Sölvesborgs kommun

Seniordagen

Förändring i evenemanget: Ingen

25 maj
Svarta Led
En äldre herre dansar med en kvinna under ett grönskande träd

Välkommen till Seniordagen den 25 maj, Svarta led.

Varmt välkommen till Seniordagen på Svarta Led (Idrottsvägen 26). En dag som vänder sig till dig som är 65 + och där vi lyfter rätten att ha ett bra liv, hela livet!

Seniordagen
Torsdag 25 maj kl. 10-14

Svarta Led (Idrottsvägen 26). Fri entré

Vi erbjuder aktiviteter som främjar både fysisk och psykisk hälsa. Vi rekommenderar ledig klädsel och bra skor som är lätt att röra sig så att ni kan delta i alla aktiviteter som önskas. Det finns möjlighet att både byta om och duscha på plats om så önskas. Dagen är kostnadsfri. Önskar man köpa fika eller korv finns det möjlighet till det. Nedan kan du ta del av programmet.

Vi reserverar oss för att det kan ske ändringar i programmet.

Sofia Åhman – Föreläsning kl. 10.15 och gympapass kl. 12.00

(Föreläsningen varar i ca. 60 min, gympapasset i ca 45 min).

Sofia Åhman känd för ”Gympa med Sofia” på SVT kommer och håller i ett gympapass och en föreläsning. Båda är på temat om hur man gör för att få bra livskvalitet på ålderns höst.
(I samarbete med Sölvesborg-Mjällby Sparbank)

Sofia Åhman

Sofia Åhman kommer till Seniordagen den 25 maj.

Allsång kl. 11.30 och kl. 13.00

(Allsången varar i ca. 20 min)

Att sjunga är bevisat bra för vårt välmående. Vårt eget allsångsproffs Lukas Wägbo bjuder tillsammans med band på allsång med kända låtar som vi alla känner igen. De kommer även att bjuda på låten ”Än kan vi dansa” som är skriven av Lukas.
Allsångsorkestern består av: Frank "Frallan" Nilsson, trummor. Mathias Tofte, bas. Anders Juhlin, klaviatur.

Bildkollage av olika sångare och musiker.

Allsång kl. 11.30 och kl. 13.00.

Dans till Orient

Ta på dig dina mest dansvänliga skor och kläder. Seniordagen bjuder på livemusik med duon Orient som består av Roland Andersson och Lars-Göran Andersson från Nogersund. De är båda två mycket rutinerade musiker som spenderat många timmar längs Sveriges vägar och turnerat. Ända sedan 1978 faktiskt. Orient bjuder på nöje och glädje med fokus på motionsdans. Lövad dansbana.

Bandmedlemmarna i Orient

Orient

Yoga

(Yogapassen varar ca 20 min. Varje pass har sitt eget Yoga tema.)

Kl. 11.30 sittande i Medicinsk yoga "Medi Yoga"
Kl. 12.50 liggande pass i Yin Yoga
Kl. 13.30 sittandes eller liggandes under ett Yoga Nidra pass

Yvonne Borgström, utbildad instruktör i Yin Yoga coch medicinsk yoga erbjuder tre yogapass. Yin yoga, är en mjuk form av yoga med fokus på bindväv, ligament och leder. Detta är yoga form som är mer vilande i sin karaktär. Medicinsk yoga "Mediyoga" är något kraftfullare i sin form. Fokus ligger på andningen i rörelsen. Yogan sker i SGIF:s klubbstuga.

En kvinna ligger på en matta på golvet och gör en avslappningsövning.

Yoga med Yvonne Borgström

Ta reda på om du i riskzon för benskörhet

Visste du att 50 % av alla kvinnor och 25 % av alla män drabbas av en osteoporosrelaterad fraktur någon gång under sin livstid?

Osteoporos är den sjukdom som försvagar benens täthet och kvalitet. Är just du i riskzonen? Vill du veta mer om benskörhet/osteoporos? Kom och prata med Region Blekinges osteoporossköterskor Madelene och Sandra.

Två kvinnor i bild och en kvinna som går med stavar.

Prata med Region Blekinges osteoporossköterskor om benskörhet.

Gåfotboll

Gåfotboll är ett bollspel som passar dig som älskar att spela fotboll och hellre går än springer. Du behöver inte ha några tidigare spelkunskaper utan här spelar alla på lika villkor. Det är mixade lag med både män och kvinnor. Bollen får inte lämna marken och det är inte tillåtet att tacklas eller vara fysisk, och om någon blir för ivrig och råkar springa, går bollen över till det andra laget. Åke och hans veteranvänner i SGIF vägleder er.

Fotbollsplan och foto på Åke.

Prova gåfotboll med Åke och hans vänner.

Träna i utegym

På Svarta Led har vi ett utegym som kan användas hela dygnet. Ibland kan man känna sig lite osäker på hur man ska använda de olika redskapen. Under dagen finns Helen på plats och visar hur du kan göra.

Kvinna tränar på ett utegym.

