrey och Caroline Malmsjö, i samarbete med Teko Tryck

BADLAKAN Listalannet

70 X 140 cm. 100% bomull. Tryckt med kärlek och vattenbaserad färg.
Idé och text: Anke Fandrey. Illustration: Caroline Malmsjö. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterTryckproduktion: TekoTryck ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Listerländskan är en dialekt som pratats i generationer på Listerlandet men som nu håller på att försvinna. Egentligen är det ett talspråk och att stava det är en utmaning. Uttryck och uttal kan variera i de olika byarna och hur orden ska stavas kan diskuteras.
Men en sak tror vi att vi alla som vistas i den här delen av världen kan vara överens om: Listalannet. Da a sau grannt sau ivonen tauras (Listerlandet. Det är så vackert att ögonen tåras). Caroline Malmsjö har illustrerat Sölvesborgs vackraste badlakan, och Anke Fandrey har satt ord på souveniren som vi hoppas snart ska pryda många av våra vackra sandstränder!

Att bevara det vi kan av vår unika dialekt tycker jag är kul. Jag gillar att leka med orden och språket och det är spännande att väcka liv i de uttryck jag är uppvuxen med. Hätta ble hemska bra grebber! Tack Caroline och Anna/TekoTryck för att den här idéen
äntligen blev verklighet. Jippie!
Anke Fandrey

Att få möjligheten att illustrera Ankes idé för att skapa sommarens strandfluga är för
mig en ära. Speciellt när det handlar om ett smultronställe som Listerlandet.
Caroline Malmsjö

Frida Nilsson, i samarbete med Hjalmarssons

Ljusstake i stål från spillmaterialet i verkstaden

Frida Nilssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster arbetar som mönsterformgivare i textilbranschen, men driver också sin egen webbshop med egendesignade produkter. Hennes sambo André Hjalmarsson äger och driver familjeföretaget Hjalmarssonslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Sölvesborg. Dom delar båda ett design och inredningsintresse. Genom detta souvenirprojekt fick dom chansen att arbeta tillsammans, och skapa något till hemmet. En stilren och miljömedveten ljusstake, i återvunnit spillmaterial från Hjalmarssons verkstad, blev resultatet med koppling till vårt Sölvesborg.

Äntligen fick jag chansen att arbeta och designa en produkt i 3D. Det var extra roligt att göra något tillsammans. Vem vet, detta är kanske början på något nytt för oss båda? Det var viktigt för oss att skapa en hållbar produkt som många har användning för och alltid funkar rent stilmässigt i alla hem. Ljusstakarna är tillverkade för hand och blir därför unika. Ett ljus att tända i vardagen, till festen, i svåra stunder eller när du fyller år. Gångerna är många och värmen är alltid densamma!”
Frida Nilsson

Designer Camilla Nilsson

Camilla Nilsson Design, i samarbete med Teko Tryck

TRÄSKRIN med prints föreställande arkitektur i Sölvesborg

Camilla Nilsson arbetar som konstnär och designer, och befinner sig ofta i gränslandet däremellan. Hon växlar fritt, och gärna, mellan olika uttrycksformer inom inredningsdesign, och i bildkonstens värld. Återbruksdesign ligger henne varmt om hjärtat, likaså det helt unika. Camilla Nilsson Design finns på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster & Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mitt bidrag, till detta souvenirprojekt, är unika handgjorda träskrin dekorerade med Sölvesborgs kända arkitekturpärlor. Ett motiv som jag, i gott samarbete med TekoTryck i Sölvesborg, arbetat fram. Skrinen är alla unika och finns i begränsad upplaga.
Camilla Nilsson

Designer och tillverkare Karin Lindén

Karin Lindén, designer och tillverkare

KUDDE OCH MINIMÖBELMODELLER med motiv från Listers Härads Tinghus

Karin driver Karin Lindéns Tapetserarverkstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Lilla Skolgatan i Sölvesborg, och på den pittoresta kullerstensgatan har hennes verkstad legat sedan hon startade eget 1987. Till samlingen av souvenirkollektionen har Karin bidragit med en kudde som pryds av ett motiv föreställande Listers Härads Tingshus. Till souvenirkollektionen har hon även tillverkat minimöbelmodeller, Gunnar Asplunds bänk, från Tingshuset i skala 1:10.

Konstnären Charlotte Pettersson och hennes illustration som tatuering på bilden till vänster.

Charlotte Pettersson i samarbete med Sick Ink Tattoo

TATUERING med Sölvesborgsanknytning

När konstnären Charlotte Petterssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster fick frågan om hon ville tillverka en modern souvenir för Sölvesborg väcktes hennes tankar – tänk vad häftigt det vore att göra en tatuering? Sagt och gjort, Charlotte har nu illustrerat ett unikt motiv – och Dick Persson på Sick Ink Tattoolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utför tatueringen på beställning, han finns på plats i Kulturkvarteret under Killebom om du vill ha din egen Sölvesborgstatuering. Charlotte har en outtröttlig passion för blommor - i motivet finner du en stockros, som är en blomma som hon förknippar med Sölvesborg.

