Mobbing

Mobbing är aldrig okej. Om du blir utsatt för mobbing är det viktigt att du kommer ihåg att mobbingen aldrig är ditt fel. Både skollagen och arbetsmiljölagen förbjuder att mobbning existerar och det är din skola eller din arbetsplats som bär ansvaret för att mobbingen upphör.

Mobbning är när någon eller några är elak mot en person vid upprepade tillfällen. Mobbning kan ske genom svordomar, fula ord, könsord, förolämpningar, slag, sparkar, knuffar, fasthållning, krokben, utfrysning. Mobbning kan också vara hot, miner, gester, skratt, fniss, klotter eller anonyma brev. Mobbning sker både i skolan, privat och på arbetsplatser. Det har även blivit allt vanligare med mobbning som sker genom sms, internet och sociala medier.

För dig som blir mobbad i skolan

Om du upplever mobbing ska du börja att prata med en vuxen, som du känner dig trygg med. Berätta om det som du blir utsatt för. Du kan välja att prata med en förälder, far- eller morföräldrar, lärare, skolkurator eller en annan vuxen som du litar på. Det är viktigt att skolan eller föreningen som du är ansluten till får reda på att mobbingen pågår. Det är först då som de kan hjälpa dig att sätta stopp för mobbarna. Det är alltid skolans eller föreningens ansvar att ta tag i problemen. De har skyldighet att motverka mobbing.

 

Relaterade kontakter
Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 november 2017
Utbildning och barnomsorg

Välkommen till Sölvesborgs kommuns nya hemsida! Sidan är fortfarande under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du fortfarande besöka vår gamla hemsida här.