Sölvesborgs kommun

Marcus Bernhardsson tilldelas Kulturarvspriset 2020

Marcus är klädd i mörk kappa och glasögon, han står på öppen kullerstensgata omgiven av gamla hus. Han ser glad ut och solen skiner.

Marcus Bernhardsson, Studie- och socialbibliotekarie samt kulturarvssamordnare i Sölvesborgs kommun.

Stort grattis säger vi till Marcus Bernhardsson från Sölvesborgs kommun, som tilldelas Kulturarv i Blekinges Kulturarvspris 2020!

Detta Kulturarvspris delas ut genom Kulturarv i Blekinge, som är ett kulturarvsnätverk bestående av Region Blekinge, Blekingearkivet, Blekinge museum, Regional biblioteksutveckling och Slöjd i Blekinge. Kulturarvspriset delas ut årligen till en person som är framstående inom kulturarvsområdet.

Per är klädd i svart jacka och jeans. Han ler och ser glad ut. Framför honom står Marcus klädd i mörk kappa. De står framför en Sölvesborgs Tingshus.

På bild från vänster: Per Lundin, Blekingearkivet och pristagare Marcus Bernhardsson.

Entrefasad av Sölvesborgs Tingshus, en cikulär entretrappa med fönster av fjäderformade upprepade mönster.

Listers Härads Tingshus, ett byggnadsminne som ingår i Marcus ansvarsområde.

Motiveringen lyder

Marcus är bibliotekarie, arkivarie, historiker och kulturarvssamordnare i Sölvesborgs kommun, därtill en mycket uppskattad föredragshållare och förmedlare av historia och då i synnerhet Listerlandets och Blekinges kulturhistoria.

Marcus breda kompetensfält inom kulturarv och lokalhistoria har han förvärvat genom forskning i såväl arkivens som i böckernas värld. Hans föreläsningar om olika bygdehistoriska ämnen, snapphanarnas öden eller de kyrkogårdsvandringar som Marcus har arrangerat, har varit publikdragande – där föreläsningstillfällena i Lokstallarna i Karlshamn sticker ut lite extra. Då tvingades t o m publik att vända i entrén, eftersom det var fullsatt.

Marcus är engagerad i många föreningar med historisk och/eller kulturhistorisk inriktning och genom dessa utför han många och stora insatser för både Sölvesborgs och Blekinges kulturarv. Så det är med värme som vi i Kulturarv i Blekinge tilldelar Marcus Bernhardsson Kulturarvspriset 2020 med en förhoppning om att han fortsätter sin mission som uppskattad folkbildare och kulturarvsambassadör under många år framöver.

Prisutdelning 26 november sänds live

Kulturarvspriset 2020 kommer att delas ut vid årets Kulturarvsforum den 26 november som i år sänds live via Facebook, länk till @kulturarviblekinge där du kan se livesändningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Marcus som sedan i somras är Sölvesborgs kommuns första kulturarvssamordnare, är oerhört tacksam över priset och sänder med några ord om hans syn på just kultur.

Kultur skall beröra våra sinnen!

Blekinge har ett smörgårdsbord då det gäller kulturaktiviteter. Det är superkul att få var ett kugghjul, en länk, i odlingen och förvaltningen av vårt gemensamma förflutna samt att få vara en av de krafter som lyfter fram vårt gemensamma kulturarv. Ty det finns krafter i kulturen som berör. De berättar något om tillvaron och individen blir en del av ett större sammanhang. Ett sammanhang som ofta spänner över såväl tid, som rum.

Då kultur är som allra bäst, så är det inte alltid de tankar, ord och intryck som förmedlas, som är det viktigaste, utan det är de tankar som framkallas.

I denna inkluderande riktning arbetar jag gärna med kultur.

Marcus Bernhardsson

Marcus Bernhardsson – tidigare utmärkelser

2015 tilldelades Marcus Bernhardsson Sölvesborgs kommuns kulturpris
2017 tilldelades Marcus Bernhardsson Lions kulturpris i Sölvesborg

Senast uppdaterad:

Skriv ut