Sölvesborgs kommun

Arbetslöshet

Statistik. Foto: PIxabay.

Statistik. Foto: PIxabay.

Arbetslösheten i Sölvesborgs kommun låg år 2021 enligt Arbetsförmedlingen på 7,4 %, vilket är strax under rikssnittet på 7,9%. För dig som blivit arbetslös finns flera olika typer av stöd att få.

Arbetsförmedlingen räknar de som registrerats som arbetssökande hos dem eller som deltar i vissa arbetsmarknadsåtgärder, till exempel praktik eller utbildning, som arbetslösa. Inskrivna som deltar i åtgärder som medför att man får lön från en arbetsgivare, till exempel lönebidrag eller anställningsstöd, räknas inte som arbetslösa i Arbetsförmedlingens statistik.

Arbetsmarknadsfrågor

Sölvesborgs kommuns näringslivskontor och arbetsmarknadsenhet arbetar på flera olika sätt med arbetsmarknadsfrågor, till exempel med att hjälpa människor delta på arbetsmarknaden utifrån sina egna förutsättningar.

A-kassa

När du är arbetslös och inte får någon lön, så kan du skriva in dig på Arbetsförmedlingen och ansöka om pengar från arbetslöshetskassan (kallas ofta a-kassan). För att bli beviljad a-kassa och fortsätta att få pengarna under tiden du är arbetslös så ställs flera olika krav på dig. Du kan läsa mer om ersättning från a-kassan på Arbetsförmedlingens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälp att söka arbete

Förutom att Arbetsförmedlingen ansvarar för att kontrollera så att personer som är arbetslösa gör det som krävs av dem för att de ska få pengar från a-kassan, så har de det övergripande ansvaret för hjälpa dig att hitta en anställning. Ofta behöver du vara folkbokförd i Sölvesborgs kommun för att Arbetsförmedlingen här ska kunna hjälpa dig. Här hittar du hemsidan för Arbetsförmedlingen i Sölvesborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Starta företag

Om du funderar på att starta ett eget företag, så kan du vända dig till Nyföretagarcentrum. Deras rådgivning är gratis för dig som vill starta eget. Du kan läsa mer om Nyföretagarcentrum i Sölvesborg på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsmarknadsenheten

Sölvesborgs kommun samarbetar med Arbetsförmedlingen på flera olika sätt. Till exempel har vi någonting som heter Arbetsmarknadsenheten (förkortas ofta AME) som är till för dig som bor i Sölvesborg och som behöver extra stöd eller vägledning för att komma vidare till arbete eller utbildning. Deltagarna där kommer ofta till oss från Arbetsförmedlingen. Här kan du läsa mer om Arbetsmarknadsenheten.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut