Solceller på Stadshusets tak. Foto: Henrik Ivansson
Här kan du ta reda på hur mycket solenergi du kan producera, kontrollera om du behöver söka bygglov för installationen och hur du söker statligt stöd.
Genom att använda solkartan via länken nedan kan du se hur mycket solen strålar på ditt tak, vilka delar av taket som passar bäst för en solcellsanläggning och hur mycket el du kan producera under ett år.
Zooma in på kartan och klicka på det hus du är intresserad av. Takytan är indelad i tre färger. Färgerna representerar olika energiklasser som visar hur stor solinstrålningen är på olika delar av taket. Skuggning från andra byggnader, vegetation och skorstenar på taken är medräknade i kalkylen.
I solkartan kan du också uppskatta hur mycket solenergi som når fasader under ett representativt år. Genom att klicka på knappen i nedre vänstra hörnet på dialogrutan som beskrivs ovan får du tillgång till denna information:
Spara uträkningen som en pdf-fil genom att trycka på knappen längst ned till vänster. Ta med kartan till en leverantör för att få hjälp med att ta fram ett solcellssystem som passar för ditt tak.
Solceller på fasaden eller taket på en byggnad kan kräva bygglov. Du ska söka bygglov för fasadändring:
Om byggnaden är klassad som riksintresse, ligger i ett område med kulturhistoriskt värde eller är q-märkt, bör du sätta upp solpanelerna nära och i samma vinkel som taket och dra in dem från takets ytterkanter. Sätt inte upp solpaneler på särskilt värdefulla byggnader.
Läs om bygglovsbestämmelser i kommunen
Läs om områdesbestämmelser på Boverkets hemsida
Du behöver inte söka bygglov för solpaneler på marken eller på bygglovsfri byggnad, till exempel friggebod.
Hos Boverket kan du läsa om vilka åtgärder som inte kräver bygglov
Om du installerar eller gör väsentliga ändringar i en vatteninstallation för solfångare ska du göra en anmälan.
Du kan söka statligt stöd för att installera solceller. Stödet riktar sig både till privatpersoner och till företag eller offentliga organisationer.
Sök stöd för att installera solceller på Energimyndighetens webbplats
Senast uppdaterad: