Sölvesborgs kommun

Arbete och praktik för studenter

Två glada studenter ler, omgivna av ballonger och konfetti

Foto: Henrik Ivansson

För Sölvesborgs kommun som arbetsgivare är det oerhört värdefullt att ha kontakt med dig som studerar. Din kunskap tillför oss nya perspektiv, vi är positiva till förfrågningar från dig som studerar och vi försöker att tillmötesgå studenters önskemål så långt det är möjligt. Hur samarbetet kan se ut beror på skolform, ålder och utbildning.

En del yrken och arbetsplatser är mer eftertraktade än andra, så om ditt drömjobb tillhör den kategorin kan det vara extra intressant för dig att skaffa en praktikplats eller på andra sätt försöka komma i kontakt med potentiella arbetsgivare och lära känna yrkesverksamma personer i din bransch, innan du börjar söka jobb på allvar. Men oavsett efterfrågan på ditt framtida yrke är det alltid en fördel för dig som studerar att tidigt börja bygga ditt yrkesnätverk.

Examensarbete och uppsatser

Genom att göra ditt examensarbete eller skriva B- eller C-uppsats tillsammans med oss får du chansen att fördjupa dig i någon av våra verksamheter, och vi som arbetsgivare får lära oss nya saker. Det finns ofta möjlighet för dig som student på till exempel yrkeshögskola eller högskola att göra den här typen av skolarbeten i samarbete med oss. Du hittar kontaktuppgifter till personalkontoret längst ner på den här sidan. Det finns en stor bredd av yrken inom kommunens verksamhet och personalkontoret kan hjälpa dig komma i kontakt med den verksamhet som bäst matchar det ämne du studerar.

Praktik

Praktik ger dig en inblick i hur verksamhetens vardag och arbetsuppgifterna ser ut. I största möjliga mån försöker vi erbjuda praktikplatser för studerande i grundskola, gymnasiet, högskola, yrkeshögskola eller arbetssökande, till exempel PRAO (praktisk arbetslivsorientering, det som tidigare kallades tidigare PRYO; praktisk yrkeslivsorientering) LIA (lärande i arbete) eller VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Om du inte redan har en kontakt inom den verksamhet du är intresserad av så kan du höra av dig till personalkontoret, så hjälper de dig vidare.

Studentmedarbetare

Letar du efter ett extra arbete vid sidan av högskolestudierna som samtidigt ger dig relevant arbetslivserfarenhet? Då kan det genom Sölvesborgs kommun finnas möjligheter till det genom anställningsformen studentmedarbetare. Du arbetar då 15 timmar per vecka utanför dina heltidsstudier. Du hittar kontaktuppgifter till personalkontoret som kan hjälpa dig vidare längst ner på den här sidan. 

Sommarjobb och timvikarier

Vi tar varje sommar emot semestervikarier, framförallt inom omsorgen men även inom andra verksamheter, vilket kan passa dig som har uppehåll från dina studier under sommaren. Semestervikariaten utannonseras under början av varje kalenderår och information om dem finns på samma ställen som våra andra lediga jobb. Behov av timvikarier inom omsorgen finns året om och passar dig som vill ha ett extrajobb vid sidan av dina studier. Här hittar du och söker våra lediga jobb.

Student framme vid tavlan i ett klassrum. Foto: Scandinav bildbyrå.

Student framme vid tavlan i ett klassrum. Foto: Scandinav bildbyrå.

Kombimodellen

Nu kan du som vill bli lärare studera med lön! Sölvesborgs kommun erbjuder en person chansen att jobba halvtid och samtidigt läsa till lärare på Högskolan Kristianstad i en ny form av lärarutbildning. Ansökan kan göras 16 mars till 15 april 2020.

Högskolan Kristianstad och kommuner i regionen har tillsammans tagit fram ett utbildnings- och arbetskoncept där vi kan ge dig en unik möjlighet att läsa till lärare med månadslön. Sölvesborgs kommun erbjuder en plats för dig som vill läsa en arbetsintegrerad lärarutbildning, där du arbetar i en klass i årskurs 4-6 (grundlärarutbildning) på någon av våra grundskolor. Vi kallar detta kombimodellen. Låter detta lockande?

Så funkar det

Du kombinerar dina studier med arbete som lärare i Sölvesborgs kommun och får lön under hela av studietiden. Anställningen består av 50 procent undervisning fördelat på tre bestämda dagar i veckan. Under två veckodagar studerar du på högskolan tillsammans med dina studiekamrater. Under din studietid är du knuten till Sölvesborgs Kommun och anställningsavtal skrivs varje år, under förutsättning att du klarar dina studier vid högskolan Kristianstad. Lönen kommer att ligga kring 18 000 kronor per månad före skatt och du kan även ansöka om studiestöd från CSN.

Detta är vårt erbjudande

  • Du kan finansiera dina lärarstudier
  • Du får månadslön under hela året, även under lov och ledigheter
  • Du blir en av de första i södra Sverige som tar lärarexamen med den unika kompetens som denna kombination ger
  • Vi ger dig stöd i form av mentorskap av legitimerad lärare på din arbetsplats
  • Efter examen kan du ansöka om lärarlegitimation
  • En unik möjlighet att kunna förankra dina studier med verksamheten på skolan, samtidigt som du tar med dig erfarenheter från ditt arbete som lärare till studierna vid högskolan
  • Du kan ansöka om studiestöd från CSN

Utbildningens innehåll

Grundlärarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå. Studietakten är på 75 procent och studierna pågår sammanlagt 10 terminer. Utbildningen ger dig behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 4–6 och i ämnena svenska, engelska, matematik samt biologi, fysik, kemi och teknik. Utöver dessa ämnen studerar du utbildningsvetenskap och genomför handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Så här ansöker du

För att bli antagen till denna kombination av arbete och utbildning måste du söka och uppfylla kraven både för anställning i Sölvesborgs kommun och studier på högskolan Kristianstad. Antagningen och rekryteringen sker under våren 2020

Mellan den 16 mars och 15 april kan du söka tjänsterna hos oss och söka till utbildningen. Tänk på att du alltså ska ansöka till både oss på kommunen, och till högskolan.

  • Arbetet söker du via sidan "Offentliga jobb eller Platsbanken". Bifoga CV och personligt brev och vi kommer att uppdatera här vad som mer kan behövas till din jobbansökan.
  • Utbildningen söker du via Högskolan Kristianstad hemsida. På högskolans hemsida väljer du den anmälan som är Sölvesborg, om det är här du önskar arbeta. Läs mer på Högskolan Kristianstads hemsida.

Kontakt

Du är välkommen att höra av dig om du har frågor.
Frågor om lärararbetet
Per Theorin Verksamhetschef grundskola och förskola, per.theorin@solvesborg.se eller Kristina Eriksson, Samordnare, kristina.eriksson@solvesborg.se

Frågor om utbildningen

Mer information hittar på på Högskolan i Kristianstads webbplats
www.hkr.se/program/grundlarare-arbetsplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.hkr.se/program/amneslarare-arbetsplats Länk till annan webbplats.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Näringsliv och arbete