Vi visar hur du kan använda vårt utegym.

Orientering

Orientering är perfekt för dig som nått mogen ålder. Med hjälp av karta går du en runda på Svarta Leds idrottsplats. Vid varje kontroll finns en skärm och en stämpel. Ingen tidtagning. Priser utlottas bland alla som lämnar in sitt startkort. BroSö OK, Bromölla Sölvesborgs Orienteringsklubb är de som håller i denna aktivitet.

Orientering i skogsmiljö.

BroSö OK, Bromölla Sölvesborgs Orienteringsklubb är på plats.

Golf

Golf är ett spel som har bevisat goda effekter på hälsan. En lågintensiv och social aktivitet som passar länge i livet. Sölvesborgs Golfklubb erbjuder en anläggning med två banor med skilda svårighetsgrader, varierande och roliga träningsområden i en vacker natur. Prata med representanter från Golfklubben på seniordagen och ta chansen att vinna lunchkuponger i deras restaurang eller fria rundor på pay and play-banan.

Sölvesborgs golfbana.

Träffa Sölvesborgs golfklubb.

Bordtennis

Bordtennis är en rolig sport som passar i alla åldrar. Ta chansen och prova och få proffsig hjälp från medlemmar i Sölvesborgs BTK. Bordtennisen kommer att vara i källaren på Sölvesborgs idrottshall.

Två unga killar spelar bordtennis.

Prova på bordtennis med Sölvesborgs BTK.

Xrundan

Xrundan är en digital tipsrunda som du går med hjälp av din telefon. Det finns 15 skyltar med qrkoder som du scannar för att se frågorna. Under seniordagen har vi frågor som gäller just för dagen. Alla som går rundan har chans att vinna fina priser. Rundan är cirka 3 km.

Kvinna pekar på sin mobil och står i skogen.

Xrunda.

Nya bollsportsytor på Svarta Led

Pickleball är en rolig racketsport som är en kombination av tennis, badminton och bordtennis. På Svarta Led finns det två helt nya banor där du kan prova på den nya racketsporten. Har finns även en POP-tennisplan.
POP-tennis är en racketsport som man spelar med padelrack. Det finns en ny plan för detta också. Här finns även bordtennisbord och bollplaner. Passa på att prova. Rack och bollar mm finns för utlåning.

En grupp spelar pickleball.

Upptäck våra nya bollsportytor!

ON training Roddmaskin

Instruktörer från ON training kommer med roddmaskinen och det är möjligt för alla att prova på. De berättar även om sina populära Stark Seniorpass.

När du ror aktiveras alla kroppens större muskelgrupper så att du snabbt får upp pulsen och ökar syreintaget, det vill säga förbättrar konditionen. Roddrörelsen innebär väldigt lite stötar och påfrestar inte kroppens leder särskilt mycket och därför ett bra redskap för seniorer att ta till för att få upp flåset. Kraften tas främst från benen när du skjuter ifrån vid varje roddtag. Rodd ger också bra överkroppsträning, speciellt i övre delen av ryggen och i axlarna men även framsida arm (biceps), bröst och mage aktiveras. Även händernas greppstyrka får sig en utmaning.

Roddmaskin.

Prova ON-trainings roddmaskin och få råd.

Tips och råd kring ekonomi

Sölvesborg Mjällby Sparbank är på plats med trevligheter och ger ekonomiska råd.

Mat och dryck under dagen

Duvans mötesplats flyttar dagen till ära sitt café till Svarta Led. Där erbjuds 'goefika' till humana priser. SGIF ger oss en härlig känsla av att vara på fotbollsmatch när de säljer grillad korv i bröd.

Arrangör

Sölvesborgs kommun.

Entré till Svarta Led.

Välkommen till Svarta Led.

Fler tips!

Seniordagen blir en fullproppad dag med massor att uppleva och testa på. Men vi vill gärna passa på att tipsa dig om fler fritidsaktiviteter som du kan spara till en annan dag.

Orientering – Perfekt för dig som nått mogen ålder!

  • BroSö OK erbjuder månadens bana i Valjeskogen (nya kontroller varje gång).
  • Skoj på hoj startar den 1 maj. Du besöker kontroller där du ska bestämma vilket foto som passar in.
  • Hitta ut! Finns på flera ställen i vår närhet. På Karlshamskartan finns Hanö med.
    Karta kan du hämta på medborgarkontoret i Sölvesborg. 1:a augusti släpps kontroller runt Tredenborg-Falkvik.
  • För de med orienteringsvana. Polarna träffas varje torsdag fm hela året runt på olika ställen i västra Blekinge och nordöstra Skåne för att genomföra en orienteringsbana.
  • Träning bedrivs veckovis året runt!

www.brosook.se Länk till annan webbplats.
För info kontakta BroSö OK, brosook@gmail.com eller Annika Frantz 0709 10 47 83.

Mer information
Datum: 25 maj 2023
Tid: 10:00 - 14:00
Ort: Svarta Led
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut