Sölvesborgs kommun

Tålmodigt saneringsarbete fortsätter längs kuststräckan

Under de senaste 3 veckorna har saneringsarbetet tålmodigt fortsatt med att borsta stenar, skrapa gräs och kratta tång längs olika strandängar och kustområden. Det dyker med jämna mellanrum upp oljeklumpar från havet. Arbetslagen består av cirka 40 -50 personer dagligen och har under perioden samlat in cirka 240 säckar. Nu har de långhelg men återupptar arbetet på måndag igen. Under perioden har även vistelseförbudet hävts på vissa sträckor. Vi bjuder även in till dialogmöte i slutet av maj med fokus på sommaren.

Rapportera in oljeupptäckter

Vi är tacksamma om du upptäcker oljepåslag på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet att du rapporterar det till oss.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Ingen olja i Sandviken

Vi har bland annat fått in några tips av personer som rör sig i Sandviken med misstankar om olja. Efter inspektion kan vi glädjande nog konstatera att det inte är ett oljefynd. Hittills har vi inte identifierat några nya oljepåslag utanför det drabbade området.

Tålmodigt skrapande av olja fortsätter

Arbetslagen fortsätter att sanera bort olja från kuststräckan. I snitt arbetar över 40 personer dagligen med arbetsuppgifterna som kräver både tålamod och finess. Med varmare temperaturer börjar även oljan att bete sig lite annorlunda.

Arbetet under vecka 17

Fyra arbetslag var igång på platser som Norje Gryt, Lörby skog, Tocken, norra Djupekås och Nissa nabb för att skrapa bort olja från stenar, gräs och strandänger. Under veckan krattade man tång, gick igenom tång i buskar och snår och sökte olja i sanden.

Arbetet under vecka 18

Arbetsveckan blev fyra dagar, lika många dagar som det var arbetslag igång. Huvudsakliga aktiviteter har inkluderat stenborstning, grässkrapning och tångkrattning på olika platser längs strandängar och kustområden. Över 40 personer har varit igång dagligen för att ta bort olja längs kuststräckan.

Arbetet under vecka 19

Det blev en kortvecka med arbete måndag till onsdag fördelat över fyra till fem grupper. Dem har befunnit sig söder om Djupekås, i Lörby skog, Spraglehall, Tocken och på Nissa nabb. Variation av saneringsarbete har skett med allt från skära ner vass, skrapa gräs och rensa tång till att plocka oljeklumpar och gräva upp olja på strandängar. Kustbevakningen var på plats under tisdagen och inspekterade området med dykning och drönare. Med de varmare temperaturerna har mer olja synts till i vattnet.

Hävt vistelseförbud på flertalet områden

Idag hävs vistelseförbudet på Norje Gryt, sträckan från Sibben till Lörby skog, sträckan från norra delen av Djupekås till den nordvästra spetsen av Tocken samt västra delen av Spraglehall. Det finns två olika skyltar som tydligt informerar om vad som gäller längs den drabbade kuststräckan, utifrån om du får befinna dig där eller inte.
Gå till vår samlingssida för att se en karta om vad som gäller längs kusten Länk till annan webbplats.

Dialogmöte med fokus på sommaren 28 maj

Välkommen att anmäla dig till ett nytt dialogmöte med fokus på sommaren och olja. Här ger vi aktuell information samt ger dig en chans att ställa de frågor du har. Mötet sker tisdag 28 maj och du måste anmäla dig via webben senast 23 maj.
Anmäl dig via webbformulär Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Skriv ut