Guidade visningar av utgrävningarna i Ljungaviken

5 jun - 31 jul
Sölvesborg
0766 - 20 99 01
charlotte.nordheim@blekingemuseum.se
Från en guidning i maj 2020. Foto: Sölvesborgs kommun.

Från en guidning i maj 2020. Foto: Sölvesborgs kommun.

Varje fredag klockan 13:00 och klockan 15:00 under juni och juli månad bjuder Blekinge museum med samarbetspartners in till guidade visningar av utgrävningarna i Ljungaviken. Guidningarna är gratis, men du måste boka biljett.

Carl Persson är en av arkeologerna som arbetar i området. Foto: Sölvesborgs kommun. 

Carl Persson är en av arkeologerna som arbetar i området. Foto: Sölvesborgs kommun.

Vad vet vi om människorna som för många tusen år sedan valde att slå sig ned på samma ställe som vi idag bygger våra egna bostäder på? Under guidningen får du träffa arkeologerna och se deras arbete live. Du får också komma nära några av de senaste fynden som gjorts på platsen.

Samling sker vid brofästet på Ljungavikssidan. Vi tar emot max 30 personer vid varje visning, det är därför viktigt att du bokar din biljett, även om guidningen är kostnadsfri. Genom att begränsa antalet deltagare, ha hela guidningen utomhus och hålla avstånd till varandra följer man gällande rekommendationer för att begränsa smittspridningen av Coronaviruset, Covid-19.

Du behöver ha skor som fungerar bra att använda i terräng, eftersom guidningen delvis sker på delvis smala stigar och på platser där marken är uppgrävd.

Den nya bebyggelsen i Ljungaviken öster om Sölvesborgsviken har resulterat i flera arkeologiska undersökningar från 2004 och framåt. Under våren och sommaren 2020 genomförs utgrävningar av ett stort område nära strandkanten. Här hittar vi ovanligt välbevarade lämningar från människor som levde på platsen under jägarstenåldern. Lagren som tas fram vittnar om aktiviteter i landskapet för 8400 år sedan.

Delaktiga i projektet är Sölvesborgs kommun, Blekinge museum, Länsstyrelsen, Arkeologerna vid statens historiska museer och Sydsvensk arkeologi AB.

Läs mer

Här kan du läsa om när arbetet började i april, och här kan du läsa om hur långt man kommit i maj.

Boka biljett

Boka din biljett för en guidad visning av utgrävningarna i Ljungaviken på den här länken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information
Datum: 5 juni 2020 - 31 juli 2020
Tid: 13:00 - 15:00
Ort: Sölvesborg
Plats: Samling vid brofästet på Ljungvikssidan
Kontakt: 0766 - 20 99 01 charlotte.nordheim@blekingemuseum.se
Pris: Gratis, men du måste boka biljett
Tillgänglighet: Begränsad tillgänglighet för rörelsehinder, rullstol, rullator och barnvagn – guidningen sker i terräng
Andra tillfällen:
Varje fredag klockan 13:00 och klockan 15:00 under juni och juli månad

Senast uppdaterad: 10 juni 2020

Skriv ut