Under dagarna 5-13 oktober uppmärksammar vi psykisk hälsa runt om i Blekinge. Ett antal aktiviteter kommer att äga rum, både fysiskt och digitalt. Allt är kostnadsfritt och öppet för alla som önskar delta. Syftet är att väcka samtal och handling kring psykisk hälsa. Ett Blekinge för hälsa är det nya namnet på Psykiatriveckan.
Måndag 7 oktober har vi ett fullspäckat program som du inte vill missa:
Magister Nordström är främst känd från Instagram, Facebook och TikTok. Rickard föreläser främst inom området NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Rickard är grundskolelärare och föreläsningen är relaterat till skolan och behandlar ämnen som NPS i skolan, hur man kan arbeta med barn som har NPF och hur det är att vara förälder till ett barn med NPF. I föreläsningen lyfter han även ADHD i vardagen. Han delar med sig av erfarenheter av att leva med ADHD och ger insikt i hur det påverkar vardagslivet, både i relation till en partner och de utmaningar som kan uppstå i det dagliga livet för en person med NPF.
Ta dig ut på en digital tipsrunda som passar både vuxna och barn. Allt du behöver är ett par sköna skor och din mobil. Ladda ner en app, motionera och få kunskap om psykisk hälsa på köpet. Du kan välja mellan sex olika rundor:
I samtliga kommuner finns det ett stort utbud av både fysiska och digitala föreläsningar att ta del av. Allt är kostnadsfritt och öppet för alla, men vissa evenemang kräver föranmälan.
Ett Blekinge för hälsa är den nya Psykiatriveckan som sedan 2011 har varit en viktig plattform för att lyfta fram psykisk hälsa. Namnbytet öppnar upp för en bredare syn på hälsa och välmående. Aktiviteterna och föreläsningarna kommer ännu tydligare visa på vikten av att betrakta kroppen som en helhet för att främja en god psykisk hälsa.
Om vi vågar prata om psykisk hälsa, vågar fråga och lyssna, så kan vi tillsammans agera för ett mer öppet och hälsosamt samhälle.
Våga Fråga när du märker att någon mår dåligt. Att öppna upp till samtal och visa att du ser och bryr dig, är ett av de bästa sätten att hjälpa någon att må bättre.
Våga Prata om dina känslor och hur det känns att vara du. Att sätta ord på det som känns dåligt, är det första steget mot att må bra.
Våga Lyssna på den som mår dåligt. Det är inte farligare än att fråga om en person med en bruten arm har ont, ibland gör det ont i sinnet. När du vågar lyssna hjälper du en annan människa att ta steget mot att må bra.
Våga Agera när någon behöver hjälp. Du kan rädda liv genom ditt agerande. Mobbning, utmattning och självmord är bara några exempel på vad du kan förhindra genom att anmäla något som oroar dig.
Ett Blekinge för hälsa arrangeras av Region Blekinge tillsammans med kommunerna i länet, Hjärnkoll Blekinge, Samverkan för psykisk hälsa i Blekinge (NSPH Blekinge) samt Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.
Senast uppdaterad: