Sölvesborgs kommun

Gul vänskapsbänk ska uppmuntra till samtal om psykisk hälsa

Illustration med biblioteket i bakgrund, en gul bänk med en man på och en man framför. I hörnet en våg där ett vitt hjärta med texten; Livrädd för att våga fråga?

Gul vänskapsbänk ska uppmuntra till samtal. Illustration: Karoline Lindén Bengtsson/Sölvesborgs kommun

Gult är inte fult. Det är något fint, precis som att prata om hur man mår. Välkommen att slå dig ner i Biblioteksparken för livsviktiga samtal.

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa, men trots detta är det svårt för många att prata om sitt mående. En av de mest förebyggande saker som alla kan göra för psykisk ohälsa och självmord är att prata om det. Vänskapsbänken är ett steg i vårt arbete för att uppmärksamma psykisk hälsa och skapa en öppen dialog om ämnet. Vi vill göra det enklare att våga fråga och bära svaret om hur vi mår. Det kan börja med något så enkelt som ett "hej, hur mår du".

Vänskapsbänkar finns för att främja samtal

Runtom i världen finns det gula bänkar utplacerade som alla har det gemensamma målet att främja psykisk välmående genom samtal. Vår vänskapsbänk i biblioteksparken ska:

  • Uppmuntra till samtal om mående
  • Vara en påminnelse om att ta hand om sin psykiska hälsa
  • Ge information om stöd och hjälpkontakter vid psykisk ohälsa

Från livrädd till liv-rädd

Det finns stigma, fördomar och myter som cirkulerar i samhället gällande psykisk ohälsa och självmord. Det handlar om allt från att personen som mår dåligt kan känna sig onormal, svag och mindre värd till att personer i omgivningen känner en rädsla att när man frågar om någons inre mående riskerar att säga fel saker och inte kan hantera det. Därför undviker vi ofta att fråga och prata om det.

Men att våga fråga hur någon annan mår och ha modet att våga prata om det som känns skitjobbigt är viktiga skyddsfaktorer som vi alla kan bidra med. Oavsett om vi är expert inom området eller inte. Det handlar om att bry sig, visa empati, känna sig hörd och få sätta ord på sina tankar. Vi definierar det som att gå från livrädd för oron att ens handlingar är fel till liv-rädd där vi bryr oss om livet och vågar fråga, prata och agera för en bättre psykisk hälsa. Tillsammans kan vi bära svåra känslor.

Inom det närmaste kommer fler informationsinsatser att ske för att öka antalet liv-räddare.

Stöd att få när du eller någon annan mår dåligt

Här har vi samlat mer stöd och hjälp som kan behövas.

Du som mår dåligt kan få mer information om psykisk hälsa och psykisk ohälsa på 1177 Länk till annan webbplats.

Du som hjälper och stöttar någon annan kan få mer information hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Du som är anhörig eller närstående kan få mer information hos Mind, intresseorganisation inom psykisk hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd om någon har självmordstankar

Om du i ett samtal märker att personen du möter mår så dåligt att du är orolig och misstänker att personen har tankar på att inte längre vilja leva finns det professionell hjälp att få.

Telefonnummer

Senast uppdaterad:

Skriv ut