Sölvesborgs kommun

Företag, stöd och rådgivning

Innerhamnen i Sölvesborg sedd utifrån Sölvesborgsviken.

Innerhamnen Sölvesborg.

Här kan du som är eller vill bli företagare i Sölvesborg läsa mer vårt näringsliv och vad Sölvesborgs kommun kan hjälpa dig med. Du hittar även kontaktuppgifter till vårt näringslivskontor.

Tillsammans med våra nätverk försöker vi på Sölvesborgs kommun att skapa nya möjligheter och ge förutsättningar för att vårt näringsliv ska utvecklas. Det gör vi genom att förenkla företagens kontakter med olika myndigheter, skapa ett positivt företagsklimat och arbeta för att nya investeringar sker och för att företag ska etablera sig här.

Digitala och fysiska mötesplatser för företagare

Prenumerera på våra utskick

Sölvesborgs kommun skickar ut ett digitalt nyhetsbrev, Näringslivsnytt, där vi delar med oss av information från kommunen och från våra nätverk som vi tror företagare kan ha nytta av. Näringslivsnytt kommer ut cirka varannan vecka, med undantag för sommarmånaderna.

Näringslivsluncher och andra event

Om du väljer att prenumerera på Näringslivsnytt kommer du också att få inbjudningar till våra evenemang till din e-post.

Vi anordnar näringslivslunch för företagare i Sölvesborg och andra intresserade av lokala näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor, den sista måndagen varje månad mellan klockan 12-13, förutom under sommarmånaderna. Varje lunch har ett tema, där en eller två verksamheter presenterar sig själva eller ett projekt de genomfört. De som kommer till näringslivslunchen för första gången eller i en ny roll, har också alltid möjlighet att kort tala om vad de heter och vilket företag de representerar.

Vi anordnar även andra typer av evenemang under året, till exempel föreläsningar seminarier och näringslivsdagar. Sätt upp dig som prenumerant på våra utskick, så håller du dig uppdaterad!

Sätt upp dig som prenumerant här:

Näringslivskontoret – vi finns på Facebook, Instagram och Linkedin

På Näringslivskontorets sociala medier postar vi inlägg som går i linje med vårt uppdrag att förenkla och ge förutsättningar för Sölvesborgs näringsliv att utvecklas. Vi tar gärna emot tips och idéer, kritik eller beröm. Vi finns till för dig och om du har frågor svarar vi inom två arbetsdagar. Sök på ”Näringslivskontoret Sölvesborg” på något av de sociala forumen så hittar du oss.

Om du vill kommentera, tänk på att kommentaren du skriver måste handla om, eller vara relaterad till näringslivsfrågor i Sölvesborg. För enskilda ärenden är det också nästan alltid bättre om du skickar ett mejl eller ringer till oss.

Medborgargarantier

För att stärka kvalitén på näringslivskontorets tjänster, och för att du ska veta vad du kan förvänta dig av oss, så har vi också tagit fram medborgargarantier för våra företag.

Vi lovar att ni får kvalitativ service och ett gott bemötande. Vi utgår från de behov som våra företagare i kommunen har, och vill ha en tydlig och öppen dialog med er. Vi ska vara ett aktivt stöd till er som vill starta företag, och se till att det finns goda förutsättningar för företag att etablera sig i Sölvesborg. Vi ska informera om våra kommunala upphandlingar, och ge förutsättningar för nätverkande genom att arrangera mötesplatser för företagare. Om du har frågor inom näringslivsområdet ska du få svar på hur ditt ärende kommer att tas om hand inom två arbetsdagar.

Vi på näringslivskontoret har en ständig strävan att bli bättre i vårt arbete. Vi vill gärna att du kontaktar oss om något inte fungerar, eller om du upplever att vi inte klarar att hålla vad vi lovar.

Prioriteringar för Sölvesborgs kommuns näringslivskontor

Precis som för all kommunal verksamhet, så finns det mål beslutade av våra förtroendevalda politiker för Sölvesborgs kommuns näringslivskontor.

Förbättrat näringslivsklimat

En prioriterad del är att skapa ännu bättre näringslivsklimat. Bra bemötande, service och ökad effektivisering tillsammans med deltagande i olika nätverk är exempel på aktiviteter som vi arbetar med.

Kompetens och arbetskraft

Ett annat fokusområde från politiken är att stödja företagens framtida behov av kompetenser och arbetskraft. Kompetensutvecklingsprojekt och utbildning inom gymnasiet är exempel på områden vi arbetar med där.

För dig som söker arbetskraft eller nya medarbetare är det en möjlighet att kontakta Arbetsföremedlingen. AF ger hjälp och råd vid nyanställningar och erbjuder en rad tjänster för att du snabbt ska hitta rätt medarbetare. En rekryteringsprocess ser olika ut i alla företag. Besök gärna arbetsförmedlingens rekryteringsguide så erbjuder de en rekommendation hur du kan gå tillväga i din rekrytering utifrån vilket yrke och vilken kompetens du söker.

Företagsmark för etablering

En tredje prioritering är att se till att det finns företagsmark för etablering. I Sölvesborg finns tre företagsområden: Kämpaslätten, Sölve och Nogersund. För att få fram mark för etablering arbetar vi tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen med nya detaljplaner. Planerna behövs för att få en långsiktighet och en hållbar utveckling för Sölvesborg.

För varje prioritering finns mätbara mål att förhålla sig till, som vi följer upp genom flera olika typer av mätningar och enkätundersökningar.

Läs mer

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Näringsliv och arbete