Sölvesborgs kommun

Sölvesborg är bäst i Blekinge att leva i enligt tidskriften Fokus

Familj i området Sölve i Sölvesborgs kommun. Foto: Pär Johansson.

Familj i området Sölve i Sölvesborgs kommun. Foto: Pär Johansson.

När tidskriften Fokus listar vilka av Sveriges kommuner som är bäst att bo och leva i så hamnar Sölvesborg på första plats i Blekinge. Rankingen görs varje år och sedan förra året har vi klättrat 24 placeringar, och hamnar som enda Blekinge-kommun på den övre delen av listan.

Det här mäter man i “Bäst att leva”

Kategorier man undersökt i år är:

 • Arbetsmarknad och inkomster
 • Bostäder
 • Demografisk utveckling
 • Demokrati och jämställdhet
 • Fritid och kultur
 • Kommunal ekonomi
 • Miljö
 • Sociala förhållanden och hälsa
 • Trygghet
 • Utbildning

Totalt är det 210 faktorer man tittar på inom dessa kategorier.

Sölvesborg utmärker sig inom bostadsbyggande, miljö, sociala förhållanden och hälsa

Sölvesborgs kommun får bra resultat särskilt gällande sociala förhållanden och hälsa, där man vill att så få som möjligt ska vara till exempel långtidsarbetslösa, trångbodda eller ha hög sjukfrånvaro. Dessutom ligger vi bra till gällande miljö, där man mätt andel insamlat avfall, användning av bil, cykelvägar med mera.

Bostadsbyggande är ytterligare en kategori där vi utmärker oss positivt. Inom denna kategorin undersöker man andel färdigställda bostäder, tillgång till bredband, priser på bostadsrätter och villor, tillgång och snitthyra på hyresrätter med mera.

Här hamnar de andra Blekinge-kommunerna

Såhär placerar sig Blekinge-kommunerna i rankingen:

 1. Sölvesborg
 2. Karlshamn
 3. Olofström
 4. Karlskrona
 5. Ronneby

Totalt sett hamnar Sölvesborg på plats 131, Karlshamn på plats 141, Olofström på plats 145, Karlskrona på plats 155 och Ronneby på plats 190 av 270. De sista 20 kommunerna i den här rankingen får alla plats 271.

Om tidskriften Fokus och undersökningen

Fokus kan sägas vara svensk variant av veckotidskrifter som till exempel TIME Magazine, Newsweek eller The Economist och beskriver sig själva som politiskt oberoende. I år kallar man sin kommunrankning för “bäst att leva” istället för “bäst att bo”, som var det tidigare namnet. Undersökningen har gjorts årligen under 15 års tid, i lite olika tappning.

Sölvesborg bäst i Blekinge även enligt Villaägarnas riksförbund

I januari i år, ungefär samtidigt som vi konstaterade att vi slagit rekord i antalet sålda kommunala villatomter jämfört med den egna försäljningen de senaste åren, så blev vi även utsedda till den bästa kommunen i Blekinge att äga villa i av Villaägarnas riksförbund, som är en ideell och partipolitiskt obunden organisation.

Detta är alltså den andra externa undersökningen i år på temat boende som vi har fått kännedom om som rankar Sölvesborg i topp i Blekinge.

Nyhetsbrev och lediga villatomter

Vill du också bo i Sölvesborg? Då kanske du är intresserad av Sölvesborgs kommuns nyhetsbrev på temat bygga och bo eller våra lediga kommunala villatomter i Norje, Svarta hejan, Hörvik och Sandbäck i Sölvesborgs kommun.

Senast uppdaterad:

Skriv ut