När jag tänker på Sölvesborg så tänker jag på stadens mysiga kullerstensgator, charmiga innergårdar, och stockrosor som blommar längs Norregatan. I tatueringen finner du just stockrosen tillsammans med ett grafiskt element som återkommer på flera ställen i Sölvesborgs arkitektur, fönsterbågen, som är hämtad från Gunnar Asplunds Tingshus. Om du tittar noga under nästa stadspromenad kan du även se den i olika i gatustensformationer i centrala Sölvesborg.
Charlotte Pettersson

Vill du skaffa dig en Sölvesborgstatuering?

Kontakta Dick Persson på Sick Ink Tattoo om du vill skaffa dig din egen Sölvesborgstatuering.

Dick Persson, Sick Ink Tattoo, Metallvägen 20 (Mjällby), 294 71 Sölvesborg
tel 0705670691, instagram @sickinktatto, facebook @sickinktattoosolvesborg

Konstnären och hantverkaren Mats Nilsson

Mats Nilsson, designer och tillverkare

HALSBAND I STEN - Perspective XL i miniatyr

Mats Nilsson är konstnären och stenhuggaren från Sölvesborg som fick årets kulturpris i Sölvesborg 2018, delat med sin kompanjon Jens Thoms Ivarsson. Han har bland annat haft uppdrag på Ishotellet i Jukkasjärvi, sedan början av 2000-talet. Men i Slottsparken i Sölvesborg finner du ett av hans objekt, bänken ”Perspective XL” tillverkat i diabas, rostfritt stål och ek från 2003 - som Mats nu tillverkar i miniatyrmodell, i form av ett smycke. Mats förenar konst och design, upplevelse och funktion, där formens uppgift är att lyfta fram idén. Samtidigt läggs stor vikt vid hållbara material och skickligt hantverk.

Designer Hanna Emenius

Hanna Emenius, designer

EMALJMUGG, SKÄRBRÄDA och POSTER

Hanna Emenius är planeringsarkitekten som också arbetar som mönsterdesigner i sitt företag, Hanna Emenius Designlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I souvenirkollektionen finner du tre produkter som Hanna designat. En emaljmugg med bygglovsritningar för Tingshuset och Brödtjuven, en skärbräda med samma motiv och en poster med Brödtjuven. Själv säger Hanna att en souvenir handlar om en lokal stolthet, och om att lyfta en plats och dess kvaliteter. Jag gillar att göra saker som används varje dag som gör någon glad i vardagen. Därför är mina produkter oftast bruksföremål. 

Att jag valt just dessa byggnader är för att jag tycker att de är vackra, formstarka och för att de berättar en historia om vår stad. Tingshuset, ritat av en av sin tids största svenska arkitekter, Gunnar Asplund och Brödtjuven som inte var helt välkommen då den kom.
Hanna Emenius

Malin Nordgren Hansson designern bakom Hej Ingeborg, tillsammans med Anna Carlsson från Teko Tryck

Malin Nordgren Hansson/Ingeborg i samarbete med Teko Tryck

FUROSHIKIN (VÄSKA), DISKTRASA och VÄXTRAM

Malin Nordgren Hansson driver sitt eget designföretag Ingeborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Malins gamlamormor hette Ingeborg och bodde på Östra Hästholmen i Karlskronas skärgård. Familjen, hantverk och att leva hållbart var hennes liv. Malin inspireras av hennes historia, av hantverkstraditioner och av svensk natur. Malin bidrar med flera souvenirer i projektet, såhär säger hon själv om idén bakom produkterna.

Mitt ena samarbete är med Tekotryck AB i Sölvesborg som värnar samma värden som jag gör när det gäller hållbarhet, lokal produktion och etik. Vårt samarbete mynnade ut i två produkter. Den ena är helt ny för oss båda, den genialiskt enkla japanska Furoshikin – en vacker duk som viks till en väska. Och den andra är Tekotrycks signaturprodukt: disktrasan.

Mitt andra samarbete är med en skicklig hantverkare i min närhet, Peter Bengtsson, som har kunskap om olika material och tekniker. Tanken med produkten är att du ska ta med dig en blomma eller en växt från trakten och bevara den i min växtram för att minnas ditt besök här. Länge.
Malin Nordgren Hansson

Bakgrund

Sölvesborg har ett ett blomstrande närings- och kulturliv. Souvenirkollektion Sölvesborg togs fram i syfte att lyfta den kreativa näringen, och skapa samarbeten mellan kultur och näringsliv. Samarbetet har drivits som ett projekt av Sölvesborgs kommun, med stöd av Region Blekinge.

Senast uppdaterad: 12 juli 2019

Skriv ut
Uppleva och göra