Sölvesborgs kommun

Budget och skuldrådgivning

Pengar. Foto: Scandinav bildbyrå.

Pengar. Foto: Scandinav bildbyrå.

Budget och skuldrådgivning kan du få i den kommun du är folkbokförd i, det är en lagstadgad service enligt socialtjänstlagen. Rådgivningen är kostnadsfri och vi som arbetar med de här frågorna har tystnadsplikt. Vi finns till för dig som ofta är stressad över din privatekonomi och rädd att pengarna inte ska räcka till. 

Du kanske nyligen blivit sjukskriven, arbetslös eller gått igenom en skilsmässa och har mindre pengar än vad du är van vid. Du kanske köper saker för pengar du egentligen inte har, spelar bort dina pengar, ofta handlar på kredit eller har skulder som du har svårt att betala av. Kanske har du även svårt att veta hur du ska prioritera bland dina räkningar, så att de inte går till inkassobolag eller Kronofogden, och saknar någon att prata med om din ekonomiska situation.

Exempel på vad budget och skuldrådgivningen kan hjälpa dig med

Oavsett dina förutsättningar och bakgrund kan individ- och familjeomsorgens budget och skuldrådgivning ge dig stöd och vägledning gällande din ekonomi, till exempel:

  • Praktiska råd och information om vardagsekonomi, till exempel vilka utgifter som är viktigast att prioritera och vad som händer med de räkningar och skulder du inte kan betala
  • Diskutera och försöka hitta lösningar på dina ekonomiska problem
  • Få kontroll på dina skulder, till exempel genom att göra upp en avbetalningsplan
  • Göra upp en budget för ditt hushåll
  • Sammanställa en ansökan om skuldsanering – vi stöttar dig även tiden före, under och tills dess att skuldsaneringen är avslutad
  • Kontakt med olika myndigheter och borgenärer

Vi som arbetar med de här frågorna har tystnadsplikt och alla besök sker under sekretess. Det du berättar förs inte vidare till någon annan om du inte själv vill det.

Informationsfilm – budget och skuldrådgivning

Nedan kan du se en film från Youtube om kommunal budget och skuldrådgivning som Konsumentverket tagit fram. 

Informationsfilm – Ditt barn och dina pengar

En ny medlem i familjen innebär att privatekonomin kan förändras. Finansinspektionen har tagit fram en informationsfilm till dig som ska bli förälder.

Boka en tid hos budget och skuldrådgivningen

Du bokar en tid för ett personligt möte hos budget och skuldrådgivaren genom att ringa eller mejla honom på de kontaktuppgifter du hittar längst ner på den här sidan.

Stöd för dig som mår psykiskt dåligt

På våra sidor om psykisk hälsa hittar du vägar vidare om du behöver stöd för att hantera din oro över pengar och din ekonomiska situation, eller för att få hjälp med till exempel ett köp- eller spelberoende.

Dödsboanmälan

I Sölvesborgs kommun har budget och skuldrådgivningen även ansvar för dödsboanmälan. En dödsboanmälan kan göras istället för en bouppteckning när någon som varit folkbokförd i Sölvesborgs kommun avlider, om tillgångarna i dösboet inte räcker för att betala begravningen och andra kostnader i samband med dödsfallet.
Länk » Här kan du läsa mer om dödsboanmälan.

Kontakt

Sandor Bolla, Budget- och skuldrådgivare
Telefon: 0456-81 60 64
E-post: sandor.bolla@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd