Sölvesborgs kommun

Villa, vovve och vassa flintaspetsar – Arkeologi genom en mångtusenårig vardag

Förändring i evenemanget: Ingen

29 jun - 25 sep
Sölvesborg, Slottslängorna, Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg
Skelettet av en 8 400 år gammal hund är framgrävt i sanden. Hunden ligger ihopkurad och har grova käkar och stora vassa tänder.

I september 2020 fann arkeologerna en cirka 8 400 år gammal hund begraven i Ljungaviken. Foto: Sölvesborgs kommun

Lär dig mer om vår historia i en sommarutställning i Sölvesborgs slottslängor! Villa vovve och vassa flintaspetsar – Arkeologi genom en mångtusenårig vardag pågår från 29 juni till den 25 september.

Arkeologi – Sölvesborg och Listerlandet

Landskapet runt Sölvesborg och Listerlandet har kartlagts under många års arkeologiska undersökningar där en av höjdpunkterna är de omfattande grävningarna i Ljungaviken sommaren 2020. Flera av de sensationella upptäckter som gjorts på platsen utmanar tidigare föreställningar om hur människor levde tillsammans under jägarstenåldern. Ny kunskap skapar förståelse för hur kulturlandskapet har förändrats under årtusendenas gång, och ger perspektiv på hur vi använder oss av historien idag.

Är det möjligt att komma nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år sedan? Låt oss glänta på dörren till en värld som känns både avlägsen och oväntat bekant.

Sommarens utställning i Slottslängorna berättar både om tidigare upptäckter och om ett pågående forskningsarbete. Här ges utrymme för alla besökare att lämna idéer och reflektera kring vilka historier vi vill ta del av i kommande museisammanhang. Sölvesborg är platsen där framtidens arkeologiska berättande tar form!

Två barn tittar på en skärm och lyssnar i hörlurar.

Lyssna och lär dig mer om forskningsarbetet.

Två barn gräver i sandlådor med arkeologspadar.

Gräv i sanden och hitta fynd från stenåldern.

Se och göra under utställningen

Prova på att homestyla ett stenåldershus i vår barnvänliga utställningsdel, testa arkeologyrket och lär dig mer om hur det spännande forskningsarbetet går till. Eller stifta bekantskap med en internationell nyhet, nämligen den hund som begravdes mitt i samhället och påträffades av arkeologerna 8 400 år senare,

Öppettider

29 juni
Öppet kl. 12-17

30 juni – 15 augusti
Öppet tisdag - lördag kl. 10-17
(stängt söndag - måndag)

16 augusti – 25 september
Öppet fredag - lördag kl. 10-17
(stängt söndag - torsdag)

Hitta hit och parkering

Hitta hit >> länk till google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Slottslängorna, Sölvesborgs slott
Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg

Hitta Parkeringsplatser >> länk till karta över parkeringsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Generella regler för gatuparkering enligt Trafikförordningen ska följas.

Matservering, och konst i Glashyttan

I Slottslängorna finner du Glashyttan där det kommer att finnas matservering under vissa tider. Här har du möjlighet att sitta ned och äta en bit mat, samt titta på konst av konstnär Björn Gidstam. Utställningen finns tillgänglig fram till den 14 augusti.

Konst i Glashyttan

Akvarellmålningar på en vägg

Målningar av Björn Gidstam

RÅ:PRINT – Närodlad konst från Sölvesborg

Två unikt framtagna konsttryck till utställningen finns till försäljning i souvenirbutiken i Slottslängorna. Konsttrycken är lokalt producerade av rå:print, ett varumärke inom konst och design som har sin bas i Sölvesborg.

Konsttryck som visar människor, hav och djur.

Unikt framtaget konsttryck från rå:print.

Konsttryck är förpackade och står presenterade vid en monter.

Unikt framtagna konsttryck från rå:print.

Att få plocka fram produkter till utställningen om utgrävningen i Ljungaviken har varit fantastiskt roligt. Vi deltog i en av de guidade turerna under utgrävningen förra sommaren, och vi kände redan då att bättre lokalt förankrad inspiration än så här går ju knappast att få!
Jens Melander, rå:print

Det ena konsttrycket föreställer en skivyxa i Kristianstadflinta säger Alexandra Melander, illustratör på rå:print. ”De vassa och otroligt vackra flintaspetsarna är själva grunden i de samhällen som fanns på den tiden, så det var självklart att vi skulle göra en illustration kring det. Den andra illustrationen fångar tidens gång. Det är glimtar genom tidsväven. I horisonten skymtar man nutid, och i förgrunden ser man skuggorna av det samhälle som fanns här för så många tusen år sedan.”

Litteratur och souvenirer

I Slottslängorna kan du även köpa böcker om Listers och Sölvesborgs historia av Fornminnesföreningen, Hans Milton och Marcus Bernhardsson. Här finns även fler klassiska souvenirer, som lokalt producerade bruksföremål med Sölvesborgsmotiv.

Film Arkeologi Ljungaviken 2020 

Titta gärna på filmen som producerades sommaren 2020. Arkeologi Ljungaviken 2020 - Spännande spår av havsnära boplats. Filmen är producerad och ägs av: Blekinge museum och Lars Persson-Tille.

Bildspel

Se ett bildspel nedan från invigningen den 29 juni i Slottslängorna.

Samarbete

Utställningen produceras av Blekinge museum i samarbete med Sölvesborgs kommun samt Region Blekinge.

Kontakt

Marcus Bernhardsson, Kulturarvssamordnare
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Aktiviteter under covid-19

Vi har gjort anpassningar för att minimera risken för smittspridning. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner. Vi håller oss uppdaterade om det sker några förändringar som leder till att vi kan behöva göra fler anpassningar eller ställa in aktiviteter.

Vi kommer endast att tillåta ett visst antal besökare i lokalerna. Det kommer att finnas tydliga skyltar och instruktioner på plats för att förhindra trängsel. Handsprit ska finnas tillgängligt. Detta innebär begränsat antal besökare vilket gör att du kan få vänta på att få komma in. Vi hoppas på din förståelse för detta och att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som finns.

Du kan hjälpa till att minimera smittspridning:

  • Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk
  • Tvätta händerna ofta och noggrant
  • Håll avstånd och undvik att skapa trängsel
Mer information
Datum: 29 juni 2021 - 25 september 2021
Tid: 00:01 - 00:00
Ort: Sölvesborg, Slottslängorna, Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut