Om Killebom

KILLEBOM 2020 STÄLLS IN

Den pågående coronapandemin gör att Sölvesborgs stadsfestival Killebom inte kan genomföras. Därmed har festivalorganisationen beslutat att ställa in arrangemanget, för första gången sedan starten 1973.

Vi beklagar detta och det är med tungt hjärta som vi nu inte kan välkomna våra invånare och besökare till Killebom i sommar. Beslutet är taget med anledning av den rådande smittspridningen av coronaviruset varvid Sveriges regering fattat beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Förbudet är straffsanktionerat och gäller tills vidare, det vill säga ingen vet när i tiden det kan upphöra.

Sölvesborgs kommun kommer därför inte att få de myndighetstillstånd som behövs enligt ordningslagen och därmed har festivalorganisationen tagit beslutet att ställa in festivalen. Alla avtal som tecknats mellan Sölvesborgs kommun och arrangörer avbokas gällande Killebom 2020, alla berörda parter kommer att kontaktas.

Det är många goda krafter som sluts samman i ett sådant stort projekt som vår stadsfestival. Det är inte bara Sölvesborgs kommun som huvudarrangör som planerar och samordnar, även föreningar, artister och företag gör en fantastisk insats för att vi ska få en levande festival. Utan dessa människor skulle det inte bli något Killebom. Vi hoppas att alla har förståelse för det beslut som är taget, och ställer in siktet på att genomföra en fantastisk festival 7-10 juli 2021 istället.
Sanna Persson, Festivalsamordnare.

Killebom är för många sölvesborgare den bästa tiden på året! Staden fylls av liv, gatorna myllrar av folk och musikens toner strömmar ut i sommarnatten. Låt barnen åka en tur med tuff-tuff tåget, besök marknaden och frossa i nostalgin som följer med de nyinköpta karamellerna. Festivalen har något för alla. Och det bästa av allt, är att nästan allt är gratis!

Vilka står bakom Sölvesborgs stadsfestival Killebom?

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor, och flera andra lokala företag och föreningar.

Huvudsponsor – Sölvesborg Mjällby Sparbank

Sölvesborg-Mjällby Sparbank är en egen lokal bank utan aktieägare som verkar för ”med hjärtat i bygden”. Det innebär att banken avsätter delar av årsvinsten till sponsring och samhällsnytta, varje år.

Sölvesborg-Mjällby Sparbank är och har varit en trogen huvudsponsor av Killebom, och det betyder väldigt mycket för kommunen. Det innebär att vi kan erbjuda ett riktigt bra gratisprogram.

Historia

Varifrån kommer namnet Killebom? Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som var belägen väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank vid Hästtorget. Tullbommen gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en dansk stad, därav namnet (kille = källa). Källan som åsyftas är platsen för vattning av hästar (nuvarande Hästtorget).

Killebom arrangerades för första gången 1973. Ursprungligen varade stadsfestivalen en vecka den första veckan i juli, och hette under de första åren "Killebomveckan". Varje dag kunde ha ett eget tema t.ex. Sjöfartens och fiskets dag, Kyrkornas dag, Kommunens dag, Hantverkets dag etc. Onsdagens tema hade alltid anknytning till handel, då den dagen av tradition alltid varit marknadsdag i Sölvesborg sedan långt före Killebomfestivalens tid.

Killebom arrangeras av Sölvesborgs kommun, med Sölvesborg-Mjällby Sparbank som huvudsponsor

Kontakt

Om Killebom