Sölvesborgs kommun

Tålamod och finess krävs för saneringsarbete i värmen

Arbetsuppgifterna har varit liknande den senaste tiden med fokus på att borsta och skrapa bort olja från stenar och gräs samt kratta tång på olika platser. Grävmaskin finns på plats vid Spraglehall vilket möjliggör att hitta olja som gömmer sig under stenarna. Nu finns enbart vistelseförbud kvar vid ett litet område av Spraglehall/Krokås. Beredskap finns om något skulle ske under Sweden Rock Festival i Norje.

Tålmodigt skrapande av olja fortsätter

Veckorna går fort fram och det tålmodiga arbetet fortsätter. I snitt är cirka 30 - 50 personer igång dagligen för att sanera bort olja från kuststräckan. Under de senaste tre veckorna har utöver skrapa och kratta bort olja även vistelseförbudet hävts ytterliggare och ett dialogmöte med fokus på sommaren arrangerats.

Arbetet under vecka 21

Fyra arbetslag var igång norr om Krokås hamn, på Nissanabb, Spraglehall, Lörby skog och vid Massabrygga. Både bark och grästrimmers användes för att borsta stenar rena från olja. Man tog bort kontaminerad vegetation och började flytta stenar med hjälp av grävmaskin vid Spraglehall. Mellan 30 - 50 personer arbetade dagligen och cirka 20 säckar redovisades dagligen.

Arbetet under vecka 22

Fyra arbetslag var igång norr om Krokås hamn, på Nissanabb, Spraglehall, Tocken, Lörby skog och vid Massabrygga. På tisdagskvällen samlades cirka 100 personer i Hörvik-Krokås hembygdsgård för att lyssna på aktuell information om saneringsarbetet och ställa frågor om vad som gäller under sommaren. Bland veckans arbetsuppgifter var stort fokus på borsta stenar och kratta tång. Mellan 40 - 50 personer arbetade dagligen och cirka 20 säckar redovisades dagligen.

Både bark och grästrimmers användes för att borsta stenar rena från olja. Man tog bort kontaminerad vegetation och började flytta stenar med hjälp av grävmaskin vid Spraglehall. Mellan 30 - 50 personer arbetade dagligen och cirka 15 säckar redovisades dagligen. I slutet av veckan hävdes även vistelseförbudet på flera platser. Nu finns det enbart kvar på en liten del av Spraglehall/Krokås.

Arbetet under vecka 23

Arbetsveckan blev tre dagar för saneringsarbetarna, måndag till onsdag, fördelat över fyra grupper. De har varit på Spraglehall, Lörby kladd, Massabrygga och Fäören. Grävmaskinen har använts för att plocka stenar samtidigt som andra arbetslag skrapat och borstat bort olja från stenar. Cirka 40 personer har varit igång dagligen.

Beredskap finns under Sweden Rock Festival bland flera myndigheter

Just nu finns väldigt många rockare samlade i Norje för att ta del av årets upplaga av Sweden Rock Festival. Vi har beredskap och samverkar med flera myndigheter, så som räddningstjänsten och kustbevakningen, om något skulle ske gällande oljeläget.

Rapportera till oss om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information. Nedan ser du ett bildexempel på hur olja kan se ut i stranden.

Skyltar informerar om vad som gäller längs kusten

Två olika skyltar finns längs den drabbade kuststräckan. Den ena är gul och informerar om att vistelseförbud gäller. Det innebär att du inte får gå nedanför skyltar och avspärrningar. Den andra är orange och informerar om att du får vistas i området, men att ett oljepåslag har skett så var extra uppmärksam. Här finns även information om hur du ska agera om du upptäcker olja eller får det på dig.
Gå till vår samlingssida för att se en karta om vad som gäller längs kusten Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Skriv ut