Sölvesborgs kommun

Psykiatriveckan 2023

Förändring i evenemanget: Ingen

6 okt - 15 okt
Blekinge
Stentorn och Psykiatriveckans banner längst ner

Årets Psykiatrivecka sker vecka 41.

Ta del av Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla! Balans i vardagen är årets tema på Psykiatriveckan i Sölvesborg.

Om Psykiatriveckan

Psykiatriveckan är en länsövergripande satsning inom Uppdrag Psykisk Hälsa. Under vecka 41 varje år uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge, med syftet att få fler att våga fråga, prata, lyssna och agera för en bättre psykisk hälsa.

På Studieförbundet Vuxenskola Blekinge hittar du hela programmet och kan anmäla dig till aktiviteter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreläsningar och aktiviteter i Sölvesborg

Vi har många intressanta programpunkter i Sölvesborg som ska passa alla.

Måndag 9 oktober

Invigning av Psykiatriveckan i Sölvesborg av kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S). Utdelning av årets eldsjäl i kommunen. Föreläsning av Vibeke Devold om det förlängda föräldraskapet kring vad det innebär att under många år ha huvudansvaret för en närstående med funktionsnedsättning. Duvans mötesplats, klockan 18:00-19:15.

Onsdag 11 oktober

Föreläsning med Sophie Rålin för ökad kunskap för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och att hitta hållbara strategier för att bemöta och stötta personer med NPF. Furulundsskolans aula, klockan 14:00-15:00.

Meditationsakt "möt mig nu som den jag är" arrangeras av Svenska kyrkan. St. Nicolai kyrkan, klockan 18.30–19.30.

Torsdag 12 oktober

Erik Dunåker, känd som Herr Aspartam på Instagram, inspirerar genom sin föreläsning om kostens betydelse för den psykiska hälsan. Duvans mötesplats, klockan 19:00-20:30.

Fredag 13 oktober

Kom och heja när alla femåringar i Sölvesborgs förskolor springer Alla ska må bra-loppet på Svarta Led/SVIC. Elever från barn- och fritidsprogrammet på Furulundsskolan håller i uppvärmningen. Svarta Led/SVIC, klockan 10:00-12:00.

Söndag 15 oktober

Få både motion och kunskap genom att gå tipsrunda kring Lörby IF:s fotbollsplan. I samarbete med Lörby IF. Lörby IF, klockan 10:00-12:00.

Hela veckan

Få både motion och kunskap genom att gå en av kommunens Xrunda med frågor kring psykisk hälsa. Mer om hur Xrundan fungerar och finns

Utställning: ”Psykisk ohälsa ur tre perspektiv– hur kreativitet och skapande har hjälpt oss ur depression och psykisk ohälsa”. En utställning för att inspirera andra som mår dåligt att använda sin kreativitetet för att ta sig ut det. Åsa Sonesson, Eva Åhlin och Angelica Rothoff ställer ut. Börjessongården i Sandbäck. 9-13 oktober klockan 14:00-18:00 samt 14 oktober klockan 11:00-15:00.

Balans i vardagen - årets tema i Sölvesborg

Precis som i övriga samhället så ökar den psykiska ohälsan i Sölvesborg, det är därför viktigt att lyfta och prata om hur vi kan motverka det men även viktigt att prata om främjande åtgärder som vi, var och en, behöver göra för att inte hamna i psykisk hälsa utan istället bibehålla en god psykisk hälsa.

Att ha balans i vardagen betyder att för att ha en god psykisk hälsa behöver det finnas en balans i livet mellan rörelse, stillhet, mat och sömn. Kroppen är en helhet där alla delar hänger ihop.

Årets eldsjäl inom psykisk hälsa

Varje år hyllas en person som gjort något bra för andra människors psykiska hälsa och livskvalitet som Årets eldsjäl. Fram till 1 augusti inkom nomineringar. En jury kommer att utse vinnaren och priset delas ut under Psykiatriveckan i oktober 2023.

Mår du dåligt psykiskt?

Alla mår dåligt ibland. Ofta hjälper det att prata med vänner och familj. Men det finns tillfällen då vi behöver mer hjälp för att komma vidare. På 1177:se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du stöd och vägar som tar dig vidare.

Person håller om en annan. Psykiatriveckans banner längst ner

Arrangör

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan länets fem kommuner, region Blekinge, NSPH, (H)järnkoll och Studieförbundet Vuxenskola Blekinge.

Mer information
Datum: 6 oktober 2023 - 15 oktober 2023
Tid: 00:00 - 00:00
Ort: Blekinge
Pris: Gratis, men föranmälan kan krävas

Senast uppdaterad:

Skriv ut