Killebom 6-9 juli 2022

Efter två inställda år kan vi nu äntligen mötas på Killebom, festivalen är tillbaka! Vi dukar upp festligheterna, men det är folket som gör festen. För visst är det så att Killebom handlar inte bara om att se, lyssna på och göra en massa saker. Det handlar möten. Att träffa gamla skolkamrater, kollegor och vänner som man kanske inte sett på länge? Det är just därför vi säger, Vi ses på Killebom!

En festival där det mesta är gratis

Killebom är för många sölvesborgare den bästa tiden på året! Staden fylls av liv, gatorna myllrar av folk och musikens toner strömmar ut i sommarnatten. Låt barnen åka en tur med tuff-tuff tåget, besök någon av alla marknaderna och frossa i nostalgin som följer med de nyinköpta karamellerna. Festivalen har något för alla. Och det bästa av allt, är att nästan allt är gratis!

Historia

Varifrån kommer namnet Killebom? Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som var belägen väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank vid Hästtorget. Tullbommen gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad, därav namnet (kille = källa). Källan som åsyftas är platsen för vattning av hästar (nuvarande Hästtorget).

Killebom arrangerades för första gången 1973. Ursprungligen varade stadsfestivalen en vecka den första veckan i juli, och hette under de första åren "Killebomveckan". Varje dag kunde ha ett eget tema t.ex. Sjöfartens och fiskets dag, Kyrkornas dag, Kommunens dag, Hantverkets dag etc. Onsdagens tema hade alltid anknytning till handel, då den dagen av tradition alltid varit marknadsdag i Sölvesborg sedan långt före Killebomfestivalens tid.

Vilka står bakom Sölvesborgs stadsfestival Killebom?

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor, och flera andra lokala företag och föreningar.

Huvudsponsor – Sölvesborg Mjällby Sparbank

Sölvesborg-Mjällby Sparbank är en egen lokal bank utan aktieägare som verkar för ”med hjärtat i bygden”. Det innebär att banken avsätter delar av årsvinsten till sponsring och samhällsnytta, varje år. Sölvesborg-Mjällby Sparbank är och har varit en trogen huvudsponsor av Killebom, och det betyder väldigt mycket för kommunen. Det innebär att vi kan erbjuda ett riktigt bra gratisprogram.

Arrangör och huvudsponsor

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun, med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor.

Kontakt

Om Killebom