Sölvesborgs kommun

Arkeologisk utställning i Slottslängorna – Villa vovve och vassa flintaspetsar

Vepor med informationstext och bilder hänger från tak till golv, i ett hörn hänger en gammal cykel.

Utställningen pågår från 29 juni till den 25 september 2021.

Nu har sommarens stora arkeologiska utställning öppnat i Sölvesborgs slottslängor, Villa vovve och vassa flintaspetsar - arkeologi genom en mångtusenårig vardag. Varmt välkommen att besöka utställningen, du behöver inte boka biljett och inträde är gratis!

En man talar vid ett podie inför ett antal åskådare som sitter med långt avstånd till varandra.

Marcus Sandekjer, Länsmuseichef Blekinge museum.

I utställningen som pågår fram till den 25 september får du bland annat veta mer om de unika fynden från jägarstenåldern som hittats vid utgrävningar vid Ljungaviken i Sölvesborg. I vår barnvänliga utställningsdel kan de yngre besökarna testa arkeologyrket och lära sig mer om hur det spännande forskningsarbetet går till.

Utställningen invigdes tisdagen den 29 juni där en av talarna var kulturminister Amanda Lind (MP) som på grund av regeringskrisen tyvärr inte kunde delta på plats, utan höll ett invigningstal via länk. På plats under invigningen fanns bland andra även projektledare Charlotte Nordheim och 1:e antikvarie arkeolog Mikael Henriksson, samt museichef Marcus Sandekjer och pedgog Ola Palmgren från Blekinge museum. Från Sölvesborgs kommun fanns kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson på plats, samt Rolf Berg, Ordförande Fritid-och kulturnämnden (SD) som klippte invigningsbandet.

Öppettider

Utställningen är öppen under hela sommaren fram till den 29 september.
För aktuella öppettider >> länk till mer information. Öppnas i nytt fönster.

Bildspel från invigningen 29 juni

RÅ:PRINT – Närodlad konst från Sölvesborg

Två unikt framtagna konsttryck till utställningen finns till försäljning i souvenirbutiken i Slottslängorna. Konsttrycken är lokalt producerade av rå:print, ett varumärke inom konst och design som har sin bas i Sölvesborg.

Konsttryck är förpackade och står presenterade vid en monter.

Unikt framtagna konsttryck från rå:print.

Konsttryck som visar människor, hav och djur.

Unikt framtaget konsttryck från rå:print.

Att få plocka fram produkter till utställningen om utgrävningen i Ljungaviken har varit fantastiskt roligt. Vi deltog i en av de guidade turerna under utgrävningen förra sommaren, och vi kände redan då att bättre lokalt förankrad inspiration än så här går ju knappast att få!
Jens Melander, rå:print

Det ena konsttrycket föreställer en skivyxa i Kristianstadflinta säger Alexandra Melander, illustratör på rå:print. ”De vassa och otroligt vackra flintaspetsarna är själva grunden i de samhällen som fanns på den tiden, så det var självklart att vi skulle göra en illustration kring det. Den andra illustrationen fångar tidens gång. Det är glimtar genom tidsväven. I horisonten skymtar man nutid, och i förgrunden ser man skuggorna av det samhälle som fanns här för så många tusen år sedan.”

Litteratur och souvenirer

I Slottslängorna kan du även köpa böcker om Listers och Sölvesborgs historia av Fornminnesföreningen, Hans Milton och Marcus Bernhardsson. Här finns även fler klassiska souvenirer, som lokalt producerade bruksföremål med Sölvesborgsmotiv.

Akvarellmålningar med landskapsmotiv av konstnär Björn Gidstam.

Akvarellmålningar av konstnär Björn Gidstam.

Akvarellmålningar med landskapsmotiv av konstnär Björn Gidstam.

Akvarellmålningar av konstnär Björn Gidstam.

Glashyttan – mat och konst av Björn Gidstam

I Glashyttan som ligger i Slottslängorna kommer det att finnas matservering under vissa tider som utställningen har öppet. Här har du möjlighet att sitta ned och äta en bit mat, samt titta på konst av konstnär Björn Gidstam som kan ses fram till den 14 augusti.

Aktiviteter under covid-19

Vi har gjort anpassningar för att minimera risken för smittspridning. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner. Vi håller oss uppdaterade om det sker några förändringar som leder till att vi kan behöva göra fler anpassningar eller ställa in aktiviteter.

Vi kommer endast att tillåta ett visst antal besökare i lokalerna. Det kommer att finnas tydliga skyltar och instruktioner på plats för att förhindra trängsel. Handsprit ska finnas tillgängligt. Detta innebär begränsat antal besökare vilket gör att du kan få vänta på att få komma in. Vi hoppas på din förståelse för detta och att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som finns.

Du kan hjälpa till att minimera smittspridning:

  • Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk
  • Tvätta händerna ofta och noggrant
  • Håll avstånd och undvik att skapa trängsel

Senast uppdaterad:

Skriv ut